onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Muharrem Ayı Ne Zaman Başlayacak? Muharrem Ayının Dindeki Önemi Nedir?

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlayacak? Muharrem Ayının Dindeki Önemi Nedir?

İçerisinde Aşure Günü’nü barındıran Muharrem Ayı ile ilgili sosyal medya aramaları çoğalmış durumda. Muharrem Ayı, İslamiyet için en önemli olayların başında gelen hicret ve Kerbela gibi olayların yaşandığı aydır. Bu sebeple Muharrem Ayı’nda büyük kıymet verilir. Ayrıca Muharrem Ayı’nda oruç da tutulur. Peki, Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takvimi…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlayacak?

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlayacak?

9 Ağustos 2021 Pazartesi günü hem Hicri Yılbaşı olacak hem de Muharrem ayı başlangıcı olarak idrak edilecek.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

2021'de Aşure Günü her sene olduğu gibi ilgiyle bekleniyor. Aşure Günü 18 Ağustos Çarşamba günü idrak edilecek.

Muharrem Ayı’nın Dindeki Önemi Nedir?

Muharrem Ayı’nın Dindeki Önemi Nedir?

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.

Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez.

Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın