onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Zehirlenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Zehirlenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
31.01.2022 - 10:00

Toplumda birçok kişide görülen zehirlenme, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını olumsuz olarak etkiler. Bu durum pek çok nedenden kaynaklı oluşabilir. Kişide mide bulantısının yanında ishal, baş dönmesi, karın ağrısı gibi belirtilere yol açar. Zehirlenme bazı zamanlarda basit bir durum gibi algılansa da bazen de şiddetli bir hal alabilir. Böyle durumlarda kişi, bilincini kaybetme noktasına kadar gelir. Bu nedenle zehirlenme yaşandığı anda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Peki zehirlenmeye hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vücuda zarar verecek zehirli bir maddenin yüksek miktarlarda alınması sonucunda gerçekleşen olaya zehirlenme denilir. Bu madde, toksik ya da toksik olmayan herhangi bir madde olabilir. Zehirlenme ile birlikte vücut fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir. Vücutta hasar oluşması, alınan maddenin cinsine, miktarına ya da alınış şekline göre değişiklik gösterir. Zehirlenme solunum, cilt gibi pek çok yoldan gerçekleşebilir. Bu duruma yol açan faktöre göre tedaviler değişiklik gösterebilir. Zehirlenme ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Zehirlenme Nedenleri

Zehirlenme Nedenleri

Zehirlenme çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Dünya da en yaygın zehirlenme türü ise ağız yoluyla alınan maddelerden kaynaklı gelişen zehirlenmelerdir. Alkol kullanımı, zehirli mantarların tüketilmesi, kimyasal maddelere maruz kalmak ya da bozulmuş besinlerin yenilmesi sindirim yoluyla gerçekleşen zehirlenmelere yol açar. Gıda zehirlenmeleri genellikle bakteriye maruz kalmış yiyeceklerden dolayı meydana gelir. Bunlar genellikle iyi pişmemiş et ve bakteri oluşmuş tavuklardır. Aynı zamanda çamaşır suyu, tuz ruhu, açıcı gibi kimyasal maddeler de zehirlenmeye sebep olabilir. Kişi, bu kimyasal maddeleri kullandığı zaman pek çok belirti gösterir. Ayrıca kişi, bazı durumlarda komaya bile girebilir.

Özellikle çocuklarda görülen ilaç zehirlenmeleri ciddi problemlere yol açar. İlaç zehirlenmeleri bilinçli ya da bilinçsiz olarak gerçekleşir. Böyle durumlarda erken müdahale oldukça önemlidir. Böcek sokmaları, saç boyası, ilaç enjeksiyonu, zehirli kimyasallar deri ile temas ettiği zaman vücutta emilim gerçekleşir. Ciltte kabarmalar, kızarıklıklar, yanma hissi oluşur. Bu tip zehirlenmeler, cilt yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerdir. Tek bir bölgede başlayıp tüm vücuda yayılabilir.

Zehirlenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Zehirlenmeye Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Zehirlenme yaşayan kişiler, en yakınlarında bulunan sağlık kuruluşlarının acil servislerine gitmelidir. Burada bazı tıbbi müdahaleler yapılır. Özellikle gıda zehirlenmeleri 48 saat sonra geçer. Ancak vücutta yeterli su miktarının sağlanması gerekebilir. Bunun içinde yağlı, ağır besinlerin tüketilmemesi ve bol su içilmesi önerilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın