'Tribünler Boş' Diyen Kulüpler, Passolig Paralarını Peşin Almış
Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin, elektronik kart uygulaması ‘Passolig’in iptali için açtığı davanın dün Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’ndeki duruşması eylül ayı sonuna bırakılırken, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzon başta olmak üzere tüm Süper Lig kulüplerinin, Passolig’in çatı kurumu Aktif Yatırım Bankası’yla 5 ila 10 yıl arasında uzun vadeli anlaşmalar yaptıkları sözleşmede taahhüt edilen gelecek sezonlara ait ödemeleri de peşin aldıkları ortaya çıktı. F.Bahçe ise bu organizasyondan sadece 1 milyon lira katılım bedeli aldı.
Cumhuriyet Gazetesi Spor Müdürü Arif Kızılyalın’ın haberine göre, elektronik kart uygulaması nedeniyle tribünlerin boş kalmasından yakınan futbol kulüplerinin Passolig’den milyonlarca dolar aldığı ortaya çıktı.
Geçen sezonun ortalarında, “Elektronik kart uygulaması nedeniyle tribünler dolmuyor” diye dert yanan ve sistemin revize edilmesinden yana görüş belirten kulüp başkan ve yöneticilerinin kapalı kapılar ardında Passolig ve Aktif Bank’la el sıkışıp, milyonlarca doları kasasına koyduğu gerçeği Cumhuriyet’in yaptığı araştırma sonucu belgelenirken, E-bilet sisteminden en fazla parayı G.Saray’ın aldığı öğrenildi. Sarı-Kırmızılı kulüp, yaklaşık 9 milyon dolarlık bir bedel karşılığında 5 yıllık sözleşme imzalarken maddi sıkışıklık nedeniyle de 2018 yılına kadar olan tüm alacaklarını peşin tahsil etti. Sarı-Kırmızılılar, taraftar kartı başına 16,5 lira ile bu sistemden en büyük geliri elde eden kulüp oldu. G.Saray’ın Aktif Bank’la olan sözleşmesinde sosyal medya kullanımından görünürlük haklarına kadar birçok alt anlaşma mevcut. 4 büyüklerden Beşiktaş, ilk etapta 4,9 milyon dolara evet demiş gibi gözükse de Vodafone Arena Stadı’ndaki bir bölüme “Passolig tribünü” adının verilmesi, ücretsiz formalar, deplasman hakları ve görünülürlük giderleri adı altında Siyah-Beyazlı kulübün kasasına yaklaşık 6 milyon lira girmiş.
Trabzonspor Kulübü sıkışık günlerde 3 milyon dolar peşin para alarak, 5 yıllık sözleşmeye imza atan ve Passolig’e dolaylı destek veren kulüplerden.
Passolig sistemine uzun süre direnen F.Bahçe ise Anadolu kulüpleri de dahil olmak üzere bu uygulamadan en az parayı kazanan kulüp. Sadece 1 milyon lira hizmet bedeli alırken taraftardan kesilip, TFF üzerinden gelecek kart başı 6,5 ila 16,5 lira arasındaki parayı istememiş. Hatta kapalı kapılar arkasında başkan Aziz Yıldırım’ın, “Taraftardan zorla alınan parayı istemem, bize ödenecek tutarı sizden kart alan taraftara iade edin” dediği öğrenildi.
Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin Passolig uygulamasının iptali için açtığı dava hakim tarafından liglerin başlangıç tarihinden 1,5 ay sonrasına ertelendi. Ankara Barosu Tüketici Hakları Başkan Yardımcısı Avukat Aydan Yiğit, davaya müdahillik talebinde bulunacaklarını belirterek süre verilmesini istedi. Dernek avukatı Ertuğrul Cem Cihan, yeni futbol sezonunun başlamak üzere olduğunu hatırlattı. Siyasi partilerin, yeni yasama yılında ilgili yasanın dava konusuna ilişkin maddelerinin kaldırılacağı taahhüdünde bulunduklarını savunan Cihan, Anayasa Mahkemesi’nin başvuruya ilişkin iptal kararı vermesinin ‘kuvvetle muhtemel’ olduğunu öne sürdü. Hakim Meral Kömürcü Çağlar, Aydan Yiğit’e müdahillik başvurusu için süre tanınmasına ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun sonucunun beklenmesine karar verdi. Tedbir kararı verilemeyeceğinden davacıların tedbir talebini reddeden Hakim Meral Çağlar da duruşmayı erteledi.
Passolig firması, diğer Süper Lig kulüpleriyle fiks bir anlaşma yaptı. Rakam tam açıklanmamakla birlikte Anadolu ekiplerinin 1 milyon dolar+bonusa evet dedikleri ve 5+5 yıllık olmak üzere (opsiyon hakkı Aktif Bank’ta) 10 yıllık anlaştığı belgelenmiş durumda. Ancak Aktif Bank’ın şampiyonluk yaşayan Bursaspor’la kart patlaması yapan Torku Konyaspor’a sözleşmelerdeki maddeler gereği ‘iştirak+para’ ödemesinde bulunduğu biliniyor. Birçok kulüp 1 milyon lira civarındaki para karşılığı evet dediği bu sistemden şikayetçi, adının açıklanmasını istemeyen bir kulüp başkanı, “1 milyon lira için taraftarımızı kaybettik. Kart satışından taraftar başı 6,5 lira gelse ne olur, gelmese ne olur” ifadesini kullandı.
Kulüpler yapılan sözleşmelerde dikkat çeken bir madde ise elektronik biletlerin ‘tek el’ üzerinden satılması. Gizlilik kuralı gereği adını vermediğimiz bir kulüple banka arasında yapılan protokolun ‘3.1.b. Maddesi’nde şu ifadeler kullanılıyor: “İş bu sözleşme kapsamında …… kulübünün işlettiği veya ve sahibi olarak oynayacağı herhangi bir stadyum ve spor alanlarında gerçekleştirilecek spor müsabakalarına ait tüm günlük ve sezonluk biletlerin satış ve satışa yönelik pazarlama hizmetlerinin sözleşme süresince münhasıran ‘tek satıcı’ olarak banka/iştiraklerine ait olacaktır.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!