Görüş Bildir
Haberler
Topuk Dikenine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Topuk Dikenine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
26.01.2022 - 10:45

Günümüzde pek çok kişide görülen topuk dikeni, ayak sağlığını olumsuz olarak etkiler. Topuk dikeni genellikle yanlış ayakkabı kullanımından kaynaklanır. Ancak kalıtımsal birçok hastalıkta topuk dikeninin oluşumuna zemin hazırlar. Topuklarda oluşan bu rahatsız durumun giderilmesi için altta yatan sebeplerin teşhis edilmesi gerekir. Rahatsızlığa göre de çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Her yaş grubunu etkileyebilen bu hastalık, kolay bir şekilde iyileştirebilir. Peki, topuk dikenine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Genellikle tek bir ayakta görülen topuk dikeni, bazı durumlarda her iki ayakta da oluşabilir. Topuk ile ayak arkının arasındaki kalsiyum tortularının uzun süre boyunca orda kalması ve birikmesi sonucunda topuk dikeni meydana gelir. Bu diken dışardan bakıldığında kemik, kanca gibi değişik şekillerde görülür. Aynı zamanda içerde oluşan bu çıkıntı, ayağın orta kısmına kadar uzanabilir. Topuğu ayağa bağlayan ön kısımda iltihaplanma oluşturur. Günlük hayatta oldukça sık kullanılan bölgelerden biri olduğu için zaman içinde hasarlar görülebilir. Topuk dikeni ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri

Topuk Dikeni Nedenleri ve Belirtileri

Ayakta oluşan topuk dikeni genellikle dış etkenlerden dolayı meydana gelir. Ortopedik olmayan ayakkabıların uzun süre kullanılması topuk sağlığını olumsuz olarak etkiler. Bu ayakkabıların giyilmesi ayakların duruşu etkiler ve  kalsiyum birikir. Bundan dolayı da topuk dikeni oluşur.

Aşırı hareket etmek, uzun süre koşmak veya tempolu şekilde yürümekte topuk dikeni oluşma ihtimalini arttırır.  Ayak tabanı yumuşak dokulu olduğu için yüksek basınç oluşur ve topukta aşınma meydana gelir. Aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalmak ayak tabanının esnekliğini azaltır. Zaman içerisinde topuk dikeni oluşur. 

Kronik hastalıklar, yaşlanma gibi durumlarda da topuk dikeni oluşumu görülebilir. Genellikle şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği olan kişilerde de topuk dikeni meydana gelir. Topuk dikeni oluşmaya başladığı anda belirtiler de ortaya çıkar. Bu belirtiler şunlardır:

  • Sabahları yataktan çıkarken ilk adım atıldığında hissedilen bıçak gibi ağrı

  • Gün içinde ağrı hissi

  • Topuklarda iltihap oluşumu ve şişlik

  • Topuğun altında kemik benzeri çıkıntı

  • Yürüme de zorlanma

Topuk Dikenine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Topuk Dikenine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kişilerde oluşan topuk dikenine, hastanelerde bulunan ortopedi ve travmatoloji bölümü bakmaktadır. Bu hastalığın tedavisi oldukça kolaydır. Eğer ilerlememiş bir topuk dikeni varsa ortopedi doktorları ayak tabanı önerir. Bu tabanlık hem ayak yapısını düzeltir hem de topuk dikenini iyileştirir. Bazı durumlarda lazer ve buz tedavisi ve cerrahi operasyonlarda uygulanmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın