onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Üçlü Suriye Zirvesinde Mutabakat: İşte Deklarasyonun Tam Metni

Üçlü Suriye Zirvesinde Mutabakat: İşte Deklarasyonun Tam Metni

ATKN
20.12.2016 - 12:27 Son Güncelleme: 21.12.2016 - 16:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile Suriye krizine ilişkin çözüm arayışları için Moskova'da üçlü zirve gerçekleştirdi. Ortak deklarasyonda, Suriye'de ateşkesin genişletilmesi ve Esad rejimiyle muhalifler arasında barış görüşmelerinin yeniden başlaması öne çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Moskova'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ve İranlı mevkidaşı Zarif, üçlü görüşmenin ve basın toplantısının ardından, Suriye'deki duruma ilişkin ortak bir metin yayınladı.

Ortak metinde, her üç ülkenin de Suriye rejimi ve muhalefeti arasında müzakere edilmiş, geleceğe dönük bir anlaşmaya garantör olmaya hazır olduğu vurgulandı.

'İran, Rusya ve Türkiye Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen destekliyor'

'İran, Rusya ve Türkiye Suriye'nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen destekliyor'

İran, Rusya ve Türkiye'nin, 'etnik köken, din ve mezhep gözetmeksizin Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne duyduğu saygının dile getirildiği' metinde, üç ülkenin de Suriye sorununun askeri yollarla çözülemeyeceğinde hemfikir olduğunun altı çizildi.

Suriye sorununun çözümünde, Birleşmiş Milletler'in (BM), BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda ortaya koyduğu çabaların öneminin vurgulandığı ortak metinde, uluslararası topluma bu toplantıda varılan mutabakatların önündeki engellerin kaldırılması için iyi niyet göstermeleri çağrısı yapıldı.

Deklarasyonun tam metni şöyle:

Deklarasyonun tam metni şöyle:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sputnik'in aktardığı habere göre, bildirinin tam metni Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı.

  • 1. İran, Rusya ve Türkiye, içerisinde pek çok etnik grubu barındıran, çok mezhepli, demokratik ve seküler bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen destekliyor.

  • 2. İran, Rusya ve Türkiye, Suriye krizinin askeri bir çözümünün olmadığa inanıyor. BM’nin, bu krizin çözümünde BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 numaralı kararı ile uyumlu olarak önemli bir rolü olduğunu kabul ediyor. Bakanlar, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun kararlarını da dikkate alıyor. Uluslararası toplumun tüm üyelerini bu belgelerde yer alan anlaşmaların uygulanması önündeki engellerin ortadan kaldırılması için dürüst bir biçimde işbirliği yapmaya çağırıyor.

  • 3. İran, Rusya ve Türkiye, Halep’in doğusundaki sivillerin gönüllü bir biçimde tahliye edilmesine ve silahlı muhaliflerin organize bir biçimde çıkarılmasına izin veren ortak çabaları memnuniyetle karşılıyor. Bakanlar Fua, Kefraya, Zabadani ve Madaya’dan sivillerin kısmen tahliye edilmesini de memnuniyetle karşılıyor. Onlar (İran, Rusya ve Türkiye) bu sürecin kesintisiz ve güvenli bir biçimde tamamlanmasının garanti etmeyi kabul ederler. Bakanlar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Dünya Sağlık Örgütü’ne tahliyelerin gerçekleşmesine yardım ettikleri için minnettar.

  • 4. Bakanlar, ülke topraklarında ateşkes rejiminin genişletilmesi, insani yardımların engelsiz bir biçimde ulaştırılması ve sivillerin serbest dolaşımının önemi konusunda mutabıktır.

  • 5. İran, Rusya ve Türkiye, Suriye hükümeti ve muhaliflerin üzerinde görüşme yaptıkları anlaşmanın hazırlanmasına yardımcı olmaya ve bu anlaşmanın garantörü olmaya hazır olduklarını belirtir. ‘Sahadaki’ durum üzerinde etkisi olan diğer tüm ülkeleri de aynı şekilde davranmaya davet eder.

  • 6. Onlar (İran, Rusya ve Türkiye) bu anlaşmanın, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 numaralı kararı ile uyumlu olarak Suriye’deki siyasal sürecin yeniden başlaması için gereken itici gücün oluşmasına yardımcı olacağına emin.

  • 7. Bakanlar, Kazakistan Devlet Başkanı’nın (Nursultan Nazarbayev) ilgili görüşmelerin (Suriyeli taraflar arasındaki barış görüşmeleri) Astana’da yapılması yönündeki nazik davetini not eder.

  • 8. İran, Rusya ve Türkiye, IŞİD ve El Nusra ile ortak mücadele ve silahlı muhalif grupları onlardan ayırmak konusundaki kararlılıklarını doğrular.

Çavuşoğlu: "Kalıcı çözüm siyasi çözümdür"

Çavuşoğlu: "Kalıcı çözüm siyasi çözümdür"

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarifi görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. 

