Öncesi ve Sonrası İle Sürekli Tartışılan Bir Yakın Tarih Olayı: 1979 İran Devrimi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Öncesi ve Sonrası İle Sürekli Tartışılan Bir Yakın Tarih Olayı: 1979 İran Devrimi
Öncesi ve sonrası olarak bir devri kapatıp bir devri açan olaylar, tüm dünyada senelerdir konuşuluyor. Yasakları, idamları, mutsuzluklarıyla İran Devrimini hepiniz biliyorsunuzdur. İslam Devrimi olarak da bilinen olaylar bir anda olmuş gibi görünsede aslında sebepleri ve sonuçlarıyla oldukça uzun bir süreyi kapsıyor. Bugün sizinle öncesi ve sonrası olaylarıyla çok tartışılıp konuşulan 1979 İran Devrimi'ni konuşacağız.
Buyurun efendim...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Başrolde Humeyni ve Şah Rıza Pehlevi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1979’a kadar İran anayasal monarşi ile yönetiliyordu ve ülkenin başında Pehlevi Hanedanı Şahı Muhammed Rıza Pehlevi bulunuyordu.
Şah laik bir devlet düzenini getirmek istedi fakat din üzerinde yaptığı reformlar sağ kesim tarafından benimsenmedi. Kendi otoritesini muhafaza etmek için çok partili sistemi kaldırarak politik gücü elinde tuttu. Ancak...
Şah'ın getirdiği ekonomik ve sosyal yenileşme hareketlerini toplumun sağ kesimi hiç ama hiç sevemedi.
İmam Humeyni önce Türkiye'de Bursa’ya, daha sonra da Fransa'ya Paris yakınlarına sürüldü. Bu süre içinde İran'da çeşitli gelişmeler yaşanıyordu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tam da bu ekonomik ve politik kaosun ortasında ülke dışında bulunan ve popülist söylemleriyle gözleri kendine çeviren Ayetullah Humeyni, politik bir alternatif olarak farklı çevrelerce kabul görmeye başladı.
Var olan düzenden memnun olmayan halk, sağcısıyla solcusuyla bütünü birbirine kenetlenerek ülkenin genelinde protestolar düzenledi.
Halkın giderek saldırganlaşan tutumu ve buna karşılık da Şah'ın baskıları ve sıkı yönetimleri halkı çileden çıkardı.
Humeyni yanlılarının desteğiyle ezici bir çoğunluğun onayladığı İran İslam Cumhuriyeti 1 Nisan 1979’da ilan edildi.
Şah döneminde özellikle kadınlara verilen bütün özgürlükçü haklar teker teker ellerinden alındı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gelen gideni aratır...
Ilımlı devrimciler, hazırlanan yeni anayasa ile tamamen oyun dışı bırakılmış, tüm güç radikal Humeyni yanlıları tarafından kullanılır olmuştu.
Şah rejimini şiddetle protesto eden birçok grup Humeyni rejiminin baskısı karşısında Şah rejiminin uygulamalarını arar hale geldi.
Sözde ahlak polisleri toplumun her kesiminden insanın her hareketini kontrol eder hale geldi.
Sözde yeni demokrasinin meyveleriydi bunlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tehlikenin farkına varan halkın yasaklar listesine her gün bir yenisi daha eklendi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Başlık koymayıp isim vermeseydin, Ve ülke adını söylemeseydin AKP iktidarını anlatıyorsun diye düşünürdüm. Since 2002! (Stajyer Editörsün ama, Şeyma SUBAŞI'n... Devamını Gör
Türkiye gülük gülistanlık.
"Humeyni rejiminin ilk yaptığı şey devrimi beraber gerçekleştirdiği ama kendi gibi düşünmeyen sol, laik grupları oyun dışı bırakmak oldu. " otobüslere doldur... Devamını Gör
İçerik için teşekkürler.