onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Meclis'te 'İç Güvenlik' Sağlanamadı: Tekme, Tokat ve Tokmak...

Meclis'te 'İç Güvenlik' Sağlanamadı: Tekme, Tokat ve Tokmak...

Yüksel Venedik
18.02.2015 - 00:17 Son Güncelleme: 18.02.2015 - 13:26
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmeleri öncesi yapılan kapalı oturumda AK Partili vekiller ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan kavgada 5 milletvekili yaralandı. Paketin görüşmeleri ise perşembe günü.

Meclis Genel Kurulu daha önce görüşmeleri iki defa ertelenen İç Güvenlik Paketini görüşmek üzere toplanırken,'görüşmeleri kilitleyeceğini' ilan eden muhalefet partileri ile AK parti arasında taktik savaşları başladı. Genel Kurul'da dört siyasi parti de görüşme önergesi verdi. Muhalefet paketin görüşülmesini uzatmak için uğraşırken s on kapalı oturumda vekiller arasında tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüştü. AK Partili vekiller ile muhalif vekiler arasındaki kavgada HDP'den Ertuğrul Kürkçü ile CHP'den Refik Eryılmaz, Musa Çam, Aykut Erdoğdu ve Mahmut Tanal yaralandı. Mahmut Tanal, Aykut Erdoğdu ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam ise Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

'Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular'

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili, 'Hakikaten çok ağır bir saldırı oldu, demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler' dedi.

Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı oturum sırasında usul tartışması açılmasının talep edildiğini ancak TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın usul tartışması isteklerine yanıt vermediğini, bunun üzerine uzun süren tartışma olduğunu kaydetti.

Bu tartışma sonuçlanmadan Bahçekapılı'nın, AK Parti'li vekillere kürsüyü açmaya teşebbüs ettiğini belirten Kürkçü, şunları kaydetti: 'Bizim grup başkanvekilimiz Pervin Buldan ve milletvekilimiz Sebahat Tuncel, kürsünün önünde durdular. Bunun üzerine bir anda AKP'li erkek vekiller kürsüye saldırdılar. Arkadaşlarımızı itip kakmaya başlayınca ister istemez arkadaşlarımızı korumak için müdahale ettik ve bunun üzerine arbede başladı.

Sadece kendimizi mazur göstermek için konuşmuyorum, hakikaten çok ağır bir saldırı oldu. Hem çok sayıda insan saldırdı, bayağı can almaya gelir gibi... Demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler. Ben de Sebahat Tuncel'i vekilimizi kenara çekmeye çalışırken ona saldırmak isteyenler bana saldırdı ve yere yuvarlandık. Ondan sonra başım kanayınca arkadaşlar revire getirdi. Başımda bir darbe var. Kanama durdu. Vahim olduğunu sanmıyorum ama sabaha kadar bakacağız.

AKP grubu, bu iç güvenlik yasasını yıldırım hızıyla, tartışma olmadan Meclis'ten geçirmek istiyor. Kapalı olduğu için oturum daha fütursuz hareket edildi. İç güvenlik paketinin bir fiili uygulamasını Meclis'te yaşamış bulunuyoruz. Bu gece tasarının görüşmelerine başlama hırsıyla bu sonuç doğdu. AKP'li vekiller kendilerinin vehmettikleri yetkiyi polise verdikleri takdirde olacaklara dair bir demo sayabiliriz olanları.'

'Arka kapıdan revire götürdüler'

Anadolu Ajansı'na konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da olayı şöyle anlattı:

'Kapalı oturumda Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. O sırada Kaplan kürsüdeyken Grup Başkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. Başkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Hasip Kaplan kürsüden ayrılmadı. Bunun üzerine Sebahat Tuncel kürsüye gitti. Ardından AK Parti'li milletvekilleri kürsünün etrafını sararak saldırdı ve olaylar başladı. Kavga başlayınca ben de cep telefonumla çekim yapmaya başladım. Bunu gören AK Parti'li milletvekilleri bu sefer bana saldırdılar. Kavga sırasında milletvekili arkadaşlarım Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Musa Çam ile HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaralandı. Daha sonra beni arka kapıdan çıkararak revire götürdüler. Musa Çam'ın Atatürk çiçeğinin üzerine düştüğünü gördüm, umarım omuriliğinde bir zedelenme olmamıştır. Bana, Aykut Erdoğdu'ya ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.'

'Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili açıklama yaptı, 'Kadınları kullanarak Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler' dedi.

