Yıldırım: "MİT'e 'Neden Haber Vermediniz' Diye Sordum, Cevap Veremediler"
Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimini niye haber vermediklerini MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a sorduğunu ancak kendisine cevap veremediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde yeni bir Kanun Hükmünde Kararname daha çıkacağını ifade eden Yıldırım, yürütülen soruşturmalarda şu ana kadar 58 bin 611 kişinin görevinden uzaklaştırıldığını, 3 bin 499 kişinin ise meslekten ihraç edildiğini açıkladı. Başbakan ayrıca Cumhurbaşkanı ve CHP lideri gibi açtığı 1400'e yakın hakaret davasını da geri çektiğini söyledi.
CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım şunları söyledi:
"Önümüzdeki günlerde yeni bir kanun hükmünde kararname yayımlanacak"
Yeni bir kanun hükmünde kararname mi var?
Önümüzdeki günlerde yeni bir kanun hükmünde kararname yayımlanacak. Dahil edilecek konuların ne olacağı konusunda çalışıyoruz. Bir kaç güne bu çalışma biter. Yenikapı için Cumhurbaşkanımız davet yaptı. CHP Genel Başkanı katılmayacak ama heyet gönderecek. MHP'den de cevap gelecek bu akşam. Keşke kendileri gelse çok daha birlik ve baraberlik olurdu.
İstihbarat ile ilgili çalışma
Yeni kararnamede istihbarat ile ilgili bir çalışma var. İstihbarat ile ilgili bir dağınıklık söz konusu. Dolayısıyla bütün bunlar olurken genel anlamda istihbarat ile ilgili sorunlarımızın olduğu ortada. Bu bir sır değil. Bunu net olarak 15 Temmuz'da da gördük. Bizim 15 Temmuz'da yaşadığımızın izahı budur. Eğer yeterli istihbarat alınsaydı, belki de bu mesele bu noktaya gelmeyecekti. İstihbarat yapılanması iç ve dış tehditleri aynı önemde ele alacak, modern gelişmiş ülkelerin sahip olduğu bir istihbarat yapısı olacak. Ama önemli olan buradaki dağınıklığı ortadan kaldırıp, görev tanımlarını net olarak yapmak.
TİB yerine yeni bir kurum olmayacak
TİB kapatılacak, yerine yeni bir kuruluş gelmeyecek. TİB de istihbarata destek veren bir yapıydı. Bu yapı yeni kurulacak istihbarat yapısında yerini alacak. TİB kayıtları ile ilgili süre gelen davalar var. Bunlarla ilgili araştırma yapıldı. Kapatılınca kurumsal hafıza yok olmayacak. Onlar bir kenarda duracak. Burayla ilgil çok ididalar ortayla atılmıştı. Uzun zamandır gündemdeydi. İstihbarat yapılanması gündeme gelince bu karar alındı.
MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması
MİT'in Cumhurbaşkanlığına bağlanması da gündemde, üzerinde çalışıyoruz.
Saat 15:00'te darbe ihbarı gelmiş mi?
MİT'ten bana nakledilen bir binbaşı, bir önemli bilgi için MİT'e gelmek istiyor, geliyor. Daha erken saatlerde geliyor ve saat 3 gibi kabul ediliyor. Binbaşı, 'İzinliydim, beni çağırdılar. 7'de burada hazır ol. Helikopterle MİT'i bombalayıp, Hakan Fidan'ı alıp geleceksin' demiş. Genelkurmay, sağa sola talimatlar gönderiyor. Sonrası malum.
Hakan Fidan'la çalışmaya devam edecek misiniz?
MİT Başkanı'na sordum. Bu nasıl oluyor, kimsenin haberi yok. Cumhurbaşkanı, Başbakan'ın haberi yok diye. Ama bunun cevabını veremedi. Herhangi bir şey söyleyemedi. Biz büyük bir felaketin eşiğinden döndük. Bir çok işimiz var. bunları yaptıktan sonra geriye dönüp, nerede hata yapıldı diye öz eleştirisini yapacağız. Şu anda bizim önceliğimiz kişilerin hangi pozisyonda olduğu değil, bu işlerle ilgili temizlememiz gereken bir çok konu var. Her gün yeni yeni şeyler çıkıyor. Gözaltına alınların verdiği ifadelerden yeni gelişmeler oluyor. Çorap söküğü gibi geliyor.
"Bu olay ordumuzun itibarına yönelik çok ciddi tahribat yaptı"
Gözaltına alınların ifadeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Ürkütücü mü?
Yani çok ürkütücü. Bir Genelkurmay Başkanı'nın en yakınında bulanan biri 'buraya kadar komutanım hadi gidiyoruz' diyebiliyor. Bunlar tabi düşündürücü. Bunun arkasında ne var. Bu işi ya küçümsedik, ya da açıkçası bu örgüt o kadar kendisini saklayabiliyor ki ne kadar dikkat ederseniz edin, en yakınınızdakini fark edemiyorsunuz. Cumhurbaşkanı'nın yakınındakiler, bizim yakınımızdakiler... Kapalı yapılar, şeffaf olmayan yapılar ile mücadele zordur. Bu olay en başta ordumuzun itibarına yönelik çok ciddi tahribat yarattı. Ordumuza karşı çok büyük bir tahribat oldu. Ordu içindeki alt rütbeliler darbe girişiminde bulundular. Torunum 'bunlar bizim askerimiz değil mi, neden insan öldürüyorlar?' diye sordu. Cevaplandıramadım. Bunlar en ağır şekilde cezalandırılacak. Adaletli davranacağız.
