Görüş Bildir
Haberler
Sadece Bir Kişi İtiraz Etti: AKP Döneminde Karşı Çıkılan Swissotel Arazisi Satışına CHP'li İBB'den Onay

Sadece Bir Kişi İtiraz Etti: AKP Döneminde Karşı Çıkılan Swissotel Arazisi Satışına CHP'li İBB'den Onay

Ulaş
17.05.2022 - 14:20

Geçtiğimiz yıllarda büyük tartışmalara neden İstanbul'daki Swissotel arazisinin satışı için çalışmalara başlandı. İBB'nin AKP'de olduğu dönemde satışa itiraz eden CHP'nin aldığı karar soru işaretlerini de beraberinde getirdi. CHP kanadından sadece bir meclis üyesi satışa itiraz etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent'ta yer alan habere göre resmi kayıtlarda İstanbul Beşiktaş Vişnezade Mahallesi 684 ada 1-2-4 parseldeki 35 dönüm ormanlık alan ve 30 dönümlük otel alanı İBB Meclisi'nde partilerin ittifakı ile satılmak isteniyor. Burası geçmişte Abdülhamit ve Atatürk'ün piknik-mesire yeri olarak kullandıkları Beşiktaş'taki Swissotel arazisi ve yanındaki ormanlık alan.

İBB'nin mülkiyetindeki arazisinin üst kullanım hakkı, 1988 yılında 'yap-işlet-devret' modeliyle ihaleye çıkmıştı. İşletme ve kullanım hakkını Anadolu Japan Turizm firması kazandı. Otel 1991 yılında hizmete açıldı.

Kadir Topbaş döneminde hangi koşullarda satılmıştı?

Kadir Topbaş döneminde hangi koşullarda satılmıştı?

AKP'li Kadir Topbaş'ın başkanlığı sırasında belediye kaynak aktarımı amacıyla Hyatt Regency ile Swissotel'in arsalarını yeniden satışa çıkarma kararı aldı.

Hyatt Regency için 207 milyon TL, Swissotel için de 460 milyon TL muhammen bedel tespit edildi. Şişli'deki Hyatt Regency Otel, 208 milyon TL ile Doğuş Holding'e bağlı Göktrans A.Ş. 207 milyon TL bedelle alındı.

Göktrans Turizm'in 2031 yılına kadar intifa (kullanım) hakkı bulunuyor. Buna karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her yıl otel cirosundan yüzde 13 oranında pay alıyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 24 Kasım 2010'da düzenlediği ihaleyle Swissotel arazisinin, üzerindeki otel ile birlikte; ihalenin tek katılımcısı, aynı zamanda otelin işletmecisi ve arazinin 2032'ye kadar kullanım hakkına sahip olan Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Holding bünyesindeki Anadolu Japan Turizm AŞ'ye 421 milyon TL karşılığında satılmasına karar verdi.

Anadolu Japan Turizm A.Ş'nin İBB'ye ödeyeceği kira bedeli, Swissotel'in yıllık cirosunun yüzde 7'si olarak belirlenmişti.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş otelin satışıyla ilgili olarak 'Oteli 422 milyon TL'ye sattık. Daha önce satışını yaptığımız Hyatt Regency'de olduğu gibi geliri ulaşım yatırımları için harcayacağız. Benim dönemimde gayrimenkul satışlarından 1,4 milyar lira gelir elde ettik' demişti.

Arazinin satış süreci nasıl işledi, CHP o zaman nasıl tavır aldı?

Arazinin satış süreci nasıl işledi, CHP o zaman nasıl tavır aldı?

2009'da dönemin AKP'li İBB yönetimi, arazinin satışına karar verdi.

2010'da 420 milyon TL muhammen bedelle açılan ilk ihale iptal edildi.

İkinci kez düzenlenen ihaleyi, 422 milyon TL teklif eden Anadolu Japon Turizm A.Ş. kazandı.

Şirket parayı ödedi, tapuyu aldı. Aynı süreçte dönemin CHP'li İBB Meclis üyeleri 'rekabet şartları' oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal yoluna gitti.

45 yıllığına kiralanan Swissotel arazisi mahkemelik oldu.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi ihaleyi iptal etti.

Özyeğin'in şirketi mahkeme kararını temyize götürdü.

Danıştay 13. Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını onamasıyla dava İBB lehine sonuçlandı.

Mart 2014'te ihalenin iptal kararı kesinleşti.

Uluslararası otel zinciri Accor Hotels Grup markalarından 5 yıldızlı Swissotel'i Türkiye turizmine kazandıran Özyeğin, 2015 yılında İBB'ye 'denkleştirme ve tazminat davası' açtı.

Mahkeme İBB'nin Özyeğin'den tahsil ettiği 422 milyon TL ihale bedelinin, 896 milyon TL olarak geri ödemesine hükmetti.

Süreç böyle devam ederken, İBB yönetimi, AKP'den CHP'ye geçti.

27 Haziran 2019'da İBB Başkanlığı makamına oturan Ekrem İmamoğlu'nun ekibi Özyeğin'in belediyedeki alacağına karşılık pazarlık süreci başlattı.

Kasım 2021 tarihli İBB Meclis toplantısında 'İBB Başkanlığı'na Anadolu Japan Turizm şirketi ile görüşme yetkisi' verildi. Yıllardır İBB'nin mülkiyetinde bulunan gayrimenkullerin bile ilçe belediyelerine devredilmesi yönünde oy kullanan AKP'li İBB Meclisi üyelerinin, öneriye tam destek vermesi dikkat çekiciydi.

İBB yönetimi ve Anadolu Japon Turizm arasında varılan anlaşma maddeleri şöyle

İBB yönetimi ve Anadolu Japon Turizm arasında varılan anlaşma maddeleri şöyle
  • Özyeğin arazinin tapusunu İBB'ye devredecek.

  • İBB'nin Özyeğin'e borcu 1 milyar 240 milyon TL olarak revize edilecek.

  • Borç ödenene kadar arsa üzerine Özyeğin lehine ipotek konulacak.

  • 360 gün içinde arazinin satışı gerçekleşecek.

Sözcü Gazetesi Yazarı Serpil Yılmaz, satışla ilgili olarak 24 Nisan 2022 yılında yazdığı yazıda CHP İBB yönetiminin AKP İBB yönetiminin tam desteğini aldığına dikkati çekerek, 'İBB  896 milyon TL ödemek yaparak 2020 yılına kadar tapuyu neden geri almadı' diye sordu.

Yılmaz, İBB önünde 3 seçenek olduğunu ifade ederek şunları yazmıştı:

'Birincisi; Özyeğin'e 1 milyar 240 milyon lirayı öder. Özyeğin de arazi üzerine koyduğu ipoteği kaldırır. Özyeğin'den 2032 yılına kadar kira almaya devam eder. İkincisi; araziyi rekabet şartları oluşturacak şartlarda piyasa değerleriyle satar. Borcunu sıfırlar. Özyeğin de arazi üzerindeki ipoteği kaldırır. Üçüncüsü; araziyi Özyeğin alır. Borcu ihale bedelinden düşer.'

Sadece bir kişi itiraz ediyor!

Sadece bir kişi itiraz ediyor!

Geçen mart ayında İBB Meclisi'ndeki bütün partilerin ittifakıyla meclise getirilen satış için CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ali Tüy satışa karşı çıkarak, kararın geçmesi halinde muhalefet şerhi koyacağını ifade etti.

CHP, grubundaki rahatsızlıklardan dolayı teklif bu hafta tekrar Büyükşehir Belediyesi Meclis grubuna gelecek.

Eğer teklif AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin desteği ile tekrar geçerse satış gerçekleşmiş olacak. Ancak herhangi bir belediye meclis üyesi satışa muhalefet şerhi koyar ve mahkemeye taşınırsa karar geçmişte olduğu gibi 'rekabet şartları oluşmadığı' için iptal edilebilir.

CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Ali Tüy, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, satışta kamu yararı görmediği için ve içeride mevcut kiracının 10 yıl daha süresi olduğundan dolayı rekabet koşulunun oluşamayacağını ifade ederek, 'Daha önce mahkeme kararını oluşturan gerekçeler ortadan kalmadan ret oyu vermeye devam edeceğim' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Charlie Brown

Kişiler, kurumlar, partiler değişiyor düzen aynı düzen gelen malı götürüyor...

Zettairei

İsimler değişince doğruların değiştiği bir toplum ahlakına sahip oldukça, bu gayet normal bir durum. İBB yerine Kayseri veya Gaziantep yazsaydı buradaki ahal... Devamını Gör

Vejdin Dayan

hepsi aynı