NATO Genel Sekreteri: 'Güvenli Bölgenin Parçası Değiliz’
Dışişleri Bakanlığı'nın çağrısı üzerine NATO, bugün olağanüstü olarak toplandı. Ankara'nın çağrısıyla Brüksel’de gerçekleştirilen olağanüstü zirvenin ardından basın toplantısı düzenlen NATO Genel Sekreter Jens Stoltenberg, terörle mücadele konusunda Türkiye'ye 'ellerinden geldiğince' yardım ettiklerini, ancak NATO olarak 'güvenli bölge' çalışmalarının bir parçası olmadıklarını söyledi.
Çağrı, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde yapılmış ve Dışişleri açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:
'20 Temmuz 2015 günü Suruç'ta meydana gelen ve 32 masum vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı başta olmak üzere, Diyarbakır'da, Şanlıurfa'da ve Kilis'te güvenlik ve emniyet güçlerimize yöneltilen saldırıların akabinde artan güvenlik tehditleri karşısında tüm gerekli tedbirler alınmakta ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyonlar da icra edilmektedir.
Bu çerçevede, BM Güvenlik Konseyi'ne gerekli bildirimde bulunulmuş olup, üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde de gerekli bilgilendirme ve girişimlerimiz sürdürülmektedir.
Ulusal güvenliğimize yönelik bu son saldırılar ve tehditler üzerine terörizme karşı almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında Müttefiklerimizi bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde NATO Konseyi önümüzdeki hafta içinde tarafımızdan toplantıya çağrılmıştır.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında düzenlenecek bu toplantının 28 Temmuz Salı günü gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.'
NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5'inci maddeye ise sadece 1 kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.
Büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO Konseyi kararlarını oy birliğiyle alıyor.
Ankara son günlerdeki farklı terör saldırılarıyla ilgili NATO üyelerini Cuma günü bilgilendirmiş ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Stoltenberg'le telefonla görüşmüştü.
'Türkiye daha fazla askeri yardım talep etmedi'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terörle mücadele konusunda Türkiye'ye 'ellerinden geldiğince' yardım ettiklerini, ancak NATO olarak 'güvenli bölge' çalışmalarının bir parçası olmadıklarını söyledi.
Stoltenberg, Türkiye'nin bölgedeki gelişmeler konusunda NATO'dan daha fazla yardım talep etmediğine işaret ederek, 'Terörle mücadele konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz' dedi.
'NATO güvenli bölgenin bir çarpası değil'
Stoltenberg, Türkiye ve Suriye arasında düşünülen 'güvenli bölge' konusundaki bir soruyu yanıtlarken de, bu çalışmanın ABD ile Türkiye arasında sürdürüldüğüne işaret ederek, 'NATO güvenli bölge çalışmalarının bir parçası değil' diye ekledi.
Stoltenberg, toplantı öncesi yaptığı açıklamada da, Türkiye'nin toplantıyı ciddi güvenlik sorunu nedeniyle istediğini vurguladı ve 'NATO gelişmeleri yakından izliyor; müttefikimiz Türkiye'nin yanında güçlü bir dayanışma içinde duruyoruz' diye ekledi.
Madde 4
Washington Anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.
CNN Türk, AA ve Onedio