onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kuraklık Yaklaşıyor! Uzmanı Uyardı: "Yüzme ve Süs Havuzları Yasaklanabilir"

Kuraklık Yaklaşıyor! Uzmanı Uyardı: "Yüzme ve Süs Havuzları Yasaklanabilir"

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 11 ilimizi etkiledi binlerce insanımız hayatını kaybederken onbinlerce insanımız yaralandı. Türkiye'yi deprem dışında tehdit eden ikinci bir afet ise giderek yaklaşıyor. Kuraklık... Ardı ardına kuruyan göl haberlerini, su seviyesi azalan şehirlerin tedbirlerini duymaya başladık. Kuraklık denilince akla Mad Max filminde çizdiği distopik dünya aklımıza geliyordu. İzmir'den Prof. Dr. Derya Eşen, bizleri o filmin içine götüren bir uyarı yaptı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eşen, 'Bu yıl son 63 yılın en kurak dönemini yaşandığını görüyoruz. Yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini ya da hanelere su kotasının koyulma zorunluluğu doğabileceğini düşünüyorum' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yağışlar son 63 yılın en düşük seviyesinde

Yağışlar son 63 yılın en düşük seviyesinde

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, 1 Ekim 2022- 31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, 1991-2020 yılları ortalamasına göre yüzde 42, geçen yıla göre ise yüzde 41'in altında gerçekleşti. Su yılı yağışları tüm bölgelerde normalin altında gerçekleşirken, yağışı en az alan bölge yüzde 52 ile İç Anadolu Bölgesi oldu. İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nin 4 aylık kümülatif yağışları son 63 yılın en düşük seviyesine indi.

"Yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum"

"Yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum"

Türkiye'nin kurak süreçten geçtiğine dikkat çeken İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, 'Önümüzdeki dönem pek iç açıcı değil. 3-5 yıl içinde spor müsabakaları haricinde yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum ya da insanlara, hanelere bir su kotasının koyulma zorunluluğu doğabileceğini düşünüyorum. Önlemler almazsak ileride büyük bir su sıkıntısı yaşayacağız. Bu yıl sonbahar ve kışın başlangıcına kadar düşen yağmur oranlarına baktığımız zaman son 63 yılın en kurak dönemini yaşandığını görüyoruz' dedi.

Yüzde 55-60 yağışlar azaldı

Yüzde 55-60 yağışlar azaldı

Türkiye'de kuraklığın şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Eşen, 'Türkiye'de kuraklığın oldukça şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığını görmekteyiz. 1990-2020 yılları arasında Ekim, Kasım, Aralık, Ocak dönemlerinde düşen yağmurun miktarıyla en son bu dönem düşen yağışın miktarı karşılaştırıldığı zaman yüzde 41'lik bir azalma meydana geldiğini görüyoruz. Bu oran bölgelere göre değişiklik gösteriyor. En fazla Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde düşüşler olduğunu görmekteyiz. Örneğin, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yüzde 55-60'a varan oranlarda bir yağış azalması söz konusu' dedi.

Hayatımıza yeni bir terim giriyor: Su hasadı

Hayatımıza yeni bir terim giriyor: Su hasadı

Suyun doğru kullanımı konusunda kolektif çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eşen, 'Burada devlet, sivil toplum örgütleri, halk ve tüm kesimler kolektif arayışa girerek, suyu en idareli ve en verimli bir şekilde kullanmak durumundayız. Bununla ilgili mevzuatın hazırlandığını biliyorum ama yurt dışına baktığımız zaman devlet su hasadı ya da yağmur hasadı yöntemi dediğimiz yöntemlerin kullanılmasını mevzuata sokmaya başladı. Büyük binalarda, fabrikalarda, organize sanayi sitelerinde, çatıya düşen yağmur suyunu toplayarak yer altı ve yer üstü yapılan sarnıçlarda biriktirmek ve kullanım suyu olarak bu suların kullanılması mevzuata girmiş durumda. Küçük, yeni yapılan binalarda da yağmur hasadı yönteminin kullanılması şart görünüyor. Bizim de bu arayışa girmemiz gerekiyor' diye konuştu.

Yağmur sularını sarnıçlarda toplamak

Yağmur sularını sarnıçlarda toplamak

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yeni binalar, yapılarda alınabilecek önlemlere değinen Prof. Dr. Eşen, 'Bu binalarda çatıya düşen ve oluklar vasıtasıyla yere inip kaybolan suyu yer altı ve yer üstü sarnıçlarında toplamakla ilgili birtakım mevzuatların yapılması gerekiyor. Birey olarak bizler de su kullanımı konusunda dikkatli davranıp, nasıl daha az su kullanılabileceğimiz konusunda bir arayışa girmeliyiz. Bilinçlendirme kampanyası devlet, belediyeler ve muhtarlıklar düzeyinde yapılması gerekiyor. Ormanlar, küresel iklim değişikliklerine karşı büyük bir tampon görevi görüyor. Selleri önlüyor, suları topluyor, toprakta emilmesini daha fazla artırıyor. Dolayısıyla ağaçlandırma ve ormanları koruma açısından çabalarımızı daha üst düzeye çıkarmamız gerekiyor' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
10
5
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halis Ozkaynak

Antakya'da gölü kuruttunuz, Türkiye'deki istisnasız bütün nehirlerin yataklarını değiştirdiniz, tüm su altı kaynaklarını kullanıma açıp kirlettiniz, denetim ... Devamını Gör

Heisenberg

Cidden uzaylılar gelecekse çok doğru zaman. Görülebilecek her şeyi gördük neredeyse. Uzaylılarda gelse pek şaşıracağımızı sanmıyorum.

moonlight

birisine rastlıyım zaten ufolarını çalıp dünyayı terk edicem ...

nrettnbayar1

su savaşları görmediğimiz kalmıştı. onu da görelim bakalım.