Görüş Bildir
Haberler
Yemek Yapma Aşkını Tüm Aşkların Önüne Koyanlar İçin 12 Enfes Yemek Kitabı

Yemek Yapma Aşkını Tüm Aşkların Önüne Koyanlar İçin 12 Enfes Yemek Kitabı

Gurme Rehberi
27.04.2016 - 13:09

Her ne kadar dijital dünyaya çılgın gibi adapte olmuş olsak ve aradığımız her şeyi şıp diye İnternet'te bulabilsek de kitaplar en büyük kaçış noktalarımız. Özellikle mutfağı daha iyi öğrenmek, püf noktalarını kavramak ve daha iyisini elde etmek için mutfakta bizi hazır beklemesi gereken kitaplar bambaşka bir kaçamaktır.

Yemek yapma aşkını bir üst seviyeye taşıyıp, tüm aşklardan daha üstün bir noktaya koyanlara kitap önerilerimizi tek tek paylaşmak görevimizdir.

1. Cafe Fernando / Cenk Sönmezsoy

1. Cafe Fernando  / Cenk Sönmezsoy

Dünyanın en ünlü yemek bloglarından bir tanesi olan Cafe Fernando’nun sahibi Cenk Sönmezsoy’un içinde püf noktaları ve özel notları yer alan enfes bir kitabı. Okuyan Us Yayınları’ndan çıkıp Türk okuyucularıyla buluşan kitabın tanıtım açıklaması şöyle:

'Kek kalıbı alırken nelere dikkat etmek gerekir?', 'Hangi tart hamuru için hangi kalıp uygundur?', 'Keklerin düzgün kabarması için ne yapmak gerekir?', '2 kilo elma, kendisi 1 küsur kilo olan keke nasıl sığar?', 'Alelade görünen bir pastayı 10 dakikada Paris'teki bir pastanenin vitrininden fırlamış hale nasıl getirirsiniz? Getirdikten sonra kesmeye nasıl kıyarsınız? Haydi kıydınız; jilet gibi kesilmiş dilimler nasıl elde edersiniz?' gibi soruların yanıtları ve çok daha fazlasını bulacağınız kitapta, 250'ye yakın fotoğraf bulunuyor. Ayrıca tariflerde kullanılan ölçülerin, malzemelerin, tekniklerin ve ekipmanın derinlemesine incelendiği bölümler de yer alıyor.

2. Çikolatalı – Tarifler Kitabı / Helen Sudell

2. Çikolatalı – Tarifler Kitabı / Helen Sudell

İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ve aslında bir seri olan Helen Sudell kitabı. Helen’ın tarifler serisinin özelliği tek bir malzeme üzerine odaklanmış yemek tariflerinin olmasıdır. Yani Helen mutfakta en çok kullanılan malzemeler için tek tek kitap yazmış, tariflerini burada toplamış.

Sudell’in diğer kitaplarını da alıp kocaman bir seri oluşturmak mümkün. Kitaplarını sıralamak gerekirse:

Limonlu, Kahveli, Sarımsaklı, Naneli, Zencefilli, Zeytinli, Biberli.

3. Mutfak Sırları / Anthony Bourdain

3. Mutfak Sırları / Anthony Bourdain

Oğlan Yayıncılık’tan çıkan ve dördüncü baskısını yapan Mutfak Sırları, mutfakta ihtiyacınız olan bir tarif ve püf noktası kitabı olmaktan çok Anthony Bourdain’in ünlü bir aşçı olana kadar yaşadıklarını ve anılarını anlatıyor. Özellikle kendini dünya şefleri arasında görmek isteyenler için adeta bir günlük niteliğinde. Çünkü mutfağın arka yüzünü, tam olarak mutfak sırlarını ortaya çıkarıyor.

Anthony Bourdain kitabını şöyle anlatıyor:

Size restoran dünyasının gizli, karanlık köşelerinden... 'Rom, oğlancılık ve kırbaç' karışımında sarsılmaz bir düzeni ve sinir bozucu bir kaosu barındıran, yüzyıllardır süregelen askeri hiyerarşiye sahip bir alt kültürden söz etmek istiyorum.

4. Her Yönüyle Şarap / Beverly Wichman, Barbara Nowak

4. Her Yönüyle Şarap / Beverly Wichman, Barbara Nowak

Mutfak demişken içine içecekleri özellikle şarabı katmazsak olmaz. 

Şarabın kendine ait dünyasını Arkadaş Yayıncılık’tan çıkan çevirisiyle Beverly Wichman ve Barbara Nowak anlatıyor. Bölgelere göre üzüm sınıflandırmalarından, hangi yemekle hangi şarabın daha uygun olacağına kadar pek çok noktayı bu kitap aydınlatıyor.

5. Meze / Gülhan Kaya

5. Meze / Gülhan Kaya

HayyKitap’tan çıkan ve içinde Selanikli babaanneden miras yemek sırlarıyla hazırlanmış meze tarifleri olan Meze kitabı, Ege ve Akdeniz sofralarından 100 tarifle karşılıyor sizi. Yıllar boyu restoran işletmeciliği yapmış olan Gülhan Kaya, son olarak soluğu bir kitap yazmakta almış. Kaya mutfağa olan aşkını şöyle anlatıyor:

Yemek yapmak sanattır, resim gibi, müzik gibi… Resim sanatında nasıl renklerin armonisi, müzikte notaların melodisi varsa yemek sanatında sebzelerin, baharatların yani kullanılan tüm malzemelerin bir kokusu ve lezzeti vardır. Resim gibi tabak tablo gibi tabak! Gerçekten yemek insanı olursanız sizde tablo gibi yemek yapabilirsiniz

6. Evde Bira Yapımı / Sertaç Akar

6. Evde Bira Yapımı / Sertaç Akar

Yitik Ülke Yayınları’ndan çıkan ve birasını evde yapıp kendisi içmek isteyenler için Sertaç Akar tarafından yazılan Evde Bira Yapımı kitabı arkadaşlarınızın gıpta ile bakacağı bir serüvene davet ediyor sizi. Pratik bir şekilde bira yapmanın püf noktalarını bulabileceğiniz, detaylı anlatımlarla işin temelini kavrayabileceğiniz özel bir kitap. Sevgili Akar gününüze keyif katmayı planlıyor.

7. İçindekiler / Cemre Narin, Begüm Atakan

7. İçindekiler / Cemre Narin, Begüm Atakan

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan neredeyse hiçbir kitabın insanı hayal kırıklığına uğratmadığını biliriz. İçindekiler de tıpkı diğer kitaplar gibi insanın bağrına basmak istediği türden bir tarif. Yemeğin en önemli yapı taşı malzemeyi odak noktaya koyan İçindekiler’de hem püf noktaları, hem malzemeleri nasıl kullanmanız gerektiği hem de pratik tarifler mevcut. Eğer malzemeleri tanımazsanız nasıl güzel yemek yapabilirsiniz ki sorusunu kendilerine çok iyi bir şekilde sormuş olacaklar ki Cemre Narin ve Begüm Atakan yemeğe olan aşklarını malzemelerin aşkıyla bütünleştirivermiş. Afiyetle okuyunuz.

8. Yemek, Damak Tadının Tarihi / Paul Freedman

8. Yemek, Damak Tadının Tarihi / Paul Freedman

Oğlak Yayıncılık’tan çıkan ve yemeğin yalnızca yediğimiz herhangi bir besin olmadığını anlatan enfes bir kitap. Şöyle ki mutfağın tarihini öğrenmek demek hangi yemeğin neden ve ne için o şekilde yapıldığını da öğrenmek demektir. Mutfağı tanımak daha iyi bir alternatif yaratabilmektir. Bu konuda oldukça iddialı olan Paul Freedman’ın kitabı şöyle anlatılıyor:

Yemek, Damak Tadının Tarihi kitabında tarih öncesi damak tadının evrimi, Antik Yunan ve Roma dünyasının damak tatları, İmparatorluk Çin’inde damak tadı ve gastronomi, Ortaçağ İslam mutfağının doğuşu, Ortaçağ Avrupa’sında yemek ve damak tadı, Rönesans’tan sonra yemek modaları, 1800’den sonra yemek yenilikleri, 19. ve 20. yüzyıllarda Fransız mutfağı, restoranın gelişimi ve gastronominin önündeki yeni ufuklara kadar pek çok konu, uzman kalemlerin ilgi çekici yazıları ve 97’si renkli, 238 görsel malzemeyle anlatılıyor.

9. Mimolett / Murat Bozok

9. Mimolett / Murat Bozok

Türkiye’nin en önde gelen şeflerinden bir tanesi olan ve kendine ait akademisinde şeflerini yetiştiren Murat Bozok, Remzi Kitabevi’nden çıkardığı Mimolett kitabıyla şefliğe adım atmak isteyenlere yeni bir ufuk sunuyor.

Bozok’un ilk restoranı olan Milolett’in hikayesini anlattığı kitapta şeflerin kendi yerlerini açmak istediğinde yaşayabileceklerini ve akıllarında bulundurması gerekenleri anlatıyor.

10. Jamie’nin İtalyan Mutfağı / Jamie Oliver

10. Jamie’nin İtalyan Mutfağı / Jamie Oliver

Dünya şeflerinden Anthony Bourdain’i ekleyip Jamie’ye bir göz kırpmazsak asla olmaz. Slow Food akımının en önemli temsilcilerinden adeta bir sağlık gurusu Jamie’nin Epsilon Yayınları’ndan çıkan Jamie’nin İtalyan Mutfağı kitabı özellikle ferah Akdeniz tariflerinin bir arada olduğu bir kitap. Oliver kitabını şöyle özetliyor: 

Bu kitabı yazmak için İtalya'yı karış karış dolaştım ve en basit tariflerden en çok etkilendiklerime dek hepsini sizlerle paylaştım.

11. Osmanlı Mutfağı / Marianna Yerasimos

11. Osmanlı Mutfağı / Marianna Yerasimos

Boyut Yayın Grubu’ndan çıkan Osmanlı Mutfağı kitabı 500 yıllık Osmanlı mutfağından uyarlanmış 99 yemekle sizleri karşılıyor. Kitabın kısa açıklaması şöyle:

İstanbul'da sarayda ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 1 5. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürü... Bu kültür, kullanılan malzemeden pişirme yöntemlerine, yemek çeşitlerinden, yemek yeme alışkanlıklarına, yemek öğünlerine, sofradaki görgü kurallarına, mutfak yapılarına kadar pek çok konuyu kapsıyor.

12. Muna / Muna Jülyet Taşçı

12. Muna / Muna Jülyet Taşçı

Denizler Kitabevi’nden çıkan bu kitap fazlasıyla özel bir kitap aslında. Muna’nın hikayesini biz değil kendisi anlatsın:

Kitabın baş şefi Muna, annesi Jorjet'ten aldığı muhteşem geleneği aktarıyor, ailesi ve dostları için sunduğu lezzetleri bizlerle paylaşıyor. Arap - Ortodoks - Ermeni kültürlerini sentezleyen Muna aile mutfağı, Mersin'deki ve Hamburg'daki günlerinde daha da zenginleşiyor. En yalın tarif bile Muna'nın hatıralarıyla renkleniyor, birçok notadan tatlanıyor tabaklar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
9
5
4
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın