Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Beş Dakikada Diploma! Tıp 30, Avukatlık 60 Bin TL
Tekirdağ'ın Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile hastanede görev yaptığı anlaşılan Ayşe Özkiraz'ın (20) ardından, beyin kanaması geçiren hastayı özel bir firmaya ait ambulansla Van'dan İstanbul'a nakleden 'sahte doktor' Erzincan'da yakalandı. Yaşanan bu olaylar, akıllara sahte diploma dolandırıcılığını getirdi.
Aydınlık'tan Alikan Uçar'ın haberine göre, sahte diploma satışı internet üzerinden çok yaygınlaşmış durumda. Üstelik satıcılar YÖK, MEB ve e-Devlet onaylı diplomaların garantisini veriyor. Bu işlemlerin internet üzerinden rahat bir biçimde yapılması ise dikkat çekici.
6 yıldır dolandırıyorlar
Sahte diploma satıcılarının sitesine girildiğinde karşınıza kendilerini tanıtan ufak bir metin çıkıyor. Metinde '6 senedir (2016'dan beri) güvenle diploma satışı yapıyoruz ve amacımız başka ülke hayalleri olan veya sadece diplomasına yorulmadan kavuşmak isteyen kişilere yardım etmek.' ifadeleri yer alıyor.
Sitede yazanlara göre ilköğretim, ortaokul, lise, ön lisans ve yüksek lisans diplomalarını satın alabiliyorsunuz. Diploma ücretleri ise okul ve bölümlere göre değişiklik gösteriyor.
İstediğiniz diplomayı seçtikten sonra WhatsApp sohbet hattına yönlendiriliyorsunuz. Sohbet ettiğiniz kişiye diplomasını talep ettiğiniz okul ve bölümü belirttikten sonra size fiyat veriliyor.
Dekan ismi ve imzası da var
Dolandırıcılık açısından daha kullanışlı görülebilecek avukatlık mesleği için hukuk fakültesi diploması tıp fakültesi diplomasından daha pahalı. Öyle ki avukatlık diploması için 60 bin TL, tıp fakültesi için 30 bin, öğretmenlik diploması için 10 bin TL fiyat biçiliyor.
Diğer diplomalar için istenen ücretler ise şöyle:
İlköğretim ve ortaokul: 2 bin TL
Lise: 4 bin TL
Ön lisans: 6 bin TL
Lisans: 10 bin TL
Yüksek Lisans: 15 bin TL
Diploma satıcılarından istenilen örnek diplomalarda dekan isimleri ve imzalarının da bulunduğu görülüyor. Satıcılar kendilerini güvene almak açısından diploma fotoğraflarını atmak yerine, tek sefer görülebilen video atıyor.
Haberde iletişime geçilen satıcının daha önce de birçok kişiyi dolandırdığı, dolandırılan kişilerin şikâyette bulunmasına rağmen sonuç alınamadığı belirtildi. Şikâyet edenler parayı ödediklerini fakat diplomaların gelmediğini aktardı. Diploma dolandırıcılarının daha önce farklı sitelerden işlem yaptığı, şikâyet edildiğinde adres değişikliği yaparak dolandırıcılığa devam ettikleri kaydedildi.
Sahte diplomalar Meclis gündeminde
CHP son günlerde gündemden düşmeyen sahte diploma skandalını Meclis gündemine taşıdı.
ANKA'nın aktardığına göre, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur hazırladığı önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Önergenin gerekçesi şöyle:
'Ülkemizde liyakatin yok edilmesi, nepotizmin yaygınlaşması, sahte diplomayla önemli yerlere gelinebilmesi, denetimsizlik, cezaların yetersizliği sahte diploma satışının da sahte diplomalıların da artmasına neden olmaktadır. Bu durum pek çok kesimin mağdur olmasına yol açarken, adalet duygusunu ve umudu örselemektedir.
TÜBİTAK’a sahte diplomalı uzmanların, önemli kamu kuruluşlarına sahte diplomalı bürokratların, üniversitelere sahte diplomalı akademisyenlerin girebiliyor olması, hem okumak yerine emek hırsızlığıyla birkaç günde diploma sahibi olmak isteyenlerin hem de sahte diploma üretip satarak para kazanmak isteyen dolandırıcıların cesaretlerini artırmaktadır.
Sahte diploma dolandırıcılığı o kadar aleni hale gelmiştir ki sosyal medya platformlarından veya kurulan web siteleri üzerinden, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm kademeler için diploma tarifeleri ilan edilmektedir. Açık açık sahte diploma satışları yapılmakta, hatta reklamlar düzenlenmektedir. İnternetten veya sosyal medyadan iktidara karşı yapılan eleştirel yorumlar dahi anında tespit edilip, jet hızıyla işlem yapılırken, sahte diploma satış siteleri illegal faaliyetlerine rahatlıkla devam edebilmektedir.
Sahte diploma satışı yapan, sahte diplomayla iş bulup gelir elde eden kişilere yönelik cezaların yetersiz olması da bu suçun yaygınlaşmasının bir diğer nedenidir. Sahte diploma satanlar ya da kullananlar genellikle 2 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmakta, çoğu durumda da hükmün açıklanması geriye bırakılmaktadır. Dolayısıyla ceza yetersizliği de sahte diplomalıları artırmaktadır.'
Yorum Yazın
İmam osurursa cemaat sıçar derler büyüklerimiz.
tıp niye 30 len ?
insan sağlığı önemsiz kanka ondan
Bi dk zaten bu ulkenin malum kisisinin de diplomasi malum niye sasiriyoruz?? Oyle ulkeye boyle diploma. Ayaklar bas olmaya devam.