onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
30.08.2021 - 08:04

Korku nöbetleri olarak da ifade edilen panik atak, ortada bir problem yokken kişinin kendini tehlikede hissetmesine neden olan psikolojik bir hastalıktır. Panik atak bozukluğu olan bir bireyde anksiyete, panik ve korku hisleri hem belli aralıklarla hem de ortada bir sebep yokken ortaya çıkar. Özellikle çocuk ve gençlerde atlatılması güç, iz bırakan bir deneyim olabilir. Şiddetli bir panik bozukluğu olan bir çocuk ya da gencin okul ve sosyal yaşamında sıkıntılar meydana gelebilir ve çoğu zaman gelişim ve öğrenme durumlarını olumsuz etkileyebilir. Panik atak anında bireylerde kalp atışlarında hızlanma, tansiyon yükselmesi, titreme ve terlemeler görülebilir. Peki, panik atak nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte panik atak hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kaygı ve korkuya neden olan panik atak, kişilerin yaşamını zaman zaman kabusa çeviren anksiyete bozukluğudur. Aniden ortaya çıkarak; kişinin kendinin tehlikede hissetmesine, kalp çarpıntısı, göğüs üzerinde baskı ve solunum güçlüğü gibi semptomlara neden olur. Özellikle stresli durumlarda ortaya çıkan panik atak, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülmektedir. Atakların ne zaman gelişeceği belli değildir ve durumun ehemmiyeti panik atak geçirme sıklığını etkilemektedir. Panik atak nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

PANİK ATAK NEDİR?

Panik atak, gerçek bir risk veya herhangi bir tehlike olmamasına rağmen bireyin korku dolu anlar yaşamasına, kendini tehlikeli bir durumun ortasında hissetmesine ve yaşadığı bu duygular nedeniyle yoğun bir korku ve endişe yaşamasına sebep olan psikolojik bir hastalıktır. Aniden gelişerek, belli belirsiz ortaya çıkan bu durum, bireyin kendini çok sıkıntılı bir durumun ortasında hissetmesine ve artan kaygılarla birlikte dehşete kapılmasına sebep olur. 

Panik atak anında hissedilen korku, endişe ve stres gibi duygular 10 dakika içinde en üst seviyeye ulaşır. Yaklaşık olarak 5-30 dakika sonra kendiliğinden normale döner. Panik atak geçiren kişi yaşadığı semptomlar nedeni ile hayatını kaybedeceği endişesine kapılabilir. Hastaların korktukları bu durumu bir daha yaşama korkusu ve yeniden yaşayacağını sürekli olarak düşünmesi panik bozukluk şeklinde tanımlanır.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocukluk ya da yakın dönemde yaşanan travmatik olaylar, genetik etmenler, uyuşturucu, sigara, aşırı stres gibi durumlar panik atak gelişimine neden olan etkenler arasında görülür. Panik atak esnasında ortaya anksiyete ek olarak gelişen zihinsel ve fiziksel semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

- Baygınlık hissi

- Göğüs ağrısı

- Terleme

- Nefes darlığı

- Mide bulantısı

- Hızlı kalp atışı

- Ateş basması

- Baş dönmesi

- Boğulma hissi

- Titreme

- Üşüme

- Vücuttan kopukluk hissi

- Kulak çınlaması

- Ani tuvalete gitme isteği

- İğne batması ve uyuşma hissi

PANİK ATAK TANISI NASIL KOYULUR?

Kişilerin yaşamını olumsuz etkileyen panik atak tanısı için ilk olarak hastaya fiziki muayene yapılır. Hastanın farklı bir rahatsızlığı var ise bu konular üzerinde durulur. Atak esnasında hissettiği duygular ve bu duyguların yaşamına ne gibi yansımaları olduğu sorgulanır. Yaşanan atakların ne kadar sıklıkta olduğu, baş dönmesi, nefes darlığı terleme ve uyuşma gibi belirtilere yol açıp açmadığı hakkında hastan bilgiler alınır. 

Hastalığın tanısında muayenenin yanı sıra hastanın verdiği cevaplar tanı koymak için genellikle yeterlidir. Ancak ataklara sebep olan farklı bir hastalığın olup olmadığını anlamak için bir takım testlere gereksinim duyabilir. Örneğin; kalp (EKG) testi istenebilir.

PANİK ATAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Panik atak rahatsızlığı yaşayan bireyler yaşadıkları duygular karşısında meydana gelen vücuttaki bazı değişimlerin panik atak nedeni ile geliştiğinin farkında olmaları gerekir. Bu süreçte nabız ve solunumda artışın kontrol altına alınması önemlidir. En önemlisi de atak anında hastalar nefeslerine odaklanmalı ve burundan derin ve yavaş nefes alarak 5 kadar saydıktan sonra nefesi ağzından vererek rahatlama sağlayabilir. Aynı zamanda hastalar vücut kaslarını sırası ile kasıp gevşeterek vücut kontrollerini kazanmaya çalışabilir. 

Panik atak anında gözleri kapatarak sakinleşme sağlanabilir ya da elinize veya ayağınız değdiği bir objeyi hissetmeye çalışarak sakinleşebilirsiniz.  Ancak sık tekrarlayan ve kontrol altına alınması mümkün olmayan panik atak rahatsızlığında kişiye özel ilaçlar reçete edilebilir. İlaç tedavisinin ardından zaman zaman doktor kontrollerine gidilmelidir. Bu bağlamda ilacı birden bire kesmek doğru bir tercih olmaz, bu nedenle ilacınızın dozajı ve kullanım süresi hakkında doktorunuzun tüm söylediklerine harfi harfine uymanız panik atak tedavisinde başarılı bir tedavinin olmazsa olmaz bir parçasını oluşturmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın