onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kimse Bu Dilleri Bilmiyor! Dünya Üzerinde Uzun Süredir Kullanılmadığı İçin Yok Olan Diller

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kimse Bu Dilleri Bilmiyor! Dünya Üzerinde Uzun Süredir Kullanılmadığı İçin Yok Olan Diller

Esra Demirci
01.03.2022 - 07:45

Dünya üzerinde şu an konuşulan pek çok dil olsa da geçmişe baktığımızda hem yazılışı hem de okunuşu çok daha çetrefilli ve emek isteyen diller mevcuttu. Peki, yüzyıllardır konuşulmadığı ve gelişen dünyaya ayak uyduramadığı için yok olan diller hangileri biliyor musunuz?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Latince

1. Latince

Ölü bir dil olmasına rağmen Latince, modern toplumun önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Tıbbi terimler ve hayvan sınıflandırmaları için hala kullanılıyor. Fransızca, İtalyanca ve Portekizceyi etkileyen Latince, bazı ülkelerde okul sloganlarında kullanılıyor.

Günümüzde Latinceyi resmi dil olarak kullanan tek ülke Vatikan'dır. Bunun nedeni, birçok kutsal kitabın Latince yazılmış olmasıdır. Latincenin yok olması nasıl gerçekleşti diye sorarsanız belgeler bizi Roma İmparatorluğu'nun çöküş dönemine götürüyor.

2. Sanskritçe

2. Sanskritçe

Sanskritçe dünyanın en eski dilidir. Bu dil 600 yılı civarında ölse de bugün modern dünyayı etkilemeye devam ediyor. Şu anda Hindistan'ın resmi dillerinden biri Sanskritçe'dir. Bunun büyük bir nedeni Budizm, Jainizm ve Hinduizm ile ilgili eski yazıların çoğunun kendi dilinde yazılmış olmasıdır.

3. Antik Yunanca

3. Antik Yunanca

Sokrates, Aristoteles, Platon ve Homer gibi dünyanın en ünlü filozoflarından bazıları Antik Yunanistan'da yaşadı. Klasik araştırmacılar hala bu dili kullandığı gibi birçok bilimsel terminoloji, tıpkı Latince gibi, Eski Yunanca ile yazılmıştır.

Bu Yunan dilinin ölümü özeldir çünkü gerçekten ölmemiştir. Antik Yunanistan'ın değişmesi ile şimdiki Modern Yunanca, Yunanistan'ın resmi dili haline geldi. Yine de bu dil popüler bir çalışma olmaya devam ediyor ve modern toplumu etkilediği için seçkin üniversitelerde bir ders olarak gösteriliyor.

4. Akadca

4. Akadca

Akad bir Mezopotamya şehriydi. Akad dilinin doğduğu yer de tam olarak burasıydı. Akadca aslında ilk sertifikalı Sami dilidir. Yazım tarzı çivi yazısıdır. Mezopotamyalılar, Babilliler ve Keldaniler Akadca konuşurlardı. Zamanla evrim geçirememesi nedeniyle Akad dili öldü.

5. İncil İbranicesi

5. İncil İbranicesi

İncil İbranicesi, Kudüs Tapınağı'nın yıkılmasından sonra yok olmaya başladı. 2. Dünya Savaşı sırasında hahamların çoğu ölürken, sekiz bin kelimelik dil Modern İbranice'ye dönüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kıpti Dili

6. Kıpti Dili

Kıpti Dili, eski bir Mısır dilidir. Yunan alfabesiyle yazılmış bir Mısır dili olan Kıpti Dili, aslında, Arapça ile değiştirilmeden önce Eski Mısır dilinin son versiyonuydu.

İlk Hıristiyan dili olarak kabul edilir ve aynı zamanda Yunanca, Demotik, Hiyeratik ve Hiyerogliflerin sonucu oluşmuştur.

7. Aramice

7. Aramice

İsa Mesih'in konuştuğu dil olan Aramice, en parlak döneminde o kadar yaygın bir şekilde kullanıldı ki, zamanın ana dili oldu ve Akad dilinin yerini daha karmaşık bir alfabeye sahip olan Aramice dili aldı.

8. Runik Dili

8. Runik Dili

Kuzeyden gelen istilacılar olan Vikinglerin konuştuğu dil olan Runik dili, tıpkı Aramice gibi yok oldu. Vikinglerin soyundan gelenlerin çoğu çeşitli gruplara ayrılınca İzlandalı, Norveçli, İsveçli, Danimarkalı insanlar kendi dillerini oluşturdu.

9. Eski İngilizce

9. Eski İngilizce

Bugün Modern İngilizcenin atası olan İngiltere, 1100'lerde Eski İngilizceyi konuşuyordu. Eski İngilizcede üç cinsiyet vardı: eril, nötr ve dişil. Eski İngilizcenin yok olma sebebi dilbilgisi açısından daha doğru bilgiler veren Orta İngilizceye geçilmesiydi.

Eski İngilizcenin diğer adı Anglo-Sakson'dur.

10. Eski Yüksek Almanca

10. Eski Yüksek Almanca

Eski Yüksek Almanca aslında AvusturyaAlmanya ve İsviçre'den bir lehçeler topluluğuydu. Frankonya, Alemannik ve Bavyera gibi Yukarı Yüksek Almanca lehçeleri de vardı. Bu dilde yazılmış, çoğunlukla dini ve felsefi olmak üzere birçok edebi eser vardır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumdan beri televizyonun başından kalkmamak o dönem ebeveynlerim tarafından azar işitmeme neden olsa da mesleğimin ilk adımlarını böyle attım. 2015 yılından beri editörlük yapıyorum. Kariyerimi 2024'ten itibaren Onedio bünyesinde yer alan TV kategorisiyle taçlandırdım. Burada dizilerin ve gündüz kuşağının nabzını tutmaktan ve kendi yorumlarımı okuyucuyla buluşturmaktan çok zevk alıyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
5
4
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KürŞad

Latince ölmemiş de evrilmiş gibi gelir hep, bi' Sanskritçe ölmüş mü, yoksa resmî dil olarak devam mı ediyor belli değil bu içeriğe göre.. (: