Görüş Bildir
Haberler
Yeni Tanıştığın Birinin Seni Gördüğü İlk Üç Saniyede Hakkında Verdiği 12 Peşin Hüküm

etiket Yeni Tanıştığın Birinin Seni Gördüğü İlk Üç Saniyede Hakkında Verdiği 12 Peşin Hüküm

Hepimiz bir iş görüşmesine, yeni bir iş ortağıyla tanışmaya, yeni bir yatırımcıyı ikna etmeye giderken nasıl göründüğümüzü önemseriz. Birçoğumuz kılık kıyafetle yetinir, bazılarımızsa özgüvenli / güleryüzlü / zeki / ciddi vb görünebilmek için çaba harcarız.

Halbuki dünyanın pek çok farklı yerindeki üniversitelerin ilk izlenim konusunda yaptığı çalışmalar, seninle yeni tanışan bir insanın hakkındaki hükmü sadece saniyeler içinde verdiğini ortaya koyuyor. Bazı noktalarda kontrolü elde tutmak mümkünken, bazı noktalarda ise ne yaparsan yap kendini ele vermekten kurtulamıyorsun. 

Business Insider; Princeton, Pennsylvania, Berkeley, Liverpool gibi birçok üniversitenin bu konudaki çalışmalarından çıkan sonuçları derlemiş.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/scienc...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Güvenilirliğin

Hazır mısın? Araştırmalara göre insanların güvenilir olup olmadığına hükmetmesi sadece saniyenin onda birini alıyor.

Örneğin Princeton’da yapılan bir çalışmada, deneklere karşılarında gördükleri kişilerin güvenilir ve seksi olup olmadıkları sorulmuş. Düşünmek için 245 deneğe 100 milisaniye, 128 deneğe ise istedikleri kadar süre verilmiş. Seksapelite konusunda denekler mutabık kalamazken, her iki grubun güvenilirliğe verdiği oran neredeyse tamamen tutmuş.

2. Sosyal statün ve maddi durumun

Her araştırmada ortak çıkan bir sonuç olarak, pahalı marka giysi ve aksesuarlar adeta ergenmişizcesine ilerleyen yaşlarda da gözleri boyamaya devam ediyor. İnsanların bu veriye dayanarak statü ve maddi durumuna karar vermesi ortalama 1 saniye sürüyor.

3. Eşcinsel olup olmadığın

Nicholas O. Rule ve Nalini Ambady'nin Journal of Experimental Social Psychology'de yer alan araştırmasında, deneklere yarısı eşcinsel, yarısı heteroseksüel 90 erkek gösteriliyor. Deneklerin, erkeğin eşcinsel olup olmadığına hükmetmeleri saniyenin yirmide birini alıyor. Bu, onlara tahmin için verilen sürenin çok altında.

4. Zeki olup olmadığın

Loyola Marymount University profesörü Nora A. Murphy’nin araştırması, kişi konuşurken kararlı bir şekilde karşısındakinin gözlerinin içine bakıyorsa, her seferinde zeki olduğuna kanaat edildiğini gösteriyor.  

Çalışma için 182 denekten 2’li gruplara bölünüp önceden belirlenmiş bir konuda 5 dakika boyunca tartışmaları istenmiş; ve ardından her birine partnerinin zeki olup olmadığı sorulmuş. 

Bir diğer enteresan sonuç da şu; kalın çerçeveli gözlük kullanımı ve kelimelere bol vurgu yaparak konuşmak da zeki olduğumuz izlenimini uyandırıyor.

5. Otoriterliğin

Pennsylvania Üniversite'sinde yapılan deneyde, deneklere kimisi dazlak kimisi saçlı genç erkekler gösteriliyor. Deneklerin tamamına yakını dazlakları otoriter olarak tanımlıyor.

Bunu takip eden, biri 344, diğeri 552 denekten oluşan iki farklı çalışmada da benzer sonuçlar çıkmış. İnsanların genel algısı, kelleşen değil de saçını kendi isteğiyle kazıtan bir erkeğin otoriter bir karaktere sahip olduğu yönünde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Başarılı olup olmadığın

İstanbul Bilgi Üniversitesi'yle İngiltere'nin Hertfordshire Üniversitesi'nin ortak çalışmasında 274 deneğe, terziye özel diktirilmiş takım elbiseler giyen ve hazır satın alınmış takım elbiseler giyen insanlar, yüzleri saklanarak gösterilmiş. Deneklerin büyük çoğunluğu, terzi dikimi olduğunu bilmedikleri halde bu gruptaki erkeklerin daha başarılı olduğunu tahmin ettiklerini söylemiş.

7. Maceracı olup olmadığın

İnsanlar sadece nasıl göründüğüne değil, nasıl yürüdüğüne de bakıyorlar. Araştırma için deneklere, kimisi geniş ve rahat adımlarla, kimi de sert ve kısa adımlarla yürüyen insanlar gösteriliyor. Sadece bir kaç adım sonrasında, denekler geniş ve rahat adımlar atanların maceracı olduklarına hükmediyor.

...Ve çoğunluğu yanılıyor.

8. Agresif olup olmadığın

Bu araştırma için deneklere, bilgisayar başında bir diğer oyuncudan puan çalmaya çalıştıkları bir oyun oynayan insanlar gösterilmiş; ve deneklerin bu kişilerin agresif olup olmadığına hükmetmeleri ortalama 39 milisaniye sürmüş. 

Aynı araştırmada, yüzlerinin genişlik / yükseklik oranı daha fala olan kişilerin daha agresif gösterdikleri ortaya çıkmış. Bunun sebebi ise, duygularını ifade etmek için daha çok ve vurgulu mimikler kullanmak zorunda oluşları.

9. Dindarlık düzeyin

Elbette kelimelerin, selamlama ve veda cümlelerin seni ele veriyor. Ancak bunu yanında, California Üniversite'sinin yaptığı çalışmaya göre, deneklere gösterilen 113 insanın duruş biçiminden, gülümseyen, enerjik kişiler hep dindar olarak işaretlenmiş; ve dahi bu tahminler doğru çıkmış...

10. Dışa mı, içe mi dönük olduğun

Almanya'da yüzlerce denek üzerinde yapılan bir araştırma, dışa dönük insanların yüzlerinde bunu açık eden 'yırtık' bir ifade olduğunu söylüyor. Yalnızca yüz ifadenden, karşındakinin içe veya dışa dönük olduğuna hükmetmesi 50 milisaniye sürüyor. 

Çalışmada ayrıca, yırtık görünmeye çalışan içe dönüklerin genellikle bunu epey beceriksizce yaptıkları da ortaya çıkmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lider olup olmadığın

Bu çalışmada deneklere yüzlerce iş insanı gösteriliyor; ve 'Sırtını dayayabileceğin bir lider mi yoksa 'hoşa giden, güvenilir biri mi' diye soruluyor. Sırtımı dayayacağım lider denen kişilerin tamamına yakını, gerçekten de üst düzey bir yöneticiler.

Daha ilginci, aynı deneklere bu kişilerin (neredeyse 50 yıl öncesinden) lise yıllığı fotoğrafları gösterildiğinde de denekler aynı cevapları vermiş.

12. Tembel ve sorumsuz olup olmadığın

Çalışmalar, titiz ve çalışkan birinin kendisini hemen belli ettiğini söylüyor. Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmaya katılan deneklerin tamamına yakını, insanların yalnızca fotoğraflarına bakarak bile, sorumlu ve çalışkan olup olmadıklarıyla ilgili gerçeğe çok yakın tahminlerde bulunabilmiş.

Sonuç olarak,

Sonuç olarak,

Görünen o ki ilk 3 saniye izlenimini değiştirip değiştirememek elinden gelebilir. Sadece iş hayatında değil, sosyal hayatta da yeni tanıştığın insanlara nasıl görünmek istediğini tamamen olmasa da, büyük oranda kontrol altında tutmak mümkün gibi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
210
43
42
18
17
13
0