Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Paylaşmadan Önce Bir Düşünün
Hemen hemen hayatımızın her alanında yer edinen teknoloji sayesinde artık her konu ile ilgili farklı bilgilere erişmek mümkün. İster Google üzerinden yaptığınız arama, ister facebook, twitter ve diğer sosyal medya ortamlarında veya e-posta yoluyla arkadaşlarımızdan gelen sayısız bilgi ve bağlantı olsun, bu bilgilerin doğruluğundan tam olarak emin olmak imkansız. Ancak biraz dikkat ve özen ile hurafeler içeren haber, bağlantı ve e-postaları fark etmek ve bu bilgilerin yayılmasını biraz olsun engellemek mümkün.
1. Göndereni-kaynağı belli değil
2. Tüm tanıdıklarınıza iletin!
3. Kızgınlık, merhamet ve yardım hissi uyandıran içerik
4. Komplo teorileri
5. Bir arkadaşımın başına gelmiş
6. İnanılır gibi değil ama doğru
7. Bilimsel veri ve referans eksikliği
8. Yersiz bilimsel jargon
9. BÜYÜK HARF KULLANIMI ve ünlem işaretleri!!!!!
Neler Yapabiliriz
Bir ileti gördüğünüzde öncelikle içerini mantık süzgecinden geçirmeniz yerinde olacaktır. O güne kadar duyduğunuz, öğrendiğiniz somut bilimsel verilerle çelişen bilgileri ileterek hurafe yayıcılara alet olmamak için önce iletinin/haberin içerdiği iddiayı teyit etmeye çalışın. Bunun için internet’te pekçok geçerli ve ciddi kaynak mevcut. Bu araştırmayı yaparken hurafelerin yayılma hızını da göz önünde bulunun. Size gelen bilgiyi teyit edeceğiniz yer referans göstermeden aynı iletiyi yayınlayan blog sayfaları değil, güvenli ve geçerli bilgi veren web siteleri olmalı.
İnternet aracılığı ile teyit edemediğiniz haber ve iletilerin aslını anlamak için konunun ehli olan bir kişiye danışmayı deneyebilirsiniz.
Tüm bu araştırmalar sonucunda hala arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz içeriğinden emin olduğunuz haber ve iletileri ancak bulduğunuz kaynaklara ilişkin internet adresleri ve referans gösterebileceğiz diğer bilgileri de ekleyerek iletin.
Yorum Yazın