Sümeyye Erdoğan'a Suikast Konuşmalarına 'Sahte' Diyen Hakim ve Savcılara Soruşturma
Star gazetesinden Helin Şahin'in haberine göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’a suikast iddialarını 'Paralel Yapı' adına örtbas ettiği gerekçesiyle iki savcı ve bir hakim hakkında soruşturma açılması kararı aldı.
Suikast iddialarını gündeme getiren gazetelerden Star gazetesi, soruşturma başlatıldığını şöyle duyurdu:
Star, Akşam ve Güneş gazetesi hakkında iddianame yazan savcılar ve dava açan hakim için müfettiş görevlendirildi. Müfettişler, “Paralel Yapı için suikast iddialarının örtbas edildiği ve gezi olaylarına destek veren bilirkişiye rapor yazdırıldığı” iddiaları başta olmak üzere 7 iddiayı araştırmaya başladı.
Habere göre HSYK 3. Dairesi’nin aldığı soruşturma kararında savcılar Hüseyin Parlakkılıç, Mustafa Gökay ve Bakırköy 2. Asliye Ceza hakimi hakkındaki şu iddiaları soruşturma kararı aldı:
1-Suikast planı iddialarına ilişkin Ankara Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucu beklenmeden, twitterdan Umut Oran, Emre Uslu ve Fuat Avni’ye ait hesaplara ilişkin yazışma kayıtları celp edilmeden, Fuatavni adlı hesabı kullanan kişi tespit edilmeden, suikast planı ve yazılarının gerçekliğiyle ilgili deliller araştırılmadan, Umut Oran’a ait telefon üzerinde inceleme yaptırılmadan soruşturma evresi sonunda toplanan deliller suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturmamasına rağmen hatalı hukuki değerlendirme ile “İftira” ve “Hakaret” suçlarından Akşam ile Güneş gazeteleri aleyhine 4 ayrı kamu davası açıldı.
2- Star gazetesi hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesine rağmen bu husus dikkate alınmadı.
3-Umut Oran tarafından twitterdan kendi hesabına ait yazışma kayıtları istenerek haberlerin yalan olduğu konusunda açıklama yapılmasına rağmen iddianamede önemli bir delil mahiyetinde olan bu yazışma kayıtlarına yer verilmedi.
4-Bilirkişi incelemesi, twitter hesabında Gezi olaylarına destek veren AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında hakaret içerikli paylaşımlarda bulunan Bilişim ve Adli Bilişim Uzmanı Koray Pekasan’a yaptırıldı.
5-İddianamede, gazetelerin bu şekilde haber yaparak “Acemice hazırlanmış delil üretme çabası” ve “Algı oluşturma çabası” içinde olduğunu belirtmek suretiyle hukuk dışı yorumlara yer verildi.
6-Paralel Yapı’ya yakın medya kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak yapının, yargı içindeki uzantıları olduğu belirtilen savcıların suikast planını kapatmak için soruşturma, yargı teamüllerine aykırı yürütüldü.
7-Savcılar, yürüttükleri başka soruşturmalarda terör örgütü propagandası yapan bazı gazeteler hakkında takipsizlik kararı verdi.
Ne olmuştu?
Savcılık, suikast iddialarını yayımlayan iki gazete hakkında “yayın yoluyla zincirleme hakaret ve iftira” suçlamasıyla toplam 5 ayrı dava açtı.
Akşam ve Güneş Gazetesi’nde gündeme gelen yazışmalar üzerine dönemin CHP Milletvekili Umut Oran ile Akif Hamzaçebi böyle bir yazışma yapmadıklarını, kendilerine iftira atıldığını beyan ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ankara savcılığı “görevsizlik” kararı ile dosyayı İstanbul Basın Savcılığı’na gönderdi.
Soruşturma dosyalarına bakan Bakırköy Basın Savcısı Hüseyin Parlakkılıç her iki gazeteye dört ayrı dava açarken, Savcı Mustafa Gökay’da iki gazeteye “iftira” suçundan bir dava açtı. İddialarla ilgili toplam dava sayısı 5 oldu.
Savcı Parlakkılıç, tarafından hazırlanan ve “Sümeyye Erdoğan’a suikast” konuşmalarını da içeren 2015/13974 sayılı İddianeme de, bahse konu twitter konuşmaları için iki ayrı bilirkişi raporu düzenlendiğini, yazışmaların sahte olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.