Görüş Bildir
Haberler
Çanakkale Savaşı Ne Zaman Başladı, Ne Zaman Bitti? Çanakkale Savaşı’nda Neler Oldu?

Çanakkale Savaşı Ne Zaman Başladı, Ne Zaman Bitti? Çanakkale Savaşı’nda Neler Oldu?

Elif Ateş
24.08.2021 - 10:15

Çanakkale Savaşı, Türk tarihinin olduğu kadar dünya tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. İngiltere önderliğinde tüm dünyadan gelen işgalci kuvvetler, tüm güçleriyle Çanakkale Boğazı’nı geçmek istemiş ancak Türk ordusu ciddi malzeme eksikliğine rağmen ‘Çanakkale Geçilmez’ demiş ve düşman ordularını püskürtmeyi başarmıştır. Türk tarihinin ne önemli askeri zaferlerinin başında gelen Çanakkale Zaferi’nin bul yıl 107. yılı kutlanacak. Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgiler sosyal medyanın gündeminde. Peki, Çanakkale Savaşı ne zaman başlamıştır? Çanakkale Savaşı ne zaman bitmiştir? İşte Çanakkale Savaşı ile ilgili tüm merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü kutlu olsun… 1. Dünya Savaşı’nın önemli zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi, Türk tarihini kanla adını yazdırmıştır. Atatürk’ün önderliğinde Türk Ordusu, tüm dünyadan gelen düşman kuvvetlerine karşı durmayı başarmıştır.

Çanakkale Savaşı Ne Zaman Başladı, Ne Zaman Bitti?

Çanakkale Savaşı Ne Zaman Başladı, Ne Zaman Bitti?

Bu kanlı savaş, Gelibolu Yarımadası'nda 1915 yılında başladı. Fransa, Yeni Zelanda, Avusturalya ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşti. Bu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u almayı amaçladılar. İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Boğazı'na saldırı yapmalarının sebebi ise her iki boğazın da kontrolünü ellerinde tutmak istemelerinden kaynaklanmaktaydı. Boğazların ele geçmesi demek Rusya'ya her türlü yardımın sağlanabileceği anlamına gelmekteydi. 

19 Şubat 1915 yılında Çanakkale Boğazı'na ilk saldırılar başladı. İtilaf Devletleri denizden askeri yapıları top ateşine tuttular. Ancak bu top atışlarından büyük bir başarı elde edemediler. En önemli saldırı ise 18 Mart 1915 yılında gerçekleşti. Osmanlı ordusu İtilaf Devletleri'nin güçlü donanmalarına karşın boğaza mayınlar döşedi. 16 savaş gemisi ile Çanakkale Boğazı'nı geçmeye çalışan İtilaf Devletleri, döşenen mayınlar tarafından büyük bir hasar aldı. Çanakkale Savaşı ile adı anılan Nusret Mayın Gemisi önemli başarılar gösterdi. Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği mayınlar İngiltere ve Fransa'ya ait üç tane zırhlıyı patlatarak yok etti. Denizde bulunan mayınlar, İtilaf Devletleri'ne denizden geçişin mümkün olamayacağını gösterdi ve onlarda karadan asker çıkararak saldırılarına devam ettiler. Karaya çıkan askerler ilk iş olarak gemileri top ateşine tutan bölgeyi yıktılar. 

Sabahın erken saatlerinde boğaza giren düşman filosu, merkez askeri bölgeyi ateşlemeye başladı. İtilaf Devletleri başarı ile ilerken beklenmedik anda gemilerinde teker teker patlamalar oldu. İtilaf Devletleri'ne katılan ülkelerine ait gemilerin hepsi patlamanın etkisiyle battı. İtilaf Devletleri'nin deniz harekâtındaki başarısızlıkları karada da aynı şekilde sonuçlandı. Çanakkale Savaşı 9 Ocak 1916 yılında zaferle sonuçlandı.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
21
10
10
8
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın