Görüş Bildir
Haberler
Mahkeme Kısırkaya Hayvan Barınağı Projesini İptal Etti

Mahkeme Kısırkaya Hayvan Barınağı Projesini İptal Etti

ATKN
25.07.2015 - 17:49 Son Güncelleme: 25.07.2015 - 22:01

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettiği, hayvan hakları koruyucularının karşı çıktığı ve kampanyalar yürüttüğü Kısırkaya Hayvan Barınağı'yla ilgili iptal kararı verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davada mahkeme, hayvan barınağının 'kısmen mera, kısmen korunacak kumsal ve sahil' içerisinde kaldığı, imar planı onaylanmadan inşa edildiği, izin alınmadan yapıldığı ve mevzuata aykırı olduğu hükmüne vardı.

Hayvanların zarar göreceği gerekçesiyle yargıya taşınmıştı

Hayvanların zarar göreceği gerekçesiyle yargıya taşınmıştı

Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği(HAGİD), Sarıyer sahiline inşa edilen ve hayvan hakları savunucuları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni karşı karşıya getiren Kısırkaya hayvan barınağını kriterlere uygun olmadığı, ulaşımının zor olduğu ve hayvanların zarar göreceği gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Mahkeme, barınağın inşaatının durdurulması için başvuru yapan Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’ni haklı bularak, 30 gün içinde temyize başvurma hakkı bulunan İBB’nin dava masraflarını ödemesine de hükmetti.

'Mevzuat hükümlerine açıkça aykırı'

Haytap Hayvan Hakları Federasyonu’nun da sonradan müdahil olduğu davada, mahkeme, hayvan barınağı inşaatının İmar Planında; 'kısmen mera, kısmen korunacak kumsal ve sahil' lejantında kaldığını belirtti. Projenin imar planı olmadan uygulandığının belirtildiği kararda, 700 dönümlük arazi ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “I.ve II. derece doğal sit alanında kalan ve ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan yapılmış olması yönü ile söz konusu inşai faaliyetin yukarıda anılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu açıktır”.

'Hayvan toplama işlemi durdurulmalı'

Mahkeme kararlarının uygulanması konusunda sıkıntı yaşandığını ifade eden Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği’nin avukatı Mustafa Çakı, “Kararın ardından barınağa hayvan toplama işleminin yapılmaması gerekiyor” diye konuştu. Konuyu takip edeceklerini belirten Çakı, hayvan toplanmaya devam edilmesi halinde görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Çakı, kararın Danıştay tarafından onanması halinde, barınağın kaldırılarak, arazinin eski haline getirilmesi gerektiğini savundu.

Yılda 20 bin köpeğin kısırlaştırılacağı açıklanmıştı

Hayvan hakları savunucularının iptali için birçok kez protesto gösterisi düzenlediği Kısırkaya hayvan barınağı için İBB kapılarını basın mensuplarına açmıştı. Yapımı tamamlanan ve hayvan alımına başlanan merkezde 1 yılda toplam 20 bin köpeğin kısırlaştırılacağı, engelli, sokakta yaşayamayacak derecede yaşlı olan köpeklere hayatları boyunca bakılmak üzere her biri 500 metrekare büyüklüğünde 200 adet Bahçeli Yaşam Ünitesi yapıldığını açıklamıştı.

'Mevzuata da, hayvan haklarına da aykırı'

'Mevzuata da, hayvan haklarına da aykırı'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Burak Özgüner, içinde 500 hayvanın bulunduğu tesisin derhal işlevsiz hale getirilmesi gerektiğini söyledi:

“Buranın hukuka mevzuata aykırı olduğunu en başından beri söylüyoruz. Mahkeme ne karar verirse versin, bu tesisin en başta hayvan haklarına aykırı olduğunu da söylüyorduk. Şimdi mahkeme de toplama kampının mevzuata aykırılığını gördü. Biz de sokak hayvanlarına karşı bir soykırım merkezi olmaktan çıkana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz.

Mahkeme 3. Köprü yol güzergahıyla ilgili de iptal kararı verilmişti. 3. Köprü yol güzergahı, zaten Kısırkaya barınağının 3 km ötesinde yer alıyor. Bu iki kararla Gümüşdere-Kısırkaya bölgesindeki doğal alanlar korunması için önemli bir adım atıldı.

Bu hukuksuz işlemlerin hepsinin durdurulması gerekiyor. Çünkü aylardır hayvan toplama çalışmaları devam ediyor ve şu an Kısırkaya barınağında 500 civarında hayvan bulunuyor.

Mahkeme kararıyla bu tesisin derhal işlevsiz hale getirilmesi gerekiyor.”

Hayvan hakları savunucuları karşı çıkmıştı

Hayvan hakları savunucuları karşı çıkmıştı

Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamları olan sokaklardan alınıp şehirden uzak bir tesiste tecrit edilmesine karşı çıkarken, tesise ulaşımın olmadığını, denetimden ve hayvanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyleyerek projeye karşı çıkmıştı.

Barınak inşaatına karşı hem Kısırkaya’da hem de İBB önünde eylemler yapılmış, CHP ve HDP konuyla ilgili soru önergeleri vermişti.

Ezgi Çapa, DHA - Çiçek Tahaoğlu, Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0