İstanbul'daki Kazıda 1400 Yıllık Kalp ve Depresyon İlaçları Bulundu
Polonya’da yapılan analizlerde Bathonea kazılarının yapıldığı alandaki ilaç üretilen merkezdeki yangının 620-640 tarihleri arasında çıktığı belirlendi. Kazı başkanı Doç.Dr. Şengül Aydıngün, İstanbul’a 1390 yıl önce, 626 yılında ciddi Avar saldırısı olduğunu hatırlatırken Bathonea kazılarındaki bu arkeolojik verilerin İstanbul tarihine yeni bir sayfa ekleyebileceğini açıkladı.
2007'de başlayan çalışmaya bugüne kadar 100'e yakın bilim insanı ve öğrenci katıldı
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Üniversitesi’nin Küçükçekmece Göl Havzası’nda 2007’de yüzey araştırmasıyla başlatılan, 2009’dan bu yana düzenli olarak yapılan Bathonea kazıları bu yıl Ağustos ve Eylül aylarını kapsadı.
Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün yanı sıra Selçuk Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile yurt dışından pek çok bilim kuruluşundan katılan çeşitli araştırma gruplarından 100 civarında bilim insanı ve öğrenci çalışmalara katıldı.
Depresyon ve kalp rahatsızlığına faydalı ilaçlar üretim merkezinde elde edilmiş
Kazı başkanı Doç.Dr. Şengül Aydıngün, DHA muhabirine bu sezon yaptıkları çalışmaları anlatırken ağırlıklı olarak laboratuar, depo ve analiz çalışmalarına yöneldiklerini ve çok güzel sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Doç.Dr. Aydıngün, bu yıl binlerce parça seramiği bir araya getirdiklerini ve geçmiş yıllarda çıkardıkları malzemeleri yeniden değerlendirdiklerini, gözden kaçan pek çok nokta üzerinde çalıştıklarını belirterek şöyle dedi:
'Örneğin 2013 ve 2015 yılı kazı sezonunda biz çok büyük miktarda unguentarium (Merhem, ilaç ya da koku şişesi) bulmuştuk. Bunlar antik çağ ilaç merhem şişeleri bunların sayısını 400 olarak bilirken bu yıl laboratuar çalışmalarında bir çok parçayı birleştirdik. Baktık ki bunların sayısı 700 civarında. Bu rakam antik çağ için çok yüksek. Bunlar, şu ana kadar bir arkeolojik kazıda tek bir noktada bu kadar çok ele geçen ilk unguanterium yani ilaç şişesi buluntu grubu. Bu çok güzel bir grup. Büyük bölümünü müzeye teslim ettik. Bir kısmının onarımları devam ediyor. Ama bir taraftan da bu ilaç şişelerinin hemen yakınlarında pek çok sayıda değişik boyutta havan elleri, havanlar, aynı zamanda büyük bir ocak bulduk belli ki burada bir ilaç üretim merkezi de vardı.
İlaçların üretim tarihi 1400 yıl öncesine kadar uzanıyor
Aydıngün buluntular üzerinde yapılan analizler sonucunda iki ilaç formülü çıktığını belirtti.
Methanone ve Phenanthrene olarak belirlenen iki ilacın depresyona ve kalp rahatsızlığına iyi geliyor.
Polonya Wroclaw Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü tarafından yapılan analizler sonucunda yangın çıkışının tarihi 620 ile 640 arası olarak tespit edildi. Bu da yangından önceki yıllarda da bahsi geçen ilaçların üretildiğine işaret ediyor.
Bathonea’daki kazılarda geçmiş yıllarda M.Ö. 7000’li yıllara ait Avrupa’daki en eski tarımsal faaliyetlerin izleri, M.Ö. 2000'li yıllarda yaşamış Hitit izleri tespit edilmişti. Bathonea Limanlarının MS. 9-11'inci Yüzyıllar arasında Vikingler tarafından kullanıldığı da anlaşılmıştı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Pahalı ilaçlar onlar son kullanma tarihi geçmiş mi bi bakmak lazım
1400 yıl öncede depresyondaymış bu topraklar demek değişen birşey yok
Bence bu topraklar kutsal falan değil bildiğin lanetli.
Depresyon sebeplerimiz de benzer miydi acaba? İnsanlar en çok neye üzülüyor sinirleniyordu ki? O ilaçlar bir işe yarıyor muydu? Bizden önce neler oldu =s