Görüş Bildir
Haberler
İstanbullu Olası Bir Depremde AVM'lere Koşacak!

İstanbullu Olası Bir Depremde AVM'lere Koşacak!

Onedio Medya
17.08.2015 - 10:09 Son Güncelleme: 18.08.2015 - 01:59

Afet Koordinasyon Kurulu, 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem sonrasında toplanma alanı olarak 470 yer belirledi. 562 cadde ise acil ulaşım yapıldı. Ancak aradan geçen 16 yılda çadır alanı olarak belirlenen yerler imara açılarak AVM’ler rezidanslar yapıldı, ulaşım yolları ise adeta otopark haline geldi. Gölcük’te 1999 yılında gerçekleşen felaketin ardından olası İstanbul depreminde barınma alanı olarak kullanılacağı ilan edilen birçok noktada şu an gökdelenler ve AVM’ler var...

İçeriğin Devamı Aşağıda

17 Ağustos deprem felaketinin yıldönümünde en çok merak edilen konuların başında olası depremin İstanbul’a etkisi geliyor. İstanbul Valiliği’nin oluşturduğu Afet Koordinasyon Kurulu, 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem sonrasında afet toplanma alanı olarak 470 yer belirledi. 562 cadde ise ‘1.Derece Acil Ulaşım Yolu’ yapıldı. Ancak, aradan geçen 16 yılda geçici toplanma alanı olarak ayrılan yerlerin birçoğu imara açılırken, olası bir depremde ulaşım yolu olarak planlanan pek çok güzergah da adeta otopark haline geldi. AFAD yetkilileri ise geçtiğimiz gün İstanbul’daki toplanma alanı sayısının 1332, geçici çadır kurulum alan sayısının ise 77’ye ulaştığı bilgisi verdi. Ancak bu yerlerin nereleri olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise 1999 depremi sonrası belirlenen 493 toplama alanının 3/4’ünün ranta açıldığını ve İstanbul’da çadır kurulacak ve toplanacak alan kalmadığını dile getirdi. Gökçe, “Hastane ve okullar başta olmak üzere kamu yapılarının önemli bir kısmı da bugün deprem riski altında bulunuyor. Eski eserlerimiz, müzelerimiz, apartmandan bozma okul, dershane, klinik, üniversite binaları, yurtlar da önemli ölçüde deprem riski altında” dedi.

1999 depremi sonrası İstanbul’un depreme hazırlıklı olmasını sağlamak için dönemin valisi başkanlığında 14 kişiden oluşan İl Afet Merkez Kurulu oluşturulduğunu hatırlatan Gökçe şöyle devam etti:

“Dönemin belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna da bu kurulun bir üyesiydi. Ben de bu kurulda yer alan 14 kişiden biriyim. Yapı stokunun deprem güvenliği konusu tartışılırken deprem sonrası çadır kurulacak yerlere ve insanların toplanacakları boş alanların olması gerektiği de en az yapı güvenliği kadar önemli bir konu olduğu üzerinde anlaşıldı. Ve buna ilişkin bir çalışma yapıldı. Son olarak 2003 yılında yapılmış olan toplantı notlarıma göre 493 boş alanın belirlenmiş olduğu bu alanlarının sayısının çok daha artırılması gerektiği üzerinde konuşulmuştu. Belirlenmiş olan bu alanlar uzunca bir süre İl Afet Merkez Kurulu’nun ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasında kaldı. Konu gündeme gelince ilgili sayfalardan kaldırıldı.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alanlar binalarla doldu  

Milliyet gazetesinin bugün manşete taşıdığı haberine göre Gökçe, imara açılan yerlerden bazılarının şunlar olduğunu söyledi: “Zorlu AVM, Ali Sami Yen ve Likör Fabrikası alanı, Bakırköy Osmaniye’deki, Forum AVM başta olmak üzere, Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş)”

Acil Ulaşım Otoparkları

  İlk zamanlar sağlıklı işleyen süreç bugün oldukça farklı bir noktaya gelmiş. Deprem felaketine karşı “1.Derece Acil Ulaşım Yolu” olarak belirlenen 562 caddenin neredeyse tamamı otoparka dönmüş durumda. Beşiktaş’taki Süleyman Seba Caddesi, Zeytinburnu’ndaki Hat Boyu Caddesi ile Turan Güneş Caddesi, Bakırköy’deki İsmail Erez Bulvarı, Beşiktaş’taki Hüsrev Gerede Caddesi ve Zeytinburnu’nun en işlek caddesi olan 58. Bulvar Caddesi’nde “1.Derece Acil Ulaşım Yolu” otoparka bürünmüş vaziyette.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
2
2
1
1
0