onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Notalarla Hayata Tutunan Otizmli ve Görme Engelli Batuhan'ın Hikâyesi

Notalarla Hayata Tutunan Otizmli ve Görme Engelli Batuhan'ın Hikâyesi

ATKN
05.10.2016 - 16:00

İzmirli Öznür ile Aydın Kil çifti, tek çocukları Batuhan Kil'in 3 aylıkken göz hücrelerinin gelişmediğini ve hayatını görme engelli sürdüreceğini öğrendiklerinde yaşadıkları yıkıntıyı kısa sürede aştı ve mücadeleye başladı. Sıkıntılı bebeklik döneminin ardından 4 yaşına gelen Batuhan'a bu kez otizm teşhisi konuldu. Aldıkları bu haberle ikinci kez yıkılan aile, azim ve kararlılıklarıyla örnek olacak mücadelelerini sürdürdü. Annesinin ve babasının ilgisi, doktor ve psikologların desteğiyle eğitim hayatına başlayan Batuhan, öğretmenlerinin dikkati sayesinde de hayatına yeni bir akış kazandırdı...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Batuhan Kil 22 yaşında...

Batuhan Kil 22 yaşında...

Batuhan 3 aylıkken göz hücrelerinin gelişmediğini ve hayatını görme engelli sürdüreceğini öğrenen ailesi, Batuhan 4 yaşına geldiğinde bu defa ikinci kez üzüntü yaşadı. 

Bu kez otizm teşhisi konulan Batuhan, ailesi ile birlikte azim ve kararlılıklarıyla örnek olacak mücadelelerini sürdürmeyi başardı.

Yaşamındaki farklı sesleri notalara taşıyabildiği farkedildi

Yaşamındaki farklı sesleri notalara taşıyabildiği farkedildi

Batuhan'ın, özel bir rehabilitasyon merkezindeki değişik tanılar eğitiminde bir otobüsün çaldığı korna sesini nota olarak çıkardığı ve yaşamındaki farklı sesleri de notalara taşıdığı fark edildi.

Batuhan, duyduğu sesi tam olarak söyleme, notalarla çıkarma yeteneğinin olduğunun tespiti üzerine, çevresindekilerin desteğiyle müzikle tanıştı.

Batuhan'ın babası Aydın Kil, oğlunun 8 yaşındayken müziğe olan ilgisini keşfettiklerini ve bu yönde eğitimine ağırlık verdiklerini ifade ederek şunları söylüyor:

Batuhan'ın babası Aydın Kil, oğlunun 8 yaşındayken müziğe olan ilgisini keşfettiklerini ve bu yönde eğitimine ağırlık verdiklerini ifade ederek şunları söylüyor:
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Batuhan'ın ilk ve orta öğretim hayatında müzikle olan bağlantısı artarak devam etti. Güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne kaydını yaptırmaya çalıştık, bizim için çok zor bir süreçti ama Batuhan yeteneği sayesinde bu sınavı kazandı. İlk başta piyano ve yedek çalgı olarak da ud ile başladı daha sonraki süreçte de çello kursuna dahil oldu.'

Babasının söylediğine göre Batuhan müzik çalarken, söylerken hiçbir sorun yaşamıyor ve çok mutlu oluyor. 

Batuhan için müziğin bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen baba Aydın Kil,  'Kendini müzikle ifade edebiliyor, çalarken çok mutlu olduğu için biz de kendisinin müzik eğitimine devam etmesini istiyoruz' diyor.

'İyi bir müzik kulağına sahip'

'İyi bir müzik kulağına sahip'

Müzik öğretmeni Orçun Berrakçay da Batuhan ile 5 yıldır tanıştıklarını, sosyalleşmesi için İzmir Otizm Orkestrası ve Korusu'nda çalmaya başladığını aktarıyor:

Batuhan'ın orkestrada çello çaldığını anlatan Berrakçay, 'Batuhan iyi bir müzik kulağına sahip olduğu için çalıştığımız parçaların tonlarını hemen çıkartıp eşlik konusunda müzik alt yapısını hemen dolduruyor'

Yine müzik öğretmeni İsmail Emre Koptur ise Batuhan ile 2 yıldır birlikte çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, tanıştıkları dönemde Batuhan'ın müzik anlamında zaten bir çok şeyi başarmış olduğunu söylüyor: 

'Batuhan harika bir öğrenci. Kesinlikle her müzik öğretmeninin çalışmak isteyeceği bir öğrenci. Zorlandığı noktalar oluyor otizm ve görme engeli nedeniyle ama işitsel algısı öyle bir noktadaki biraz daha fazla çalışarak gayet güzel çalışıyor.'

Batuhan müzik öğretmeni olmak ve üniversiteye gitmek istiyor

Batuhan'ın en sevdiği parçalar 'Fikrimin ince gülü' ve 'Hakim bey.'

'Müzik yaparken kendimi mutlu hissediyorum, evde boş zamanlarımda piyano, ud çalıp şarkı söylüyorum' diyen Batuhan, gelecekte müzik öğretmeni ya da şarkıcı olmak istediğini anlatıyor ve ekliyor: 

'Öğrencilere ders vermek şarkı öğretmek, ileride üniversiteye de gitmek istiyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Aile, özel yetenekli öğrenciler için LYS sınav barajı uygulamasının kaldırılmasını istiyor...

Aile, özel yetenekli öğrenciler için LYS sınav barajı uygulamasının kaldırılmasını istiyor...

Oğlunun üniversite eğitimine devam etmesini çok istediklerini, bunun için özel eğitmenler eşliğinde akademik sınavlara hazırlandığını anlatan baba Kil, Batuhan'ın denemelerde çok başarılı olmasına rağmen sınavda aynı başarıyı gösteremediğini aktarıyor.

Bunun Batuhan'ın sınav salonundaki seslerden etkilenmesinden kaynaklandığını anlatan baba Kil, şöyle devam ediyor:

'Batuhan görme engelli ve otizmli olduğu için ÖSYM bir tane okutman ve yazman veriyor Batuhan karşısındakinin ses tonundan, özellikle de ilk kez duyduğu bir ses tonundan etkilenebiliyor, çekiniyor. Okutmanın ses tonundan etkilendiğini fark edince ÖSYM ile yazışma, özel eğitim öğretmeninin ya da psikoloğun eşlik etmesini istedik. Fakat böyle bir uygulamanın söz konusu olmayacağı yanıtını aldık. Özel yetenekli öğrenciler için LYS sınav barajı uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz.'

Ülkemizde engelli bireylerin üçte ikisi, orta öğretimi bitiremeden eğitimin dışına itiliyor...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
25
6
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
koray kuzey

Allah korusun engelli bir çocuğum olursa eğer genetik hastalık kaynaklı değil ise kardeşinin de olmasını istiyorum. ben öldükten sonra bir başına kalacak olm... Devamını Gör