onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
‘İstanbul'a Su Sağlayan Sazlıdere Barajı'na Kanalizasyon Sularının Karıştığı İddiası Doğru mudur?’

‘İstanbul'a Su Sağlayan Sazlıdere Barajı'na Kanalizasyon Sularının Karıştığı İddiası Doğru mudur?’

ATKN
25.02.2016 - 12:38 Son Güncelleme: 25.02.2016 - 14:17

İstanbul’a su sağlayan en önemli kaynaklardan Melen Çayı ile Sazlıdere Barajı’na atık ve lağım suyu karıştığı iddiaları skandal boyutuna ulaştı. CHP Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel ve Mahmut Tanal’ın incelemeleri ve tespitlerinin sonucu, İstanbul’a içme suyu sağlayan Melen Çayı’nın atık sularla kirletildiği iddiası İBB Meclisi’ne taşındı. Sezgin Tanrıkulu ise Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi vererek “İstanbul’a su sağlayan Sazlıdere Barajı’na kanalizasyon sularının karıştığı iddiası doğru mudur?” diye sordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yurt gazetesinde yer alan habere göre mahkemenin iptal kararına rağmen faaliyetine devam eden Düzce’deki Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin İstanbulluların içme suyunu kirletmeye devam ettiğine dikkat çeken CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis (İBB) Grubu, “Melen Çayı’ndan İstanbul’a  gelen suyla yüz bile yıkanmaz” tespiti yaptı. 

Suda bulunabilecek kolibasilinin suyun klorlanması yok edilebileceğini belirten CHP’li meclis üyeleri, “Fakat erimiş dışkı ve suya iyice karışmış idrar ve kanserojen sanayi atıkları yok edilmesi mümkün değil. İstanbullulara bu nitelikte su mu içiriliyor?” diye sordu. 

CHP İstanbul milletvekillerinin yerinde yaptıkları tespit ve incelemeler sonucu İstanbul’a gelen Melen Çayı ile ilgili şu ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı: 

Gölkaya’da çöpler, 'Çöp Dökülmesi Yasaktır' tabelasının yanına dökülüyor

“İstanbul’a içme suyu temin edilen Melen Çayı, mahkemenin iptal kararına rağmen faaliyetine devam eden Katı Atık Bertaraf Tesisi yüzünden kirleniyor. Arıtma tesisi olmayan Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova ve Cumayeri ilçelerinin kanalizasyon ve atık suları çevrede yaşayanların ve İstanbul halkının sağlığı hiçe sayılarak Melen’e boşaltılıyor. Gölkaya’da çöpler, ‘Çöp Dökülmesi Yasaktır’ tabelasının yanına dökülüyor.”

'Sadece yaz aylarında bir miktar koku oluşuyor'

'Sadece yaz aylarında bir miktar koku oluşuyor'

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş şu açıklamayı yaptı: “Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde çevreye bir gram sıvı atık gitmiyor. Sadece yaz aylarında bir miktar koku oluşuyor. Bu kadar güzel, son sistem bir tesisin mahkeme tarafından kapatılması sebebi, bakanlığın yapmış olduğu ÇED raporunda coğrafi kodlamaların yanlış yapılması sebebiyle oluşmuş bir teknik arızadır. Açık konuşayım çöp koyacak başka bir yerimiz de yok zaten.”

Sazlıdere’ye 11 yıldır lağım karışıyor

Sazlıdere’ye 11 yıldır lağım karışıyor

Sazlıdere Barajı

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Küçükçekmece Gölü'ne 6 kilometre uzaklıkta 1998'de kurulan Sazlıdere Barajı'na da lağım suları karıştığı iddia adildi. Arnavutköy'e bağlı 460 haneli Sazlıbosna köyüne yapılan foseptik kuyusu kısa sürede yetersiz kaldı. Taşan kuyudan sızan atıklar iddiaya göre içme suyuna karışıyor. Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke, 11 yıldır aralıklarla süren bu durumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Arnavutköy Belediyesi ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bildirdiklerini ancak kimsenin ilgilenmediğini söyledi.

'Konu ile ilgili olarak acil tedbir alınacak mıdır?'

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

Yıllık 55 milyon metreküp kapasiteyle İstanbul'un en önemli içme suyu kaynakları arasında yer alan Sazlıdere Barajı'na 11 yıldır kanalizasyon suyu karıştığı iddiası CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından TBMM’ye taşındı. 

Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • İstanbul’un içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajı’na kanalizasyon sularının karıştığı iddiası doğru mudur?

  • Bu konu ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İSKİ’nin herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

  • İddia doğru ise, Sazlıdere Barajı’na karıştığı iddia edilen kanalizasyon suyu sızıntı mıdır? Eğer sızıntı ise, bu durum dolayısıyla hasta olan kaç vatandaş tedavi olmak üzere hastanelere başvurmuştur?

  • Sazlıdere Barajı ile ilgili olarak köyün kanalizasyonu için bir kuyu yapıldığı, ancak, uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelinmediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu kuyunun boşaltılmama gerekçesi nedir? Konu ile ilgili sorumluluğu ya da ihmali bulunanlar kimlerdir? Bu kişiler hakkında başlatılan işlemler nelerdir?

  • Bu sızıntının ana sebepleri nelerdir?

  • İstanbul’un içme suyunu sağlayan baraj sayısı kaçtır? 2016 yılı Şubat ayı itibariyle bu barajlarda bulunan su miktarı kaç milyon metreküptür?

  • İstanbul’da içme suyu elde etmek için kaç arıtma tesisi bulunmaktadır? Bu tesislerin günlük kapasitesi ne kadardır? İlerleyen yıllarda yapılması planlanan arıtma tesisi bulunmakta mıdır?

  • İstanbul’un içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajı’na kanalizasyon sularının karışması vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Konu ile ilgili olarak acil tedbir alınacak mıdır?

İstanbul'un su ihtiyacı ve kaynakları

İstanbul'un su ihtiyacı ve kaynakları

Ömerli Barajı

15 milyonu geçen nüfusuyla İstanbul’da günlük ortalama 3 milyon metreküp su kullanılıyor. Yüzeysel su kaynakları ile beslenen İstanbul’da yağışlı mevsimlerde gelen sular baraj ve regülatörlerde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre veriliyor. Ancak nüfusun sürekli artması ve coğrafi olarak hizmet alanının genişlemesi sebebiyle artan su talebini karşılamak için Avrupa Yakası’nda Tekirdağ’a, Anadolu Yakası’nda Düzce’ye kadar uzanan farklı su havzalarından içme suyu temin ediliyor. 

  • Ömerli Barajı: Yıllık 220 milyon m3’lük kapasitesiyle İstanbul’un en büyük su kaynağı. 

  • Darlık Barajı: 1989 Yılında hizmete alınan Şile’deki Darlık Barajı’nın kapasitesi yıllık 97 milyon m3. 

  • Elmalı 1-2 Barajları: Yıllık 15 milyon m3'lük kapasiteye ve 81 kilometrekarelik havza alanına sahip. 

  • Terkos Barajı: Yıllık 142 milyon m3'lük kapasiteye ve 619 kilometrekarelik havza alanına sahip. 

  • Alibeyköy Barajı: Yıllık 36 milyon m3 kapasiteye sahip ve 160 kilometrekarelik havza alanına sahip. Büyükçekmece Barajı: Yıllık 100 milyon m3'lük su ve 620 km² havza alanına sahip. 

  • Sazlıdere Barajı: Yıllık 55 milyon m3 kapasitesiyle 165 km²havza alanına sahip. 

  • Düzdere Barajı: Istrancalar Projesi’nin ilk hamlesi olan barajın yıllık verimi 4.5 milyon m3'. 

  • Kuzuludere Barajı: Istrancalar Projesi’nin ikinci kademesi ve yıllık 11.3 milyon m3 hacme sahip. 

  • Büyükdere Barajı: Yıllık 28.4 milyon m3 kapasiteli baraj, 81 km²havza alanına sahip. Sultanbahçedere Barajı: Yıllık 19.4 milyon m3'lük kapasite ve 46.5 km²’lik havza alanına sahip. 

  • Elmalıdere Barajı: Yıllık 11.6 milyon m3 hacme ve 24 kilometrekarelik havza alanına sahip. 

  • Kazandere Barajı: Yıllık 100 milyon m3'lük kapasiteye ve 313 km²havza alanına sahip. 

  • Pabuçdere Barajı: Yıllık 60 milyon m3 kapasite ve 178.5 km²havza alanına sahip. 

  • Yeşilçay Regülatörü: 2004’te hizmete alınarak İstanbul’a yılda 145 milyon m3 su kazandırıldı. Melen Regülatörü: 2007’de sağlanan yılda 268 milyon m3 su, 2015’te yılda 575 milyon m3'e ulaştı.

Yurt gazetesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
15
10
5
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
phesus

ne güzel döngü, ilk önce işiyorsun, sonra aynı sıvı dönüm dolaşıp tekrar çeşmenden akıyor bu sefer yüzünü yıkıyorsun. güzel proje

hipotalamus

Bütün etrafımız pislikle çevrilmiş zaten, boğazımıza kadar batmışız...