onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bugün Dünya Mülteci Günü: Evlerinden Olan İnsanların Sayısı 65 Milyon ile Rekor Seviyede

Bugün Dünya Mülteci Günü: Evlerinden Olan İnsanların Sayısı 65 Milyon ile Rekor Seviyede

ATKN
20.06.2016 - 11:04 Son Güncelleme: 20.06.2016 - 17:22

Suriye'den Güney Sudan'a, Burundi'den Ukrayna'ya, dünya genelinde insanlar kanlı çatışmalardan kaçıyor.  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Dünya Mülteciler Günü'nde açıkladığı raporuna göre dünya genelinde geçen yıl 5 milyon kişi daha evlerini terk etti ve evlerini terk eden mültecilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı. Rapora göre dakikada ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor. Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke ise Türkiye...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Dünya Mülteciler Günü'nde yayınlanan Küresel Eğilimler Raporunda savaşlar, çatışma, zulüm, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 2015'te dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının en yüksek seviyelere ulaştığına dikkati çekti.

Yarısı çocuklar... 'Yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu'

Yarısı çocuklar... 'Yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu'

Rapora göre, 2015 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5,8 milyon kişi arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65,3 milyona ulaştı. 

Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor. Dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu.

2005'te dakika başına 6 kişi evini terk etmek zorunda kalıyordu... Şimdi bu rakam 24

2005'te dakika başına 6 kişi evini terk etmek zorunda kalıyordu... Şimdi bu rakam 24
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin üçte ikisini (40,8 milyon kişi) ülke içinde yerinden edilenler oluşturuyor, 21,3 milyon kişi mülteci konumunda. 3,2 milyon kişi de gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulundu. 

Dakikada ise ortalama 24 kişi evini terk etmek zorunda kalıyor. 2005 yılında bu rakam, dakika başına 6'ydı...

Mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor: Suriye, Afganistan ve Somali

Mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor: Suriye, Afganistan ve Somali

Dünya genelinde en fazla mülteciye kaynaklık eden ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan ve Somali ve mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor.

Suriye'de 2011 yılından beri 4,9 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Suriye'yi 2,7 milyon mülteci ile Afganistan ve 1,1 milyon ile Somali izliyor. Mülteci kaynağı diğer ülkeler ise Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Kolombiya olarak sıralanıyor.

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye

Raporda ayrıca 2015'te 1 milyon mülteci ve göçmenin ulaştığı Avrupa'ya kapılarını kapattığı eleştirisinde bulunulurken, dünyanın mülteci yükünü gelişmekte olan ülkelerin taşıdığına vurgu yapıldı.

Dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler ev sahipliği yapıyor, 4,2 milyon milyon mülteci ise en az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Türkiye ise dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Rapora göre, Türkiye, 2,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Türkiye'yi 1,6 milyon sığınmacıyla Pakistan takip ediyor. Lübnan'da 1,1 milyon, İran'da 976 bin 400, Etiyopya'da 736 bin 100 ve Ürdün'de 664 bin 100 mülteci bulunuyor.

En fazla iltica başvurusu Almanya'ya

En fazla iltica başvurusu Almanya'ya

Öte yandan geçen yıl en fazla iltica başvurusu yapılan ülke Almanya oldu. 

441 bin 900 iltica başvurusun yapıldığı Almanya'yı, 172 bin 700 başvuru ile ABD ve 156 bin 400 başvuru ile İsveç izledi. Geçen yıl 201 bin 400 mülteci ise ülkeleri olan Afganistan, Sudan, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne geri döndü.

'Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir'

'Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir'

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, mültecilerin sayıları ile beraber yabancı düşmanlığının da arttığına dikkati çekti. 

Avrupa'nın sadece duvarlarla değil kanunlarla da kapıların mültecilere kapattığını ifade eden Grandi, 'Mülteci krizinde yük sadece birkaç ülkeye yıkılamaz, küresel yük paylaşımı gerekiyor. Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir. Zengin ülkelerin sorunların çözümü için bir an önce adım atması gerekiyor' dedi.

Sınırları kapatmanın mülteci hareketliliğini durdurmayacağını ve göç rotasını değiştireceğini ifade eden Grandi, Türkiye ve AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: 'Mülteci akınının durduğu doğru ama bu anlaşmanın mı yoksa bazı sınırların kapatılmasının mı sonucu bilemiyorum. Mülteci akınının durması çatışmaların yaşandığı ülkelerde yerinden edilmelerin sona erdiği anlamına gelmiyor, sorun devam ediyor. Türkiye dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor ve hala mülteci akını sorunu ile karşı karşıya.'

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Türkiye elinden gelenin en iyisini yapmakta, tüm uluslararası toplumu da bu yönde hareket etmeye davet etmektedir'

'Türkiye elinden gelenin en iyisini yapmakta, tüm uluslararası toplumu da bu yönde hareket etmeye davet etmektedir'

Diğer yandan Dışişleri Bakanlığı, Dünya Mülteci Günü sebebiyle bir açıklama yaptı.

Türkiye'de sığınmacıların insan onuruna uygun koşullarda yaşamalarını teminen tüm imkânların seferber edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

'Türkiye, tarihinden gelen gelenekleri doğrultusunda, baskı ve zulümden kaçan insanlara hiçbir ayırım gözetmeksizin kapılarını açık tutmakta ve bu insanların, korku ve endişeden uzak, özgürce yaşamalarına imkan tanımaktadır. 

Ülkemiz, çeşitli nedenlerle vatanlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacıları korumak ve dünya çapında mülteci ve göç sorunlarını çözmek gibi yüksek insanlık idealini gerçekleştirmek yönünde üzerine düşen görevleri bugün de yerine getirmektedir. 

Türkiye, 2011 yılından bu yana ülkelerini terk eden 2,7 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapmaktadır. Irak ve Afganistan uyruklularla birlikte bu rakam 3 milyona yaklaşmaktadır. 

Sığınmacıların insan onuruna uygun koşullarda ülkemizde yaşamalarını teminen tüm imkânlarımız seferber edilmiştir. 

Suriye insani krizinin açık bir şekilde ortaya koyduğu üzere, mülteci ve göç meselesi sorumluluk ve yük paylaşımını gerektirmektedir. Bu bağlamda Türkiye, gerek koruma gerek insani yardım anlamında elinden gelenin en iyisini yapmakta, tüm uluslararası toplumu da bu yönde hareket etmeye davet etmektedir. 

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle Türkiye, dünyada zulümden kaçan zor durumdaki insanların yanında olduğunu, onların, bulundukları ülkelerde insanca yaşama kavuşmalarını teminen her türlü desteği sağlayacağını ve gerekli dayanışmayı göstereceğini bir kez daha belirtir.

AA ve Dışişleri Bakanlığı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
25
10
6
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Türkiye madem böyle bir yükün altına girdi avrupaya ve diğer ülkelere biraz trip atmalı sert sözler söylemeli onları rencide etmeli. kimse de birşey diyemez.... Devamını Gör

buss

Gelin gelin hepiniz Türkiye'ye gelin, sınırımız falan yok zaten artık

Donnie Darko

sabahları işe giderek bende evimi terk ediyorum, bende mülteci sayılır mıyım -.-