Görüş Bildir
Haberler
Hatay'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Hatay'da Ne Yenir?

Hatay'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Hatay'da Ne Yenir?

Elif Ateş
10.11.2021 - 13:25

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi'nin doğu ucunda yer almaktadır. Batısında Akdeniz, güney ve güneydoğusunda Suriye, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep bulunur. Suriye ve Lübnan arasındaki Gor Çukurluğunda bulunan Hatay, Türkiye'nin sınır illerinden biridir. Şehrin en verimli toprakları batıdan şerit halinde uzanan Avmik Ovası'dır. Hatay'ın en önemli akarsuyu ise Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nin doğu kısmında doğan ve Hatay'dan Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'dir. Peki, Hatay'da gezilecek yerler nerelerdir? Hatay'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hatay farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir şehirdir. Bölgede yapılan araştırmalara göre  M.Ö 100.000 ile 40.000 yılları arasındaki bulgulara rastlanmıştır. Hatay'a Tunç Çağı'ndan sonra Akat Beyliği hakim olmuştur. M.Ö 17.yy ile birlikte bölgeye Hititler yerleşmiştir. Daha sonra Urartu, Asur ve Perslerin saldırısına uğrayan bölge, Makedonya Kralı İskender'in Anadolu'da hakimiyet kurması ile Makedonların egemenliğine girmiştir. Büyük İskender öldükten sonra şehir, Makedon generalleri tarafından paylaşılmıştır. Birinci Selevkos'un oğlu Hatay civarında Antakya'yı kurmuştur. Şehir, M.Ö 300 senesinden sonra 26 yıl boyunca Asya İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Hatay'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Hatay'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Hatay'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Antakya Mozaik Müzesi: Dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi olarak nitelendirilir. Bu müzenin içinde bulunan eserler 1932 yılında yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Roma ve Bizans döneminden kalma hamamların, kiliselerin mozaikleri de bulunmaktadır.

  • İskenderun Deniz Müzesi: Türkiye'deki 3. deniz müzesidir. Müzenin bulunduğu bina 1932 senesinde bir ev olarak kullanılırken, 1942 senesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na satılmıştır. 2009 senesinde ise müze olarak faaliyete geçmiştir.

  • Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi: Bu müzesinin içerisinde 280'den fazla farklı bitki türü bulunur. Modern tıbba ek olarak kurulan bu yerde zaman zaman şifalı bitkiler ve tadım etkinliği yapılır.

  • Asi Nehri: Nehrin Antik dönemdeki adı Orontes olarak geçmektedir. Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nden doğup Türkiye sınırları içerisinden geçer. Özellikle sabahları mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Belen Geçidi Tabiat Parkı: 2014 senesinde tabiat parkı olarak tescillenen bu yer, göçmen kuşlarının yol güzergahında bulunmasından dolayı oldukça önemlidir. Bundan kaynaklı Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı olarak nitelendirilir.

  • Beşikli Mağarası: Roma döneminden kalma önemli tarihi eserlerden biridir. Ayrıca bölgede Roma halkının mezarları ve Titus Tüneli bulunmaktadır.

Hatay'da Ne Yenir?

Hatay'da Ne Yenir?
  • Kağıt Kebabı: Birçok bölgede yapılan kağıt kebabı, Hatay yöresinin de önde gelen yemeklerinden biridir. Kebapta kullanılan et satır kıyma haline getirilir. İçine ise et, domates, biber, maydanoz koyularak pişirilir.

  • Belen Tava: Hem lezzetli hem de doyurucu yemeklerden biridir. İçerisinde kuzu kuşbaşı, yeşil biber, kapya biber, bolca kıyılmış soğan parçacıkları ve dövülmüş sarımsak vardır.

  • Fellah Köftesi: Akdeniz Bölgesi'nin yöresel yemeklerinden biri olan fellah köftesi, ince bulgurla hazırlanır. Bulgurdan dolayı oldukça besleyici bir yemektir. Üzerine ise sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra servis edilir.

  • Biberli Ekmek: Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen bir hamur işidir. Çeşitli baharatlar, biber, salça ve soğan ile hazırlanır. Kendine has özel sosu ile mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biridir.

  • Firik Pilavı: Her yörede farklı şekillerde yapılan firik pilavı, Hatay'da daha çok tavuk eti ile yapılır. Pilavın içerine koyulan çeşitli baharatlar ise yemeğe ayrı bir lezzet katar.

  • Haylan Kabağı Dolması: Bölgede yetişen haylan kabakları haşlanmış nohut, kuşbaşı et gibi malzemeler ile hazırlanır. Tercihe göre sarımsaklı sos ile tüketilir.

  • Sembusak: Kapalı lahmacun olarak da bilinen sembusak, el ile yoğurularak açılır. İçerisine ise bolca kıyma ve soğan katılır. Sac veya tavada pişirildikten sonra üzerine eritilen tereyağı dökülür.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın