Görüş Bildir
Haberler
18 Mart Çanakkale Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? İtilaf ve İttifak Devletleri Hangileri?

18 Mart Çanakkale Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? İtilaf ve İttifak Devletleri Hangileri?

Elif Ateş
15.10.2021 - 11:28

Türk askeri tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi’nin bugün yıl dönümü kutlanıyor. Bu önemli günde, Çanakkale şehitleri anılacak ve 18 Mart Zaferi tüm yurtta coşku ile kutlanacak. 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili araştırmalar da sosyal medyada yoğun şekilde yapılıyor. ‘Çanakkale Savaşı kimler arasında yapıldı?’ sorusu en çok merak edilen soruların başında geliyor. İşte itilaf ve ittifak devletleri…

İçeriğin Devamı Aşağıda

I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ittifak arayışına girdi. İlk başlarda tarafsız kalacağı sanılan Osmanlı Devleti, daha sonra fikrini değiştirerek İngiltere, Fransa ve Rusya'nın bulunduğu ittifak Devletleri'ne katılmayı düşündü. Bu düşüncesinin altında yatan sebep ise Rusya'nın boğazlara inmek istemesiydi. Osmanlı Devleti, Rusya'nın içinde bulunduğu gruba dahil olursa hem güçlü devletlerin desteğini de alacak, hem de Rusya'nın yanında savaşmış olacaktı. Ancak İngiltere ve Fransa, Osmanlı'nın bu isteğine sıcak bakmadılar. Daha sonra Osmanlı, Almanya'nın güçlü ordusundan dolayı Almanya'ya yaklaştı ve ittifak antlaşması imzaladı. İlk önce Almanya, Rusya'ya savaş ilan etti. Daha sonra Osmanlı'ya ait savaş gemileri Rus limanlarını bombaladı ve Rusya Osmanlı'ya savaş açtı. Bunların sonucunda gerçekleşen Çanakkale Savaşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Çanakkale Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

Çanakkale Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı. Amaçları sadece İstanbul Boğazı'nı değil, Çanakkale Boğazı'nı da ele geçirip hakimiyet kurmaktı. Her iki boğazında İtilaf Devletleri'nin elinde olması demek, Rusya'ya yardımın daha kolay ulaşması demekti. 

Bu amaçlar doğrultusunda 1915 yılında İtilaf Devletleri, Çanakkale Boğazı'na saldırıp, top ateşine tuttular. İtilaf Devletleri'nin güçlü orduları olmasına rağmen savaşın bu ilk saldırısında pek bir başarı elde edemedi. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, İtilaf Devletleri geçemesin diye Nusret Mayın Gemisi ile boğazlara mayınlar döşedi. Bu mayınlar sayesinde İtilaf Devletleri büyük bir hasar aldı. İngiltere ve Fransa'ya ait savaş gemilerinin bazıları patlayarak yok oldu. 

İtilaf Devletleri denizden geçmenin mümkün olmayacağını anladı ve karadan asker çıkararak saldırılarına devam etti. İtilaf Devletleri'ne ait askerler karaya çıkar çıkmaz, gemileri top ateşine tutup her yeri yıkıp dökmeye başladı. İtilaf Devletleri'nin filoları, askeri merkezin olduğu bölgeyi ateşlemeye başlayarak başarı ile ilerliyordu. Ancak hiç beklenmedik anda gemileri teker teker patlamaya başladı. 

Denizlerdeki bu başarısızlıkları, karayı da etkiledi. Osmanlı Devleti ile İttifak olan Almanya, Saroz Körfezi kıyılarına asker göndererek 5. Ordu olarak Osmanlı Devleti'nin yanında İtilaf Devletlleri'ne karşı savaştı. Çanakkale Savaşı, 1916 yılında Türk askerinin başarısı ile sonuçlandı.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
13
12
10
7
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın