Görüş Bildir
Haberler
Ayak Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
24.12.2021 - 12:18

Toplumda pek çok kişide görülen ayak kokusu, her yaşta ortaya çıkabilen bir durumdur. Hem kişi için hem de çevresi için rahatsız edici bir durum haline gelebilir. Aynı zamanda sağlık açısından da büyük bir risk taşır. Ayak kokusuna neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Ancak en çok görülen sebebi ise mantar enfeksiyonudur. Eğer mantar enfeksiyonu tedavi edilmez ise başka yerlere sıçrayabilir, daha şiddetli enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle uzun süredir devam eden ayak kokularının altta yatan durumları belirlenmeli ve uygun tedavi şekilleri uygulanmalıdır. Peki, ayak kokusuna hangi bölüm/ doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayak kokusu kişiler için oldukça utanç verici olabilir. Özellikle yaz aylarında bu şikayetlerde daha fazla artış yaşanır. Ayak kokusunu önlemek için evde yapılabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Kişisel hijyenin daha fazla arttırılması bu yöntemlerin en başında gelir. Her gün ayakların ılık suda çok sert olmayan bir sabun ile yıkanması ve iyice kurulanması ayak kokusunun önlemekte yarar sağlar. Antibakteriyel merhemler, bebek ve ayak pudraları da uygulanabilir. Ancak bazı zamanlar evde yapılan bu tedaviler işe yaramayabilir. Bunun için ise uzman bir doktora görünmek gerekir. Ayak kokusu hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ayak Kokusunun Nedenleri

Ayak Kokusunun Nedenleri

Vücudun diğer bölümlerine göre ayaklarda oldukça fazla ter bezi bulunur. Bu bezlerin görevi ise cildi nemli tutmak ve vücudu soğutmaktadır. Bundan dolayı ter bezleri gün içinde ter bırakır. Çoğu kişide görülen ayak terlemesi, vücutta doğal olarak bulunan bakteriler ile birleşerek ayak kokusuna sebep olabilir. Özellikle hamile, menopoza girmiş kadınlarda ve ergen kişilerde hormonal dengesizlikten kaynaklı terleme daha fazla olacağı için kokuda oluşur. Hava aldırmayan ayakkabıların giyilmesi ve pamuk olmayan çorapların giyilmesi rutubetli bir ortam oluşturacağı için bakteri riskini arttırarak kokuya sebep olur.

Ayrıca en bulaşıcı deri hastalıklarından biri olan ayak mantarı, koku ile karakterize edilir. Kaşıntı, kızarıklık, yanma, su toplama ve çeşitli yaralara sebep olabilir. Şeker hastalığı bulunan kişilerde ayak mantarı riski daha fazladır. Sıkı kapalı ayakkabılar giymek, nemli ve sıcak ortamlarda bulunmak, ortak kullanılan eşyalar, bağışıklık sisteminin düşük olması da mantar enfeksiyonun oluşmasına zemin hazırlar. Stres, fazla alkol ve sigara kullanımı, bazı ilaçların yan etkileri de ayak kokusuna yol açabilir.

Ayak Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Ayak kokusu için sağlık kuruluşlarının cildiye bölümlerine başvurulur. Doktor gerek görürse başka bölümlere de yönlendirebilir. Bu kokuya yol açan durumların saptanması için gerekli tetkikler yapılır. Altta yatan hastalığa göre özel merhem türü ilaçlar kullanılır. Eğer terleme kaynaklı ise cerrahi tedavi şekilleri de uygulanabilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın