onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kur Korumalı Mevduatın Oligarklar İçin Genişletildiği İddiası: Kara Para, Türkiye'ye Yönelir mi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kur Korumalı Mevduatın Oligarklar İçin Genişletildiği İddiası: Kara Para, Türkiye'ye Yönelir mi?

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye için oluşturduğu tek risk enflasyon değil! Kara paranın da Türkiye'ye kayabileceğine dikkat çekilirken, diğer yandan da FATF gri listede bulunulduğu hatırlatan muhalefet, ayrıca KKM'deki düzenlemenin de Rus oligarklar için yapıldığını iddia etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rus oligarklar Türkiye'yi mi tercih edecek?

Rus oligarklar Türkiye'yi mi tercih edecek?

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 20 Aralık'ta sadece yurt içi gerçek kişilere yönelik çıkarılan sonrasında genişleyerek şirketleri, ardından yurt dışında yerleşikleri ve şirketleri de kapsamına alan kur korumalı mevduat düzenlemesinin, yaptırımlardan kaçan Rus oligarklar için getirildiğini iddia etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati tarafından açıklandığına göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesapları 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaştı. 

Konuyla ilgili CHP’li Toprak, düzenlemenin savaş halinde olan ve Batılı ülkeler tarafından yaptırıma uğrayan Rus zenginlerin servetlerini çekmek için getirildiğini söyledi. Toprak, OECD Mali Eylem Gücü’nün (FATF) gri listesinde yer alan Türkiye’nin bu düzenleme sonrasında kara listeye alınabileceğini de ekledi.

Türkiye'nin kara listeye alınma ihtimali!

Türkiye'nin kara listeye alınma ihtimali!

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, CHP Merkez Yürütme Kurulu’na sunulan raporda, faiz üzeri kur gelirinin Hazine'den finanse edildiği KKM sisteminde yabancıların da vatandaşın vergisi ile finanse edildiğinin altı çizilerek, 'Kara para, kayıt dışı ve kaynağı belirsiz servetle mücadele için yasal düzenlemeleri hayata geçirmediği için FATF tarafından ‘gri liste’ye alınan Türkiye’nin KKM hesaplarının kapsamını yabancı şahıs ve şirketler için genişletmesi, İran ve Kuzey Kore gibi ‘kara liste’ye alınma ihtimalini gündeme getirecek” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ise ‘Rus oligarklar’ ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’ye gelebileceklerini ancak uluslararası hukuka aykırı bir iş olmaması gerektiğini söylemişti.

MASAK bildirimlerinde 'aklama'nın dikkat çeken oranı!

MASAK bildirimlerinde 'aklama'nın dikkat çeken oranı!

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan'ın TBMM’ye verdiği önergeye göre, MASAK'a yapılan bildirimlerin başında ‘para aklama’ bağlantılı olarak yasadışı bahis ve kumar oynatmanın ilk sırada yer aldığı söylenirken, 2021 yılında yapılan toplam 515 bin 627 ihbarın 502 bin 237 adetinin ‘aklama’ konusunda olduğunu belirtti.

2021 yılı Ekim ayında Türkiye, Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda izleme niteliği taşınan gri listeye alınırken, Sözcü'den Halil Ataş haberinde, Özkan bunu hatırlatarak, “Ülkemizin ağır ifadelerle de eleştirildiği raporda kara paranın aklanmasının engellenmesi konusunda Türkiye yetersiz kalmıştır ve ülkemiz itibar kaybına uğramıştır. CHP tarafından sunulan araştırma önergesi ise AKP ve MHP oyları ile kabul edilmedi” dedi.

"Türkiye kara para aklama merkezi üssü haline gelebilir"

"Türkiye kara para aklama merkezi üssü haline gelebilir"

Rusya ve Ukrayna savaşının etkisiyle kara paranın Türkiye'ye kayabileceğine dikkat çeken Özkan, “Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle kara para aklama operasyonlarının Türkiye üzerinden yürütülmesi ihtimali dikkate alınmalıdır. Yakın zamanda Suriye savaşı esnasında yapılan para trafiği bilgileri, yetkili kuruluşlar tarafından kamuoyu ile tam olarak paylaşılmamıştır. Türkiye kara para aklama merkezi üssü haline gelebilir' diye konuştu.

FATF nedir? Gri listede hangi ülkeler var?

FATF nedir? Gri listede hangi ülkeler var?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), ‘kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı’yla mücadelede uluslararası standartlar oluşturmakla görevli olarak, yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla 1989’da kuruldu. Paris’te OECD bünyesinde bulunan FAFT, bağımsız bir statüye sahip.

Gri liste, 'kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması' anlamına geliyor. Gri listeye giren ülkeler FATF tarafından belirlenen hedefler konusunda eksikliklerini giderme taahhüdünde bulunarak ve gerekli adımları atarak bu listeden çıkabiliyor. Bu ülkeler riskleri yükseldiğinde ise 'kara liste'ye alınıyorlar.

FATF’nin gri listesinde Arnavutluk, Bahamalar, Babardos, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve gibi ülkeler bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

yönelmemesi için engel var mı ? bizim merkez bankası başkanımız demedi mi 'siz gelin , gerekirse bürokrasiyi alt ederiz' diye.

Pasif Kullanıcı

İran'daki zengin iş adamları Türkiye'yi nasıl kullandığını hatırlayın. Ruslar da kullanır akp istedikten sonra. Yeter ki paranın kokusunu alsınlar