Bu gözaltılarda kurunun yanında yaş da yaşanacak endişesi var
Çok titiz bir çalışmayla doğruluk derecesini, yanlış olduğunu ispat ederek hareket edeceğiz. Ama şimdi bunu düşünme zamanı değil. Biz bir ölçü koyduk. Ölçüler belli. Bunlarla teması olan, teması devam eden, finansal desteğe katkı sağlayan, derneklerinde aktif görev alan tüm bu insanların hepsi zanlı olarak toplandı. Ya benim alakam yok diyenleri gözden geçireceğiz. İkna edici bir delil ortaya çıkarsa o zaman bunu tabi ki diğer zanlılardan ayıracağız.
Soruşturmada son rakamlar nedir?
15 Temmuz soruşturmasında 58 bin 611 kişi görevden uzaklaştırıldı. 3 bin 499 kişi görevden çıkarıldı.
İptal edilen 2010 KPSS
2010 KPSS ile 86 bin kiyi memuriyete girdi, bunların sınavlarını incelemek lazım.Burada bir yargı kararı var. Sorular çalındı diye. Mahkemeler sürmüş. 2010'dan günümüze kadar. Bunun anlamı nedir? 86 bin kişi... Ya bir yasa düzenleyeceğiz. Ya da mahkeme kararını uygulayacağız. Şunu yapmak daha doğru. Bunların sınavlarını incelemek lazım. Bunların tamamı soruları aldı? Bunlar belli olur. Failler kimse ortaya çıkarılır.
Okul tarihinde bir erteleme söz konusu olacak mı?
Öğretmen açığı
15 bin öğretmen alımı konusunda bir karar aldık. Gerekli soruşturmayı Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Okullar zamanında açılacak.
TSK'nın yeniden yapılanması
TSK'nın yapısını savunma kabiliyetini azaltacak her türlü tehdide karşı yeniden yapılanma ihtiyacı var. bu ihtiyaç yeni değil, yıllardan beri var. MSB'nin durumu konuşulur. Genelkurmay'ın durumu hep konuşulur. Genelkurmay'ın sağlıkla uğraşması falan... Bunların harp ile ilgisi yok. Şu anda yaptığımız da silahlı kuvvetlerin yıllardır yapmak istediği şeyler. Darbecilerin bu işi tekrar denemeyeceğini kim garanti edebilir? Biz bir buluş yapmadık.
Bunları neden yaptık? Birincisi dünyanın gelişmiş ülkelerinde ordunun nasıl bir fonksiyonu var ise o görevi esas alarak bu yapılanmayı gerçekleştirdik.
İkincisi bu terör örgütünün ordu içinde bundan sonra tahribatının olmaması için, darbenin bir daha olmaması için yapılacak işler var. Biz bunları yaptık. Muhalefetin itirazı var. Ama bir yerde eksik yanlış varsa bunu dikkate alırız. Bunda yanlış yok.
Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü takdirde kuvvet komutanlarına emir verebilir. Peki Cumhurbaşkanı, başbakan farklı partiden olursa eğer bir karmaşa doğmaz mı?
Tabi ihtimaller üzerine değerlendirme yapmak yanlış olur. Buna belki de hiç ihtiyaç olmayacak. Bu bir tedbirdir. Bundan rahatsız olmamak lazım. Rahatsız olan varsa kafasındaü darbe yapma fikri olanlar rahatsız olur. İhtiyaç halinde siyasi iradenin kuvvet komutanlarına emir vermesi gerekebilir. Genelkurmay'ın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması Anayasa değişikliği ile olur. Anayasa değişikliği konusunda yeter ki millete sorabilecek noktaya gelelim.
Önünüzde yargı düzenlemesi de var
Biz AB konusu olması itibarıyla yargı birliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Muhalefet de mutabık. Devlet memurluğu tanımının yeniden düzenlemesi, daha anlaşılır olmasıyla ilgili bir talebimiz de var. Anayasa'da daha az maddeyi içeren bir paket hakkında muhaleftle anlaşma yaptık.
Muhalefet ile ilişkiler
Muhalefetle birliktelik konusunda kararlıyız. Bir çok konuyu konuşarak çözebiliriz. Programlarımız, vaatlerimiz ayrı olabilir. Ama birlikte hareket etmek, vatanımız, milletimiz için yapmak zorundayız. Biz atışırsak, aşağıda da aynısı oluyor. Bunlara meydan vermemek lazım. Biz atışınca partililer de atışıyor. Yukarıdan aşağıya sirayet ediyor.
Cumhurbaşkanı davaları geri çekti, siz çektiniz mi?
Ben de çektim. Dün yaptık galiba. Sadece o üç lidere değil, gazeteciler ve yazarlara olan davaları hepsini geri çektik.
Askeri okulların durumu
Askeri liselerdeki öğrenciler puanlarına göre meslek liselerine dağıtılacak. Burada bir hak kaybı olmayacak. Onlara bir senet imzalatılıyor okullara girerken. Şu kadar para ödeyeceksiniz diye. Bunları affediyoruz. Sadece bunlar değil, daha önce atılanların tazminatlarını da affediyoruz. Harp okulu öğrencileri girişteki puanlarına göre istedikleri okula kaydolabilecek.
Biz binaların ne olacağı konusunda çalışma yapmadık.
30 Ağustos törenleri iptal mi?
30 Ağustos ile ilgili henüz bir karar almadık. Bir olay yaşadık diye 30 Ağustos'u yok sayamayız. Herhangi bir karar almadık.
Bir tehdit hala devam ediyor mu?
Şimdi çok taze bir darbe teşebbüsünün arkasında işleri tekrar yoluna koymaya çalışıyoruz. Dibe vuran morali tekrar düzeltmeye çalışıyoruz. Bu geçiş döneminde her türlü ihtimali gözetmek lazım. Aman darbeyi bastırdık, bundan sonra bir şey olmaz diyemeyiz. Biz dursak ibel vatandaş durmuyor. Bakın insanlar meydanlarda demokrasi nöbetinde.
CHP liderine suikast ihbarı, size yönelik ihbarlar var mı?
Bunların hepsi olabilir. İhtimal dışı değil. Ama bi tip ihbarlarla bizim hedeflerimizden alıkoymaya zorlamaya güçleri yetmez. Biz tedbirimizi alacağız.
Gülen 14 Ağustos'u işaret etti. Bir tehlike var mı?
Kimin yarına çıkacağı Gülen'in kararıyla olmuyor. Bu bir tehdittir, hedef göstermektir. Bu da bu üzerine ilave olmuş. Tarih vermiş. İstediği kadar tarih versin. Bizim de verecek cevabımız var. Bu ve buna benzer tehditler önemsizdir demiyoruz, ama dikkate alıyor ve tedbirlerimizi ona göre alıyoruz. İlla silahlı darbe olacak şeklinde olması gerekmiyor. Ülkede karışıklık çıkarmak isteyebilirler. 7 Haziran'da bitiyor bu demokrasi mitingleri.
Bu darbe girişiminde 1 Numara var mı?
Bir numara değil, bir çok numara var. Baştan sona numara. Dedikokudalar çok yapılıyor. Somut gerçekleri tespit etme yükümlülüğümüz var. Soruşturma sürecinde böyle bir bağlantı varsa ortaya çıkarılır.
Gülen'in iadesi
Fethullah Gülen ile ilgili iade talebimiz var, ümit ederim ki ABD bunu hassasiyetle dikkate alır. Biz Gülen'in bu darbeyi planladığını biliyoruz. Ama bunun bir üst aklı var. Bunu da biliyoruz. Bu üst akıl kim? Kuruluş mu, ülke mi bilmiyoruz. Bunların hepsi ortaya çıkacak. ABD, üzerindeki bu soru işaretlerin kalkması lazım. nasıl olacak. Darbede adı geçen kişiyi Türkiye'ye teslim eder, iki ülke arasında da sıkıntı kalmaz.
Engelliler atanacak mı?
Onlara bir müjde var. Engellileri ihmal etmeyeceğiz. Gerekli kontenjanı vereceğiz.
HDP ile yan yana gelme şartınız nedir?
HDP konusunda biz ayrımcılık yapmadık. HDP'nin bir şeye karar vermesi lazım. Bölücü terör örgütü konusunda karar vermesi lazım. Bu terör örgütünün eylemlerini lanetliyorum demesi lazım. Bunlara karşı bir tutum sergilemiyorsa nasıl onlarla işbirliği yapacağız.
"Bedelli askerlik konusu gündemimizde yok"
Memurların yıllık izni
Memurların yıllık izinlerinin iptali bir tedbirdi. Memurlar arasında da bu örgütle içiçe olan insanlar var. Bu tedbir çok fazla uzun sürmez. En kısa zamanda bir müjdeyi vereceğiz.
Avrupa Birliği'ne tepki
Avrupa bize adalet öğretmeye, adalet dersi vermeye kalkmasın. İşlerine geldiği gün, bir günde Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürüp Recep Tayyip Erdoğan'ın orada vatandaşlarına hitap etmesine mahsur görecek. Ondan sonra da burada tanklarla, toplarla insanları acımasızca öldürenler için de 'Acaba öyle miydi? Acaba...' Artık bu samimiyetsizlik bir son bulmalıdır. Yıllardan beri Batı bizim müttefikimizdir, Türkiye bir Batı ülkesidir, aynı zamanda da bir Asya ülkesidir, Türkiye tam bir medeniyetlerin buluştuğu noktadadır. O bakımdan dostumuzu da düşmanımızı da biz iyi görüyoruz, hepsini hesap ediyoruz.