Yaz Tatillerinin Uzunluğu Okullardaki Akademik Başarıyı Olumsuz mu Etkiliyor?
Yaz tatili hem öğrenciler için hem de veliler için büyük bir 'özgürlük' alanı sunuyor. Dünya çapında ise birçok ülke, öğrencilerin akademik hayattan kopmaması için tatil sürelerini ona göre düzenliyor. Peki tatil süresinin kısa olması başarıyla doğru orantılı mı?
Anlattık...👇
Malumunuz yaz geldi. An itibarıyla yılın en sıcak günlerini deneyimliyoruz.
Yaz tatilinin de gelmesiyle birlikte okullar da tatile girdi. Peki yaz tatilinin 'öğrenme' üzerindeki etkisi dünya çapında nasıl değerlendiriliyor?
Örneğin İngiltere. Yaz tatilinin gelmesi her öğrenci için son derece sevinçli bir şekilde karşılandı.
Fakat sadece İngiltere özelinde olmamak üzere, örgün eğitim döneminde öğrenilen bilgilerin tatil sırasında unutulma olasılığı dünya çapında büyük bir anksiyete sebebi. Araştırmaların birçoğu, matematik bilgisinin 4 ila 6 hafta arasında körelebileceğini söylüyor.
Upuzun bir yaz tatili bizlere her ne kadar lütuf gibi gelse de aslında öyle değil!
Portekiz, Letonya ve Arnavutluk'taki öğrenciler de uzun bir yaz tatili yaşayanlardan. Peki uzun tatiller bir lütuf mu yoksa ekstra yük mü?
Aslına bakarsanız Fransa'daki öğrenciler çok daha uzun bir ara tatile sahipler. Fakat Fransa Eğitim Bakanı, bu 'uzun soluklu' tatilin kısaltılması için bildiri yayınladı.
Yeni Zelanda'da ise okullar 6 haftalık bir ara tatile giriyorlardı. Fakat 6 haftada bile öğrencilerde büyük bir akademik gerileme keşfedildiği için bu tatil 5 haftaya düşürüldü.
ABD'de de durum çok farklı değil: Michelle Obama 'Hadi Okuyalım! Hep Beraber Kazanalım!' isimli kampanyası buna ufak bir örnekti.
2012 yılında ABD'deki öğrencilerin tatil sonrası başarılarının neredeyse yarı yarıya düştüğü saptandı ve bu nedenle öğrencilerin hem okuma-yazma oranını artırmak hem de onları fiziksel olarak canlandırmak adına böyle bir kampanya yürütüldü.
Bir diğer bağlamda Güney Kore'deki ara tatil süresi bi' nebze daha kısa!
Takdir edersiniz ki Güney Kore sıkı eğitim sistemiyle tanınıyor. Bu nedenle de PISA testlerinde de iyi bir sıralamaya sahipler. Sınav sonuçları her ne kadar iyiye işaret gibi gözükse de buradaki öğrencilerde stres ve depresyon gibi şeylerle karşılaşılabiliyor.
Her ne kadar yaz tatilinin uzunluğu başarıyla ters orantılı gibi gözükse de Finlandiya istisna örneklerden bir tanesi.
Diğer ülkelerin aksine 10 ila 11 hafta arasında değişen ara tatiller ve verilen az ödevleriyle Finlandiya, en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip. Dünya genelinde ise Finlandiya, diğer ülkelere kıyasla hem iyi bir eğitim sistemine hem de yüksek bir refah seviyesine sahip.
Yani kısaca yaz tatilinin kısa olması istisnalar dışında verimi artırabiliyor.
Kısa yaz tatilleri sayesinde öğrenciler, okuldaki sosyal ortamlarından kopmadan tekrardan kaldığı yerden devam edebiliyorlar. Bu sayede hem sosyal zekaları hem de akademik başarıları artış gösteriyor diyebiliriz.
Ne yapmalıyız?
Eğer öğrenci, kolay bir şekilde sosyal ortamdan kopuyor ya da tatil esnasında öğrendiği her şeyi siliyorsa bunun için bazı çözüm yolları bulunuyor. Örneğin tatillerde haftanın 2-3 saatini genel tekrara ayıran öğrenci, akademik başarısını stabil tutabiliyor.
Öğrenmenin yanı sıra 'sosyal zeka' olgusu da son derece önemli!
Bu nedenle aileyle geçirilen vakit, tatil ve diğer sosyal aktiviteler; sosyal zekanın canlı kalmasında önemli bir rol oynuyor. Yaz tatilinin vermiş olduğu 'özgürlük' öğrenci için değerlendirebileceği kıymetli bir vakit skalası sunuyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Hani tarım bitti falan diyoruz ya, hayır. yazın fındık çay toplayan bir sürü arkadaşım var. sadece o değil, yazın çalışıp okul için harçlık biriktiren ben da... Devamını Gör