Türkiye’nin 11’inci ‘Sakin Şehri’ Seçilen Uzundere, HES Tehdidi ile Karşı Karşıya
Türkiye'nin 11'inci ‘sakin kent’i seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşanan sevinç yerini endişeye bıraktı. Uzundere’nin bu sakinliğini, ilçenin içinden geçen Tortum Nehri’ne yapılması planlanan HES’in bozacağından endişe ediliyor. Halk olarak nehir üzerinde HES yapılmasına şiddetle karşı olduklarını vurgulayan Belediye Başkanı 'HES ekolojik faciaya neden olacak' dedi.
Ülkemizde İzmir’in Seferihisar ilçesiyle başlayan Cittaslow (Sakin Şehir) akımının son üyesi Erzurum’un Uzundere ilçesi oldu.
Erzurum-Artvin karayolunun 84’üncü kilometresinde, Tortum Çayı vadisinde deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte kurulu bulunan ve 1987’de ilçe olan Uzundere, yıllardır hayal ettiği sakin şehir unvanını sevinçle karşıladı,
Yaşanan sevinç ‘HES yapılacak’ haberi ile yerini endişeye bıraktı...
Yaklaşık 3000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan 3000 nüfuslu ilçe merkezinin 18 mahalle ile birlikte kış nüfusu 8500’ü buluyor. Karadeniz ikliminin hüküm sürmesi nedeniyle Erzurum’un sebze ve meyve ambarı olarak nitelendirilen Uzundere, turizmde de öncülük ediyor.
Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı, Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran Doğu’nun incisi Uzundere bölgenin en güzel ilçelerinden biri.
Ancak geçtiğimiz günlerde ilçenin içinden geçen Tortum Çayına’na yapılması planlanan HES’in bozacağından endişe ediliyor.
Belediye Başkanı Halis Özsoy: 'Uzundere'nin geleceği kararır'
Uzundere’nin gerçek bir cennet ve huzurun adı olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Halis Özsoy, sürdürülebilir enerjiye taraf olduklarını ancak buraya yapılması düşünülen HES’e karşı olduklarını söyledi.
Tortum Nehri’ne HES yapılmasının bir süre önce alınan ‘Sakin Kent’ unvanının yok olmasına neden olacağını belirten Başkan Özsoy DHA mikrofonlarına konuştu:
“Uzundere içerisinden nehir akan bir yerleşim alanı. HES 12 kilometre boyunca bu nehrin hem yatağını değiştirecek hem de suyun önemli bir kısmını alarak elektrik üretiminde kullanacak. Biz bununla ilgili tüm zeminlerde mücadelemizi sürdürdük. Hatta bu proje ile ilgili ÇED, ‘Gerekli değildir’ kararı verdi. Türk yargısı böyle bir kararın olmayacağını ispat etti ve Danıştay da bunu onayladı. Fakat şimdi çevresel etki değerlendirme süreci yeniden başladı.
Tortum Nehri dünyanın en hızlı akan sularından biri olan ve adını Türk boylarından almış
Biz buraya HES yapıldığı zaman turizm merkezi olan, Bakanlar Kurulu Kararı ile turizmi merkezi hiçe sayıldığı, kırsal turizmin önemli bir destinasyon olan Uzundere ilçesinin yok edileceğini ve tüm gelirini turizminden sağlayan insanların çok ciddi zararlar içerisine düşeceğini görüyoruz.
Tortum Nehri ulusal parkur alanı
Ayrıca Tortum Nehri ulusal parkur alanı. Çünkü burada yelkenli, kono, rafting gibi su sporları yapılmakta. Burası göçmen kuşların rotası. Ekolojik faciaya neden olacaktır. Halk olarak bu nehir üzerinde HES yapılmasına şiddetle karşıyız.”
Başkan Halis Özsoy, Uzundere’ye HES yapıldığı takdirde neler olabileceğini ise söyle dile getirdi:
“Dünya sakin kentler birliği tarafından ‘sakin kent’ ilan edilen Uzundere’nin sakin kentliği kalmaz. İçerisinden nehir akan şehir unvanını kaybederiz. Göçmen kuşlar artık bu rotayı kullanamaz. Suya dayalı sporlar olmaz. Yörenin ekosistemi bozulduğu için organik tarımsal üretimden elde edeceğimiz gelir yok olacak. Daha doğrusu hem bizim hem de ilçenin geleceği kararır.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Arkadaş bende bunu anlamıyorum insanlara bilinçli tüketimi öğretmek alıştırmak yerine sürekli artan bir elektrik talebi ve sözde onu karşılamak için yüzlerce... Devamını Gör
Gözleri paradan başka bir şey görmeyen ensesi kalın şereften yoksun iş yaratığına, buna izin veren yalama sistem yöneticilerine, bir paket makarnaya tav olan... Devamını Gör
Değerlerimize sahip çıkmayı bilmek zorundayız. Yüksek standartları hedeflerken elimizdeki doğayı katletmemek için ciddi projeler üretmeliyiz.
Ülke işgal altında.