Görüş Bildir
Haberler
Ayak Altı Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak Altı Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
10.01.2022 - 11:12

Toplumda birçok kişide görülen ayak altı yanması, oldukça rahatsız verici olabilmektedir. Bu durum erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülür. Yanmanın dışında batma, karıncalanma ve kaşıntı da görülebilir. Ayak altı yanmasının pek çok sebebi bulunmaktadır. Bunlar sigara, alkol, vitamin eksikliği gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi vücutta bazı hastalıklardan dolayı da oluşabilir. Ayakların altında yanmaya yol açan hastalığa göre de çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Peki, ayak altı yanmasına hangi bölüm/ doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayakların alt kısmının ateşlenmesi ve yanma hissi oluşmasına ayak altı yanması adı verilir. Bu durum, kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkiler. Hamilelik dönemlerinde ayaklarda yanma hissi oldukça sık yaşanır. Genellikle gebelik diyabetinden kaynaklı görülür. Özellikle 50 yaş üstü kişilerde ve taban düşüklüğü olan kişilerde de yanma hissi oldukça fazla yaşanır. Gündüzleri hafif seyreden ayak altı yanması, geceleri daha da şiddetlenir. Yorgunluk ve stres dışında görülen ayak altı yanmaları, tedavi edilmediği zaman kronikleşerek ciddi hasarlara yol açabilir. Ayak altı yanmaları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ayak Altı Yanmasının Nedenleri

Ayak Altı Yanmasının Nedenleri

Ayak altı yanmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır:

  • Ayak mantarı: Ayaklarda kaşıntı ve döküntüler olarak belirti gösteren mantar enfeksiyonu, yanma ve soyulmada yapabilmektedir. Özellikle ayak tabanlarında kuruluk oluştuğu için yanma hissi daha da artar.

  • Travmalar: Kazalar sonucunda oluşan kırıklar ve burkulmalar ayak tabanlarında yanmaya yol açar. Aynı zamanda aşırı egzersiz, koşma gibi faaliyetlerde bu duruma sebep olabilir.

  • Diyabetik nöropatik: Kan şeker değerlerinden kaynaklı sinirlerde hasar oluşur. Bu hasarlar sıkışma, iltihaplanmaya yol açabilir. Rahatsızlıkların bir belirtisi olarak da ayak tabanında yanma görülür.

  • Sinir sıkışması: Ayakların üçüncü ve dördüncü parmaklarındaki sinirlerin sıkışmasından dolayı tarsal tünel sendromu oluşur. Bu sendromun en belirgin belirtisi ise ayakta yanma hissedilmesidir.

  • Alerjik durumlar: Kullanılan deterjanlar, sabunlar, parfümler, kremler ayaklarda alerjiye yol açıp yanma yapabilir. Yanmanın yanında ise kaşıntı da oldukça sık görülür.

  • Diğer durumlar: Huzursuz bacak sendromu, böbrek yetmezliği, karaciğer de rahatsızlıklar, obezite, B12 vitamini eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve tütün ürünlerinin kullanılması da yanmaya sebep olan etkenlerdir.

Ayak Altı Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak Altı Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak altı yanması yaşayan kişiler, hastanelerin nöroloji yada endokrinoloji (metabolizma hastalıkları uzmanı) bölümlerine gitmelidir. Yanmaya sebep olan duruma göre başka bölümlere de yönlendirilebilir. Bu duruma yol açan rahatsızlıkların ortadan kaldırılması için farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın