31 Mart'ta 1.7 Milyon Kişi Sandığa Gitmedi: Tekrarlanan Seçimin Kaderi Bu Kişilerin mi Elinde?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 31 Mart'ta düzenlenen seçimde 1 milyon 705 bin 867 kişi sandığa gitmedi.
Peki sandığa gitmeyen seçmenler kim? Ve neden gitmediler?
Seçimde Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkı, tekrar sayımların ardından 13 bin 729 olarak açıklanmıştı. Böylece sandığa gitmeyenlerin sayısı, iki aday arasındaki farkın 124 katı oldu.
Bu nedenle 23 Haziran'da İBB Başkanlığı için yarışacak İmamoğlu ve Yıldırım için sandığa gitmeyen seçmenleri ikna etmek büyük önem taşıyor.
31 Mart'ta sandığa gitmeyenlerin en fazla olduğu ilçe Esenyurt oldu.
BBC Türkçe'den Onur Erem'in haberine göre, 31 Mart'ta sandığa gitmeyenlerin en fazla olduğu ilçe Esenyurt oldu. Bu seçimde AKP'den CHP'ye geçen ilçede 100 binden fazla seçmen sandığa gitmemeyi tercih etti. İkinci sıradaki ilçe ise 87 bin kişiyle, bir diğer CHP'li belediye olan Küçükçekmece'ydi.
Katılım oranının en düşük olduğu ilçelerde ise ilk ikiyi AKP'li Fatih ve Beyoğlu belediyeleri oluşturuyor.
31 Mart'ta sandığa kimler gitmedi?
31 Mart'ın ardından bu kişilerin sandığa gitmeme motivasyonlarını inceleyen çeşitli araştırmalar oldu.
Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan araştırma şirketi KONDA, 'Bu kez sandığa gitmeyen seçmenlerin 'gidememek' değil 'bilinçli olarak gitmeyerek' bir siyasi tavır geliştirdiklerini söylemek gerek' ifadelerini kullandı ve sandığa gitmeyenlerin çoğunluğunun Cumhur İttifakı seçmeni olduğunu söyledi.
'Sandığa gitmeyen seçmenlerin yüzde 38'i apolitik'
ANAR araştırma şirketinin genel müdürü İbrahim Uslu ise 31 Mart'ta sandığa gitmeyen seçmenlerin yüzde 38'i apolitik seçmenlerden oluştuğunu söylüyor. Uslu'ya göre, geriye kalanların yarısını son seçimde AKP'ye oy verenler, diğer yarısını da diğer partilere oy veren kişiler oluşturuyor.
'Sandığa gitmeyenler seçim sonuçlarını etkileme potansiyeline sahip '
Uslu sandığa gitmeyen seçmenleri, 31 Mart'taki İmamoğlu - Yıldırım farkından kat kat fazla olmaları nedeniyle 'Bütün seçim sonuçlarını etkileme potansiyeline sahip olduklarını' söylüyor.
Ancak bu kişilerin sandığa gitmeleri durumunda nasıl bir tercih yapacaklarını şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu da ekliyor.
İstanbul'da sandığa gitmeyen seçmenlerin çoğu, AKP ve MHP'li belediye başkanlarının bulunduğu ilçelerde yaşıyor.
Peki partiler bu insanları sandığa taşımak için ne gibi özel çabalara girecek?
BBC Türkçe Ankara muhabiri Ayşe Sayın'ın kulis haberine göre 31 Mart'ta MHP ile birlikte seçimi 'beka sorunu' söylemi üzerine oturtan AKP, geçmişte kendilerine oy veren muhafazakâr Kürtlerin büyük oranda sandığa gitmediğini, bunda da Kürtlerin 'terör'le özdeşleştirilmesinin büyük etkisi olduğu değerlendirmesi yapıldı. AKP, işte bu muhafazakâr seçmeni sandığa taşımanın hesabını yapıyor.
Öte yandan CHP'nin 23 Haziran stratejisinin temelinde de sandığa gitmeyen seçmen ikna etmek bulunuyor. CHP'de, sandığa gitmeyen seçmenlerin profiline göre de çalışma yapılıyor. CHP'nin bir başka hedef grubu ise, 'kent yoksulu' olarak adlandırılan, ailede birden fazla işsizin olduğu seçmenler olarak belirlendi. Bu kesimlere yönelik, yüzyüze görüşmeler yapılması, hemşehri dernekleri, kanaat önderleri aracılığıyla temas kurulması planlanıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bende gitmedim ama imamogluna yapilan haksizluktan sonra bu sefer gidicegim ve oyumu ona verecegim. Umarim tarihi bir fark olur bu secimde
Bunlar şey galiba karadeniz yaylalarına yumurta kırmaya gidenler. Akp milletvekili öyle buyurmuştu.
akp'nin iptal ettirmek istemesindeki tek amaç buydu zaten bir şekilde gitmeyeni ikna ederiz. şu seçimi iptal ettirelim.