Elitaş, şöyle konuştu:

'Pervin Buldan, sabote etmek için konuşmadı. Sayın TBMM Başkanvekili, 'biriniz imza atın, konuşun' deyince, Hasip Kaplan gidip önergeye imza attı. Fakat Kaplan kürsüye gelip 10 saniye konuştuktan sonra, Pervin Buldan, Kaplan'ı kürsüden aldı, çekti. Bunun üzerine Başkanvekili, 'görüşmeniz bitmiştir, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı çağırıyorum' dedi. Ben kürsüye gittiğimde hem Pervin Buldan hem de Sebahat Tuncel, kürsüden beni atmak için uğraştılar. Ben konuşmaya başlarken onlar yanıma gelerek beni fiili olarak kürsüden iteklemeye uğraştılar, konuşmamı engellemeye çalıştılar. Ben de kürsüden ayrılmamak için uğraştım. O çerçevede, HDP'den Grup Başkanvekili ve diğer milletvekilleri gelerek, 'kadına şiddet uyguluyorsun' dediler. Orada bir grup başkanvekilinin kürsüde yaptığı konuşmayı engellemeyi şiddet olarak kabul etmiyorlar, onların beni kürsüden uzaklaştırma eylemlerini İçtüzük'e aykırı olarak görmüyorlar ama 'vay efendim siz kadınları oradan neden uzaklaştırıyorsunuz' diyerek, kadınları kullanarak Genel Kurul'da şiddet ve terör estirdiler.'

Elitaş, bundan sonra farklı arbedeler olduğunu, kendisine saldırmaya çalıştıklarını ifade ederek 'HDP milletvekilleri bana yumruk atmaya çalıştılar. Bunun üzerine bizim gruptan arkadaşlar o tahrik üzerine onları benden uzaklaştırmaya çalıştılar. Orada bir arbede yaşandı. O arbedede HDP Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, stenografların oturduğu sandalyeyi kaldırıp grubumuzun üzerine fırlatmaya çalıştı. O arada Meclis Başkanlık Divanı'ndaki zili CHP'li bir milletvekili söküp AK Parti Grubu'na fırlatmaya kalktı ve o çerçevede olaylar gelişti. Bir milletvekili de geriye çekilirken çiçeklerin bulunduğu yere düştü, inşallah bir şeyi yoktur. Maalesef şu andaTBMM'de terör estirebilmek için her türlü işlem ve eylemi yaptılar, her türlü tahriki ve şiddeti uyguladılar' dedi.

2.5 saate neler sığdırdılar?

Öncesinde muhalefetten İç Güvenlik Paketi'nin görüşülmesin uzatma hamleleri geldi. Genel Kurul'da ilk görüşme HDP grubunun verdiği 'Paralel yapının ortaya çıkarılması' önerisi üzerinde yapıldı. Bu ilk görüşme tam iki buçuk saat sürdü. HDP'nin grup önerisi görüşülürken iki defa Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı'nın tutumuna ilişkin usül tartışması açıldı, CHP iki defa yoklama istedi. İlk yoklama çoğunluk sağlanamadığı için oturuma ara verilmesiyle sonuçlandı. İkinci yoklamada ise kuliste bulunan ak Parti'li vekillerin Genel Kurul salonuna gelmesi ile çoğunluk bulundu. Muhalefet İç Güvenlik Paketi görüşmelerine geçilmesini engellemek için içtüzükten kaynaklanan başka haklarını da kullandı. özellikle paralel yapı iddiaları ile ilgili olarak tapeler ve paralel yapı ile işbirliği iddiaları gündeme getirildikçe bir çok milletvekili sataşma nedeniyle söz istedi, söz aldı. İtirazlar üzerine HDP'nin önerisinin gündeme alınmasına ilişkin oylama tekrarlandı, iki oylamada da red sonucu çıktı.

Yemek arası da tartışma konusu oldu

İki buçuk saatin sonunda verilmesi istenen yemek arası dahi tartışma yarattı. Saat 9'a yaklaşırken Ayşenur Bahçekapılı'nın hala yemek arası vermemesine tepki gösteren milletvekilleri, 'Aramızda şekeri olanlar var.' diye tepki gösterdi. Hatta görüşmelerine geçilen MHP'nin 'Yozgat'ın işsizlik sorunu' konulu grup önerisinde ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkan MHP'li Mehmet Şandır, 'Yatsı namazından iki saat sonra yemek mi yenir?' sözleriyle tepki gösterdi. Şandır konuşurken Meclis Grup Başkanvekillerinin kürsüye gidip Ayşenur Bahçekapılı ile konuşmasının ardından Genel Kurul, 40 dakika yemek arası verdi.

Verilen aranın ardından Genel Kurul yeniden açıldı, MHP grup önerisinin tartışmalarına devam edilirken CHP'den bir hamle daha geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşmelerin kapalı oturumda yapılması talebini Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya iletti. Bahçekapılı, içtüzük gereği oturumu kapattı, milletvekilleri, stenograflar ve yeminli kavaslar dışında Genel Kurul'da bulunan basın mensupları ve tüm izleyiciler dışarı çıkarıldı. Yarım saat süren kapalı oturum sonunda Genel Kurul yeniden açıldı. Ayşenur Bahçekapılı, oturum açılışında MHP'nin grup önerisinin yapılan oylama sonunda reddedildiğini açıkladı.

İkinci defa kapalı oturum

Ancak MHP'nin grup önerisinin görüşmelerinin kapalı oturum olunca sadece 45 dakika sürmesi üzerine bu defa harekete geçen Ak Parti Grubu oldu. CHP'nin 'Uludere olayının araştırılması' için verdiği grup önerisine ilişkin görüşmeler başlarken bu defa Ak Parti oturumun kapalı yapılması için önerge verdi. İç tüzük gereği Bahçekapılı yine Genel Kurul salonunu boşalttı. Salon boşaltılırken HDP'li Hasip Kaplan ile Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı arasında tartışma sürüyordu.

Bu kapalı oturum öncesinde tartışmalar uzun sürdüğü için saat 24'e kadar İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine başlanma ihtimalinin zayıf olduğu değerlendirmeleri yapılırken bir anda durum değişti.

CHP'nin grup önerisi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Ak Parti'nin İÇ Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinin gündemin ön sırasına alınması yönünde öneri vermesi ve paketin görüşmelerine geçilmesi bekleniyor. Görüşmelere başlanma ihtimalinin ortaya çıkması ile birlikte İçişleri Bakanı Efkan Ala da Meclis Genel Kurulu salonuna geldi.

Pakette neler var?

Görüşmeleri daha önce iki kez ertelenen tasarı ile temel olarak dört kanunda ve toplam 21 yasada değişiklik öngörülüyor. Tasarıya göre, kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Tasarıda yer alan diğer düzenlemelerin bazıları ise şöyle:

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, 'havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan', bulundurulmayacak ve taşınmayacak.

Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Polis koleji kapatılacak.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının kıyafetleri, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ile değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise 50 TL bedelle verilecek.

Neler Oldu?

Neler Oldu?

CHP'li Erdoğdu, İç Güvenlik Paketi'nin görüşüleceği TBMM'de ortamın gerginliğini saatler öncesinde yazmıştı

Aykut Erdoğdu, bu son paylaşımının ardından bir süre tweet atmadı, onun da yaralandığı iddia ediliyordu

CHP Milletvekili Müslim Sarı, Musa Çam'ın dap edildiği bilgisini paylaştı...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fenalaşan CHP Milletvekili Musa Çam

Fenalaşan CHP Milletvekili Musa Çam

Meclis'teki saldırının boyutları: Çam'ın kaburgasında çatlak

Çıkan olaylar sonrasında yaralanan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü

Çıkan olaylar sonrasında yaralanan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü

Kürkçü: 'AKP milletvekilleri kadın milletvekillerimize ve diğer vekillerimize bir yok etme isteğiyle saldırdılar.'

Kürkçü: 'AKP milletvekilleri kadın milletvekillerimize ve diğer vekillerimize bir yok etme isteğiyle saldırdılar.'

Fotoğraf: Hasan Kılıç

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gergin oturumu yöneten Ayşenur Bahçekapılı'ya dair bir gelişme

Saldırıya uğrayan CHP'li milletvekillerinden birisi de Refik Eryılmaz

TBMM'de, saldırıya uğrayan milletvekillerine karşı kullanılan kürsü tokmağı

TBMM'de, saldırıya uğrayan milletvekillerine karşı kullanılan kürsü tokmağı

Erdoğdu: 'Ben iyiyim'

'4 Vekil revirde, ama AKP kapalı oturuma devam etmek istiyor'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın durumu iyi

MHP'li Yılmaz: Olaylar büyüyebilir

MHP Milletvekili Sinan Oğan da yaşanan gelişmelere tepki gösterenlerden

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı: Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan da darp edilenler arasında

Aylin Kotil'den Meclis'teki saldırıya ilişkin bir iddia

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CHP'li Melda Onur'un TV'ye yaptığı açıklama

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ve yaşanan bu olayların ardından oturum kapandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam