onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Haftaya Zamla Başlamıştık: Peki Satın Alma Gücü Paritesine Göre Elektriğin En Pahalı Olduğu Ülkeler Hangileri?

Haftaya Zamla Başlamıştık: Peki Satın Alma Gücü Paritesine Göre Elektriğin En Pahalı Olduğu Ülkeler Hangileri?

Batuhan
01.10.2020 - 17:57

Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun toplantısının ardından elektriğe yüzde 5,6 oranında zam yapılması kararı verildi.

Satın alma gücü paritesi baz alınarak yapılan uluslararası bir çalışmaya göre G20 ülkeleri arasında en yüksek elektrik fiyatına sahip üçüncü ülke Türkiye. Birinci ve ikinci sıralarda ise sırasıyla Almanya ve İtalya bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Euronews'te yer alan habere göre, Fiyat karşılaştırmaları hizmeti veren Verivox isimli Alman şirketin yaptığı ve eylül ayında yayımlanan çalışmada, 126 ülkedeki ortalama elektrik fiyatları ortalama kişi başı gayri safi milli hasılaya oranla hesaplandı.

En pahalısı Ruanda

En pahalısı Ruanda

Çalışma, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en pahalı elektrik fiyatlarının, halkın bir kısmının elektriğe dahi ulaşamadığı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde olduğunu gösterdi. Listenin başını Ruanda çekerken, arkasından Nikaragua ve Burkina Faso geldi.

En ucuz elektriğin ise Sudan, Etiyopya ve Zimbabve'de olduğu belirtildi.

Türkiye dünya sıralamasında 41. G20 grubunda ise en pahalı elektriği kullanan 3. ülke

Türkiye dünya sıralamasında 41. G20 grubunda ise en pahalı elektriği kullanan 3. ülke

Dünya sıralamasında Türkiye 41'inci olarak yer alırken, en gelişmiş 20 ülkenin oluşturduğu G20 grubunda ise 3'üncü sıraya yerleşti.

G20 ülkeleri arasında en pahalı elektrik Almanya'da ve İtalya'da tespit edildi. G20 arasında en ucuz elektrik ise sırasıyla Suudi Arabistan, Kanada ve Çin'de bulunuyor.

Veriler nasıl elde ediliyor?

Veriler nasıl elde ediliyor?

Verivox, bu tabloları oluştururken ülkelerdeki elektrik dağıtım şirketlerinin ortalama elektrik fiyatlarını baz aldığını açıklıyor.

Bu fiyatlar daha sonra satın alma gücü paritesine oranlanıyor. Yani yıllık kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın az olduğu ülkelerde, elektrik dolar üzerinden ucuz olsa bile, satın alma gücüne göre pahalı olarak hesaplanabiliyor.

Sonuç olarak edilen sayılar, ülkelerdeki fiyatları birbirleriyle karşılaştırmaya imkan sağlıyor.

Ayrıca bakınız👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
23
11
7
6
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Elektrik pahalı değil aslında.... ..... Beş liralık kullanıp onbeş lira vergisi geliyor.... ..... Birde üretim maliyeti aynı kalırken dolara endeksli olduğ... Devamını Gör

ufukdiyoki

Elektrik fiyatı diyor. Elektrik faturasının yarısı elektrik için. Yarısı diğer ödemeler. Yani 64,6 deyip dünyada üçüncüyüz dememizin yanlış olduğunu kim söyl... Devamını Gör

Metin Uzun

Elektrik ,zam kadar carpip titretmiyor beni.Birgun fatura sokundan olup gidecegim.