Görüş Bildir
Haberler
Kış Kamplarının Korkulacak Bir Yanının Olmadığını Gösterecek 10 Sıcak Öneri

etiket Kış Kamplarının Korkulacak Bir Yanının Olmadığını Gösterecek 10 Sıcak Öneri

Şehir çok mu sıkıcı geldi? Trafik çok mu bunalttı? İnsanlardan uzaklaşmak mı istiyorsunuz? O zaman reçeteniz çok basit; hafta sonu kamp planı yapıyoruz. Havalar soğuk, kara kış geçsin de öyle plan yaparız diyen arkadaşlara, kış kamplarının korkulacak bir yanının olmadığını gösterecek öneriler karşınızda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. En az 4 mevsim mümkünse 5 mevsim çadır

1. En az 4 mevsim mümkünse 5 mevsim çadır

İlk önce barınma alanımız olan çadırın, ağır kış şartlarına uyması gerekiyor. Kış kamplarının olmazsa olmazı yağışa ve rüzgara dayanıklı çadırlar. 4 mevsim ya da 5 mevsim çadırlar kış kampları için bize avantaj sağlıyor. Ancak yüksek irtifada yapılacak kış kamplarında 5 mevsim çadır olması zorunlu. Çadır alırken deneyimlerimden yola çıkarak bagaj bölümüne sahip çadırları tercih etmeniz size büyük kolaylık sağlayacak. Peki nedir bu kolaylıklar?

  • Eşyalarınızı güvenli bir alanda muhafaza etmenize yarayacak alanınız olur.

  • Eşyalarınız yağışa ve neme karşı korunaklı olur.

  • Etrafta görsel zevkinizi bozacak eşya kalabalığını bir yere toplamış olursunuz.

2. En az -10 konfort sıcaklığına sahip uyku tulumu

2. En az -10 konfort sıcaklığına sahip uyku tulumu

Barınacağımız çadırımızı kurduktan sonra bizi esas soğuğa karşı koruyacak uyku tulumumuzu doğru tercih etmemiz gerekiyor. Alacağımız uyku tulumunu tercih ederken, kamp yapacağımız alanın kış mevsimi extrem sıcaklıklarını baz almamız doğru tercih yapmamızı kolaylaştıracak. Mesela Bolu'da yapacağımız kış kampı için aldığımız -10 konfort sıcaklığına sahip uyku tulumunu; Türkiye'nin en soğuk ilçe merkezi olarak görülen Van Çaldıran'da kullanmamız sıkıntı olabilir. Keza Bolu için aldığımız kışlık tulumu kışın Antalya'da kullanmakta, kan ter içinde kalmamıza neden olabilir. İşte bu noktada tulum seçerken yapacağımız ve gideceğimiz yerlerin coğrafi şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Aldığımız uyku tulumunda üşümeden konforlu bir şekilde uyumamız için şu noktalara dikkat etmemiz gerekiyor;

  • Kışlık uyku tulumlarının kapşonları olur. Tuluma girdikten sonra bu kapşonla başımızı ve boyun bölgemizi sıcak tutarak daha huzurlu bir uyku yakalanabilir. Hava tahmininizden soğuk ve rahatsız edecek boyuttaysa kar maskesi ile yüz bölgesini soğuğa karşı koruyabilirsiniz.

  • Kesinlikle ağzınızı uyku tulumu içerisine sokmayınız çünkü nefesinizdeki su buharı bir süreden sonra tulum içinde nemlenmeye neden olacağı için üşümeye davetiye çıkarırsınız.

  • Ayaklarınız üşüyorsa, uyku tulumunun ayak bölgesini içini boşalttığınız çantaya geçirerek ya da ayak bölgesine sıcak su torbası koyarak bu sıkıntıyı halledebilsiniz.

3. Ne çok kalın ne çok ince, dengeyi tutturmak önemli

3. Ne çok kalın ne çok ince, dengeyi tutturmak önemli

Dikkat etmemiz gereken bence en önemli şey eğlenmek için gittiğimiz kamptan sağlıklı bir şekilde dönmek. Bunun için de doğru giyinmek lazım. Doğru giyinmek nasıl diye sorarsanız maddeler halinde açıklayacağım.

  • Hareket halindeyken mümkün oldukça kalın giyinmeyin. Bu sizin terlemenize yol açar ve bir süre sonra terinizin sırtınızda soğumasıyla üşümeye başlarsınız.

  • Hava geçirgenliği olan nefes alabilen termal kıyafetler giyin.

  • Bir anda tüm kıyafetleri giymektense ısı düştükçe kademe kademe giyinin

4. Çadırınızın havalandırma deliklerini açık tutun

4. Çadırınızın havalandırma deliklerini açık tutun

Çadırların kubbe kısmında havalandırma kanalları bulunur. Bu kanallar çadır içinde biriken (özellikle de nefes yoluyla) nemi tahliye edip çadırın terlemesini önler. Nemlenen ve terleyen çadır içeride ıslaklığa ve üşümenize neden olacağı için havalandırma deliklerini kesinlikle (en azından bir tanesini) açık tutunuz.

