onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
11.01.2022 - 10:23

Pek çok kişide görülen parmak şişmesi, günlük hayatı olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. El ve ayak parmaklarında şişmeye sebep olan birçok durum bulunmaktadır. Bunlar kırık, burkulma ya da iltihaplanma olabileceği gibi eklemlerde oluşan çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Aynı zamanda bazı kişilerde hava değişiminden dolayı şişmeler görülebilir. Uzun süre devam eden parmak şişmeleri için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. İlgili doktor tarafından tanı koyulduktan sonra gerekli tedavi şekilleri uygulanır. Peki, parmak şişmesine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Parmaklar gün içinde en sık kullanılan yapılardan biridir. Bu nedenle parmakları korumak oldukça zordur. Çeşitli travmaların ve enfeksiyonların sonucunda parmaklarda şişlik oluşabilir. Şişliğin yanında ağrı, hareket kısıtlığı, kızarıklık da yaşanır. Hamilelik dönemlerinde ve regl dönemlerinde bu şişlikler normal olarak kabul edilir. Ancak parmak şişliği böbrek hastalıkları, tümör gibi daha ciddi hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Parmak şişmesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Parmak Şişmesi Nedenleri...

Parmak Şişmesi Nedenleri...

Parmak şişmesi pek çok hastalıktan kaynaklanabilir. Parmaklarda şişmeye neden olabilecek en yaygın faktörler ise şunlardır:

  • Osteoartrit: Vücuttaki her eklemi etkileyebilen bir hastalık olan osteoartrit, parmaklarda da ortaya çıkar. Halk arasında kireçlenme olarak da bilinir. Sadece şişliklere değil, hareket kısıtlığına da yol açar.

  • Romatoid Artrit: Hastalığın aktifleştiği dönemde parmaklarında içinde yer aldığı tüm eklemlerde şişlik, katılık, ağrı ve kızarıklık görülür. Aynı zamanda halsizlik ve kilo kayıpları da görülebilir.

  • Raynaud Sendromu: Soğuk havalarda ve stresli dönemlerde ortaya çıkan bu sendrom, parmaklarda şişme ve renk değişikliklerine sebep olabilir. Parmaklardaki damarlar soğuk havalarda daralır ve kan damarlarında sıkışma meydana gelir. Isınınca ve stresten uzak durunca parmaklar gene eski haline döner.

  • Enfeksiyon ve Travma: Parmaklarda oluşan herhangi bir enfeksiyon şişmeye yol açabilir. İltihaptan kaynaklı kızarıklık, ısı artışı ve ağrıda oluşur. Bu iltihap ve şişlik genellikle parmakların uç kısmında görülür. Düşme, çarpma gibi bir travma sonrasında parmakların çevresindeki bağlar yada kemikler zarar görebilir. Bu gibi durumlarda şişme görülür.

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Parmak Şişmesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Parmak şişmesi yaşayan kişilerin hastanelerde bulunan dahiliye (iç hastalıkları) yada enfeksiyon hastalıkları bölümüne gitmeleri gerekir. Burada bulunan uzman doktorları gerek görürse başka bölüme de yönlendirebilir. Parmak şişmesine yol açan hastalıkların teşhisi için ilk başta fiziki muayene yapılır. Daha sonra röntgen, emar gibi görüntüleme tetkikleri uygulanır. Bazı durumlarda kan testleri de yapılabilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın