İlk Kez Bir Kuyrukluyıldıza İniş Yaptık! Peki Bu Neden Çok Önemli?
11 Kasım Çarşamba günü Türkiye saati ile 16.30 civarında tarihi bir olay gerçekleşti. Philae isimli küçük bir robotik uzay aracı, insanlık tarihinde ilk defa bir kuyrukluyıldıza iniş yaptı. (Kuyrukluyıldız derken Güneş'in etrafında bir turunu yaklaşık 6.5 yılda tamamlayan bir meteroidden bahsediyorum)
İngilizce bilenler bu videoyu izleyebilir. Aşağıda da Türkçe özet geçicem.
Rosetta Görevi
Philae iniş yaparken kamerasından kuyrukluyıldızın görünüşü
Projenin Geçmişi
Müthiş Plan
Ördek Şekilli Kuyruklu Yıldız
Philae kuyrukluyıldıza iniş yaparken...
Rosetta'yı saatte yaklaşık 140.000 kilometre hızla giden, bir kuyrukluyıldızın yörüngesine oturtmak, sonra da Philae'yi sürekli dönen bir yüzeye iniş yaptırtmak gerçekten çok, ama çok zor bir iş. Hem de dünyadan milyarlarca kilometre uzaklıkta...
Bu yüzden Ağustos 2014'te kuyrukluyıldızın yörüngesine oturan ve etrafında dönmeye başlayan Rosetta, 3 aydır hazırlık yapıyor, fotoğraflar çekiyordu. Philae'yi kuyrukluyıldız'a bırakan Rosetta'nın görevi Aralık 2014'de bitecek ve kuyrukluyıldızın yörüngesinden ayrılarak, uzayın derinliklerine doğru yolculuğuna devam edecek.
Philae Uzay Aracı
Philae olmasa bile onu oraya getiren Rosetta'nın yaptığı iş çok büyük başarı. 10 yıl planlama, 10 yıl seyahat ve harcanan 1.6 Milyar Dolar.
Daha önce Curiosity Mars'a iniş yapmıştı ama yetkililer, Philae'nin inişinin çok çok daha zor olduğu görüşünde hemfikirler. Çünkü Mars'a kıyasla kuyrukluyıldızın modeli çok az çıkartılabilmişti ve şekli yüzünden rahatça iniş yapılabilecek bir alan bulmak neredeyse imkansızdı.
Philae'nin iniş yaptığı alan
Philae'nin iniş esnasında çektiği ilk fotoğraf. Sağ üstte Rosetta'nın güneş panellerini görebilirsiniz.
Yaklaşık 30kilometrelik mesafeyi 7 saatte inen Philae, yüzeye çok yumuşak bir iniş yaptı. Yaklaşık 1metre/saniye, yani neredeyse yürüyen bir adamın hızıyla yüzeye oturdu.
Yüzey tam düz olmadığı ve beklenenden daha yumuşak olduğu için, yere tam olarak oturup kendini kelepçeleyemedi. Kuyrukluyıldız çok hızlı hareket ettiği ve döndüğü için Philae'nin devrilme tehlikesi bulunuyor. Böyle bir durumda Rosetta ile bağlantısı kesilip, tüm görevi başarısız kılabilir.
Ancak zaten enerjisi sadece 3 gün yetebileceği için, bilimadamları Philae'yi tekrar ateşleme motorlarıyla havalandırıp, pozisyonunu düzeltmek konusunda kararsız.
Philae yanında 10 farklı analiz yapabilecek bilimsel enstrümanlara sahip. Bunlardan birisi de toprağı delip numune almasını sağlayacak yaklaşık 30cm'lik ucu olan bir matkap.
Üzerindeki enstrümanlar alınan toprak örneklerini analiz edip, kuyrukluyıldızın nelerden oluştuğunu bize söyleyecek. Üzerindeki başka bir alet, direkt olarak kuyruklıyıldızın merkezine radyo dalgaları yollayacak ve Rosetta tarafından analiz edilecek olan bu radyo dalgaları, bize kuyrukluyıldızın merkezi ve çekirdeği hakkında bilgi verecek.
Kuyrukluyıldız manzarası...
Neden bir kuyrukluyıldıza araç indirdik?
Toplanan tüm veriler, insanlık için gerçekten çok önemli. Çünkü bu kuyrukluyıldız yaklaşık 4.6 Milyar Yıl önce oluştu. Dünyamızın ve Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerin oluştuğu zamandan kalan el değmemiş bir hatıra.
Üstüne üstlük, birçok bilimadamının inancına göre Dünya ve Güneş Sistemi hala oluşma aşmasındayken, su ve hatta organik moleküller Dünya'ya bu tarz kuyrukluyıldız ve meteorlar aracılığı ile geldi.
Eğer Philae, kuyrukluyıldızın üstünde sudan veya buzdan iz bulabilirse, içindeki Hidrojen izotoplarını analiz edip bu teorinin doğru olup olmadığını ispatlayacak.
Başka bir deyişle, şu an bizden milyarlarca kilometre uzaklıkta, ufak bir uzay aracı Dünya üzerindeki yaşama dair bize yepyeni bir pencere açabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!