5. Enerji veren gıdalar tüketin

5. Enerji veren gıdalar tüketin

Günlük hayatınızda bir çok ihtiyacınızı rahatça karşılarken doğada tek başınıza karşılamak zorunda olduğunuzu unutmayın. Isınmak için odun kesmek, barınmak için çadır kurmak bunlardan sadece bir kaçı. Bunun içinde şehir ortamında harcadığınız kalorinin çok daha fazlasını harcamak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden alacağımız besinleri doğru şekilde tüketmemiz halsiz düşmememize ve soğuktan korunmamıza yardımcı olacak. Peki doğada neler tüketilmeli?

  • Enejimizi artıracak tatlılar tüketilmeli. Bunların en başında pratiklik açısından çikolatalı ürünler olabilir.

  • Pekmez

  • Bal

  • Fındık, ceviz gibi gıdalar cebinizde her daim bulunsun. Kamp alanından uzaklaştığınızda, keşif ve doğa yürüyüşlerinde acıktığınızda atıştırmak için bire bir oluyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sıcak içecekler tüketin

6. Sıcak içecekler tüketin

Evinizde ortalama oda sıcaklığı 18 derece olan bir ortamdan çok daha soğuk bir ortama gittiğinizi unutmayınız. Onun için soğuk ve asitli gıdalardan uzak durun. Pratik olması ve az yer kaplaması nedeniyle hazır çorbalardan yanınızda 2-3 paket bulundurun. Ara öğünlerde hem sizi tok tutar hem de içinizi ısıtır. Kamp çaydınlığınızı sakın yanınıza almayı unutmayınız. Odun ateşinde demlenen çay hem içinizi ısıtacak hemde moral motivasyonunuzu artıracak.

7. Alkol içinizi ısıtmaz; tam tersi üşümenize neden olur

7. Alkol içinizi ısıtmaz; tam tersi üşümenize neden olur

Alkolün sizi sıcak tutacağına inanıyorsanız o düşünceden yavaş yavaş uzaklaşın. Alkolün geçici süreliğine size sıcaklık hissi uyandıracak olması sizi yanıltmasın çünkü alkol almayı kestikten sonra titereme nöbetleri geçirmeniz kaçınılmaz olabilir. Ayrıca alkol sıvı kaybına da yol açar.

8. Kamp ateşi için reflektör yapın

8. Kamp ateşi için reflektör yapın

Kış kamplarında amaç ısıyı en verimli şekilde kullanmaktır. Isı kaynağımız olan kamp ateşinin yaydığı ısıdan maksimum seviyede yararlanmak için reflektör yapmak bize ciddi bir ısı tasarrufu sağlayacak. Odun parçalarından yaptığımız yansıtıcı sayesine hem yaş odunları kurutmuş olacağız hem de ısının karşı tarafa dağılmasını önlemiş olacağız. Görseldeki gibi bir reflektör yapmak için kamp testeresini yanınıza almayı unutmayınız.

9. Uyumadan önce tuvaletinizi yapınız

9. Uyumadan önce tuvaletinizi yapınız

Metabolizmamız vucudumuzdaki idrarı ve dışkıyı sıcak tutmak ve muhafaza etmek için kalori harcar. Harcanan kalorilerde sizin vücut sıcaklığınızı etkileyebilir. Bu yüzden çadıra girmeden önce tuvaletinizi yapmayı unutmayınız. Tabi tuvalet ihtiyacını vahşi hayvanların dikkatini çekmeyecek kadar uzak bir mesafede gidermeniz güvenli olarak uyumanız için önemli ayrıntılardan bir tanesi. Bu mesafe doğa bilimciler tarafından 300 metre olarak belirtilmekte.

10. Yanınızda Tealight mum,cep sobalası ve termal battaniye bulundurun

10. Yanınızda Tealight mum,cep sobalası ve termal battaniye bulundurun

Yüksek irtifada genelde hava koşullarında ani değişiklikler olabilir. Ani ısı düşüşleri olabilir. Islanabilirsiniz veya ateş yakacak zaman ve imkanınız olmayabilir. Bu tarz acil durumlarda çadır içinde yakmak için tealight mum bulundurun. Tealight mum çadırınızda en az 4-5 derecelik bir ısı artışı sağlayacaktır. Yalnız ısı artırıyor diye 10 tane de mum yakmayın karbondioksit zehirlenmesine davetiye çıkarabilirsiniz. Ayrıca mum yanarken sakın uyumayın, çadırı yakabilirsiniz. Termal battaniye, hipoterm gibi durumlarda kullanılan alüminyum malzemeli battaniyelerdir. Ucuz ve az yer kaplaması açısından taşıması da kolaydır. Mutlaka çantada bulundurun.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
204
45
11
9
6
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kenyan

Hacı sen bu kadar malzeme kaça patlıyo biliyon mu yazmışın bura kış kampı iyi güzel diye hahaha :D Aralıkta gittik kampa götüm başım dondu be soğuktan uyku u... Devamını Gör

Barkın Bülbül

Atıp tumak değilde deneyimlerimi paylaştım kış kampı yapmak isteyenlere.Tabi bu zevk meselesi yaz kampının keyfi farklı kış kampının keyfi çok farklı.Kış kam... Devamını Gör

jubilation

İnsanlardan gelecek zarar bırakın doğadan gelsin bence en azından dürüst gelir.

Erdem Eren

Cidden masraflı iş ama kampın her türlüsü zevklidir.

Barkın Bülbül

Bir seferde almak yerine ufak ufak alınca bir süre sonra bir sürü malzemeniz olmuş oluyor.Kaliteli alınan malzemenin bir çoguda evladiyelik oluyor.Benimde bi... Devamını Gör