Lavrov, 'Türkiye, İran ve Rusya, Suriye'de rejim değişikliğine değil terörle mücadeleye odaklanma konusunda mutabık' açıklamasını yaptı. Türkiye-Rusya-İran işbirliğinin Doğu Halep'ten sivillerin tahliye edilmesini ve silahlı grupların ayrılmasını sağladığını da belirten Lavrov, 'Tahliyelerin, bir iki gün içinde sona ereceğini düşünüyorum. Bu durum üçlü formatın verimli olduğunu gösterdi' dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu basın toplantısında, 'İlk defa bu formatta bir araya geldik. Halep'teki insanı krizin halledilmesi ve siyasi çözümü ele aldık. 37 bin 500 kişi şimdiye kadar Halep'ten tahliye oldu. Suriye'de bir ateşkesin sağlanması ve bunun tüm ülkeye yayılmasını ele aldık. Kalıcı çözüm siyasi çözümdür. Siyasi çözüm BM'deki görüşmeleri tamamlayıcıdır.' şeklinde konuştu.

Lavrov: "İran, Rusya ve Türkiye, rejim ile muhalifleri arasında varılacak anlaşmada garantör olmaya hazır olduğunu ortaya koydu"

Lavrov: "İran, Rusya ve Türkiye, rejim ile muhalifleri arasında varılacak anlaşmada  garantör olmaya hazır olduğunu ortaya koydu"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise 'Rusya, uluslararası örgütlerinin çabalarını takdir ediyor. İran, Rusya ve Türkiye, rejim ile muhalifleri arasında varılacak anlaşmaları hayata geçirmesi konusuna bağlı olduğunu ve bu anlaşmaya garantör olmaya hazır olduğunu ortaya koydu. Böyle bir anlaşmanın, Suriye’de siyasi görüşmeleri yeniden başlatmaya büyük destek sağlayacağını inanıyoruz. Kazakistan'a,  Astana kentindeki görüşmelerde ev sahipliği yapmayı kabul ettiğin için de teşekkür ederiz. IŞİD ve Nusra gibi terör örgütleriyle mücadeleyi sürdüreceğiz. Diğer muhalif grupların bu iki örgütten ayrıştırma çabalarımızı sürdüreceğiz. İnanıyoruz ki, BMGK böyle bu yönde bir karar alamazken, ülkelerimiz çözüm ve insani yardımları yeniden canlandırma çabalarında rol oynayabilir' ifadelerini kullandı.

Zarif: 'Toprak bütünlüğünün korunması düzleminde siyasi çözüm arama yollarını destekliyoruz'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise 'Suriye’deki şartlar çerçevesinde terörle mücadele ve insani yardımların ulaştırılması için ciddi bir uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Şiddetin durdurulması, kanın durdurulması ve tüm Suriye halkına insani yardım ulaştırmak için Suriye’de etkili aktörlerin birbiriyle işbirliği yapması gerek. Bunun için Türkiye, İran ve Rusya'nın bu krizden çıkış yolları araması ve Doğu Halep’ten silahlıların ve başka yerlerdeki sivillerin çıkışı için işbirliği yapması lâzım. Suriye’de devletin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması düzleminde siyasi çözüm arama yollarına girilmesini destekliyoruz. Ülkelerimizin arasındaki müşterek çabalar, Suriye halkının acılarına son verebilir.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Üçlü zirve öncesinde bir araya gelen Lavrov ve Çavuşoğlu, Rus Büyükelçi Karlov'a yönelik suikastle ilgili konuşmuştu.

Üçlü zirve öncesinde bir araya gelen Lavrov ve Çavuşoğlu, Rus Büyükelçi Karlov'a yönelik suikastle ilgili konuşmuştu.

Fotoğraf: Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter - 'Dostum Lavrov'a ve Rus halkına bir kez daha taziyelerimizi ilettik. Türk halkı da en az Rus halkı kadar üzgündür.'

Rus Bakan Lavrov, bu suikastin tüm detaylarıyla araştırılması gerektiğini belirtti ve 'Suikaste yönelik hızlı tepkiden dolayı Türkiye'ye teşekkür ederiz' dedi.

Çavuşoğlu: 'Büyükelçiliğin olduğu sokağa Karlov'un adını vereceğiz'

Çavuşoğlu: 'Büyükelçiliğin olduğu sokağa Karlov'un adını vereceğiz'

Bakan Çavuşoğlu ise 'Kendisinin adını hem Ankara'da hem yüreğimizde yaşatacağız' demiş Büyükelçiliğin olduğu sokağa Karlov'un adının verileceğini açıklamıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

AA, Al Jazeera, BBC Türkçe ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hale Altay

Bu saldırıyı ben de kınıyorum fakat her bir şehidimizin adını verebileceğiniz yüzlerce yer de var ! Göt korkusu bu olsa gerek ..

Duke

yahu hemen ne diye şehit vs büyükelçi kıyaslaması oluşturuyorsun.böyle saçma birşey olabilir mi ya rusya bu olayda çok sakin ve anlayışlı davrandı savaş bile... Devamını Gör

Ali Gül

15 Temmuz Şehitleri İslami Muz Cumhuriyeti olursa ülkemizin adı çok iyi olur itibarımız artar :D

fafatara

Hızlı mı tepki ? onun halk arasında adı yusuf yusuf!