onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rekor Seviyeye Ulaştı: Üniversite Eğitimini Yarıda Bırakanların Sayısında Yüzde 92 Artış

etiket Rekor Seviyeye Ulaştı: Üniversite Eğitimini Yarıda Bırakanların Sayısında Yüzde 92 Artış

Ulaş
27.02.2019 - 15:37 Son Güncelleme: 28.02.2019 - 08:48

Milli Eğitim Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre gençler eğitimlerini tamamlamadan üniversiteden ayrılanların sayısı rekor seviyeye ulaştı. 2017-2018 döneminde eğitimini yarıda bırakanların sayısı yüzde 98 artışla 408 bini aştı. 

Peki, gençler neden öğrenimi yarıda bırakıyor? 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye’de üniversite öğrenimini bırakanların sayısında son beş yılda önemli bir artış kaydedildi.

Türkiye’de üniversite öğrenimini bırakanların sayısında son beş yılda önemli bir artış kaydedildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği verilere göre son 5 yılda 1 milyon 115 bin 530 öğrenci kayıt yaptırdığı üniversitelerinden kaydını ya sildirdi ya da dondurdu.

Resmi verilere göre, 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 135 bin öğrenci üniversite öğrenimini yarıda bırakırken, bu sayı 2014-2015 döneminde 161 bine, 2015-2016’da 197 bine, 2016-2017 döneminde de 212 bine çıktı.

Geçtiğimiz öğretim yılında 408 bini aşkın öğrenci okulu terk etti.

Geçtiğimiz öğretim yılında 408 bini aşkın öğrenci okulu terk etti.

DW'den Recep Oktay'ın haberine göre, üniversite öğrenimini yarıda bırakan öğrencilerin sayısı 2017-2018 döneminde ise hızla arttı. 

Verilere göre 2017-2018 döneminde üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 92.2 artışla 408 bini aştı.

Öğrenciler istihdam olanağı azalan bölümleri terk ediyor.

Öğrenciler istihdam olanağı azalan bölümleri terk ediyor.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan'a göre Türkiye'de öğrencilerin üniversiteyi yarıda bırakmasının birkaç temel nedeni bulunuıyor.

Bunlardan birisi üniversitelerde planlama ile ilgili sıkıntıların devam etmesi. Bunun yanında istihdam olanağı azalan üniversite bölümlerinin varlığı da üniversite öğreniminin terk edilmesine yol açıyor.

Üniversite kaydının dondurulması ve silinmesine yönelik istatistiklerin tutulmadığını belirten Bozdoğan öğrencilerin istihdam olanağı azalan bölümleri daha çok terk ettiğini ifade ediyor. Buna karşın tıp fakültelerinde kayıt dondurma oranlarının oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Geçim sıkıntısı da üniversiteyi bırakma nedenlerinden biri.

Geçim sıkıntısı da üniversiteyi bırakma nedenlerinden biri.

Bozdoğan'a göre maddi sıkıntı yaşayan öğrenciler de üniversite öğrenimini yarıda bırakıyor. Kadir de onlardan biri... Kaynakçı bir babanın dört çocuğundan biri olan Kadir, babasının işini kaybetmesinin ardından Kocaeli Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı:

'Babam kaynak işçisiydi. Fakat işlerin kötü gittiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. 1 yıldır emekli. Emekli maaşıyla dört çocuğuna bakmaya çalışıyor. Babamın işini kaybetmesinin ardından ekonomik durum elvermeyince okulu yarıda bırakmak durumunda kaldım.'

Ailesi İstanbul’da yaşayan Kadir için Kocaeli'nde özellikle barınma önemli bir harcama kalemi olmuş:

 'Bir süre Kocaeli'de öğrenci yurdunda kaldım. Sonrasında bir ev arkadaşı ile eve çıktım. Ev sahipleri üniversite öğrencilerini bir fabrika gözüyle bakıyor. Ev kiralarını yüksek tuttukları gibi, kiralara dönemsel artışlar yapmaya da devam ediyor. Bu yüzden üniversitelinin bütçesi için barınma büyük masraflardan biri oluyor. Kaldığımız evlerde kiramız yaklaşık 850-900 lira civarındaydı. Ayda 400 liralık öğrenci kredisi alıyordum. Ama bu rakam yeterli olmadı.'

Öğrencilere verilen kredi yüzde 11 artarken, konut harcamaları yüzde 24 artış gösterdi.

Öğrencilere verilen kredi yüzde 11 artarken, konut harcamaları yüzde 24 artış gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre 2017-2018 döneminde lisans öğrencilerine verilen kredi miktarı önceki eğitim dönemine göre yüzde 11 artış gösterdi. 

Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2018'de konut, su, elektrik ve ısıtmayı kapsayan konut ana harcama grubunda yıllık fiyat artışı yüzde 24 oldu. 

Aynı dönemde gıda fiyatları ise yüzde 25 artış kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Borçlarını zamanında ödeyemeyen yaklaşık 300 bin kişi takibe girdi.

Borçlarını zamanında ödeyemeyen yaklaşık 300 bin kişi takibe girdi.

Burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısının gerilemesinde, kredilerinin geri ödemesinde zorluk yaşayan mezunların sayısının artması da rol oynadı.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı verilere göre, kredi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için takibe giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279 bin 897 kişi oldu.

Bozdoğan, bu durumun üniversite okuyan öğrencilerin krediden kaçınmasına yol açtığını da belirtiyor. Geçmiş senelere göre kredilerin burslara göre daha ağırlıklı olduğunu da söyleyen Bozdoğan, kredi kullanmayan öğrencilerin de maddi sıkıntılarla daha çok karşı karşıya kalabildiğini ifade ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
242
83
43
21
13
8
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ebruu

Bu ülkede öğrenciye değer verilmiyor!

Zeki Tüzün

Bu durumun büyük bir sebebi öğretim görevlilerinin memur kafasıya gelip slaytını okuyup gitmesi bence. İş olanağı garanti bir bölümde okuyorum ve ailemin dur... Devamını Gör

lunakimu

La tayyip erdoğana tapmak lazım filan diyen adamlar rektör oluyor bu ülkede sen öğretim görevlileri şöyle böyle diyorsun te allam yaa. Hee onlar slayt göster... Devamını Gör

Sen benim geleceğimi garantileyemiyorsan, ben okusam ne okumasam ne?