Görüş Bildir
Haberler
Günümüzdeki En İyi MOBA Oyunlarından Dota 2 ve LOL Arasındaki Farklar

Günümüzdeki En İyi MOBA Oyunlarından Dota 2 ve LOL Arasındaki Farklar

MOBA Nedir?

MOBA kelimesi Multiplyayer Online Battle Arena anlamına gelmektedir. Moba mantığı ilk önce bir Starcraft haritası olan Aeon of Strike ile gün yüzüne çıkmıştır. Bu oyundan sonra özellikle Warcraft 3 oyununda pek çok Moba oyunu yapıldı. Bunların en başarılısı tahmin edeceğiniz üzere Dota All-Stars'tı ancak bunun dışında bir türk yapımı Warcraft III haritası olan Er Meydani, D-Day Judgemet(DotA Allstars'tan önce çıkan bir haritaydı) ve Angels Arena haritaları benim Warcraft III'te oynadığım ve epeyce sevdiğim MOBA'lardı. Ancak tabii ki de Moba türünde oyunların altın çağı DotA Allstars ile başladı demek pekte yanlış olmayacaktır.

Peki hangisi daha iyi? Defence of the Ancients 2 mu? League of Legends mı? Bu tartışmalara sayısız şahit oldum. Aslında dışarda konuşulanların, oyun hakkında yazılıp çizilenlerin bir önemi yoktur.Tercih sizindir ve hangi oyunun iyi veya kötü olduğunu siz ve takım arkadaşlarınız belirlersiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nasıl Ortaya Çıktılar?

1. Nasıl Ortaya Çıktılar?

DotA 2 (Defence of the Ancients 2), Valve tarafından dağıtımı yapılan (Steam üzerinden) ve IceFrog tarafından geliştirilen RTS (Gerçek zamanlı strateji), devam oyunudur. Oyunun orijinali 'Eul' tarafından 2003'te Warcraft III Frozen Throne haritası olarak çıkarılmıştır. Geliştirilmesi/Güncellenmesi Warcraft III: Frozen Throne üzerinden yapılmıştır. Oyun MOBA(Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası) türünün ilk örneğidir. Oyun henüz çıkmamış olmasına rağmen Valve oyun için 3 kere 1 Milyon USD'lik turnuva düzenlenmiş ve 3.'sünü[ Alliance takımı kazanmıştır. 2 yıllık bir beta sürecinden sonra, 9 Temmuz 2013 tarihinde çıkmıştır..

League of Legends (kısaca LoL, Türkçe anlamı: Efsaneler Ligi), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan video oyunu. 27 Ekim 2009 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Oyunun baş tasarımcısı, Defense of the Ancients (DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak'dir.

Kaynak: Vikipedi

2. Oynanış Biçimleri

2. Oynanış Biçimleri

Dota 2, üç boyutlu bir çevreye sahip Çevrim içi çok oyunculu savaş (MOBA) oyunudur. Oyun sahnesi, eğik üst açı ile gösterilmektedir. Oyuncular 110 karakterden birini kontrol edebilmektedir. Her kahraman 1 level ile başlayıp en fazla 25 levele kadar ulaşabilir. Şavaşlarda kazandığı deneyimle level atlar. Oyuncular düzey atlamalarında kahramanlarına yeni bir yetenek öğretebilir veya genel özelliklerinden birini yükseltebilir.

League of Legends Defense of the Ancients örnek alınarak geliştirilmiştir. DotA modundan farklı olarak oyunda 'Kabiliyetler' ve 'Rünler' sistemi vardır. Oyunda yeteneklere getirilen bir değişiklik DotA'dan farklı olarak kullanılan şampiyonların yeteneklerine, alınan eşyaların katkılarını eklemesidir. Yani edinilen her eşya, sahip olunan yeteneklerin etkilerini artırmaktadır. Bazı yetenekler, edinilen eşyalardan %50-%60 olarak etkilenirken, bazı yetenekler ise eşyanın direkt olarak katkısını alabilmektedir.

Kaynak: Vikipedi

3. Kahraman Sistemi

3. Kahraman Sistemi

DotA 2'ye ilk başladığınızda sizi belkide sevindirecek en güzel şey bütün heroların açık olmasıdır. Oyuna Birinci levelden başlarsınız ve oyun seviyenize göre yine düşük seviyeli oyuncular gelir. Level sistemi sonsuzdur ve her oyunda oyuncuların karşısında kendi leveline yakın deneyimli yada deneyimsiz oyuncular gelmektedir. Bununla birlikte karşınızda 110 tane Hero vardır ve her oyunda istediğiniz heroyu oynama imkanınız vardır.

4. Şampiyon Sistemi

4. Şampiyon Sistemi

DotA 2'nin yanı sıra  LoL her ne kadar F2P bir oyun olsa da istediğiniz zaman istediğiniz heroyu alamıyorsunuz. Kısacası heroları satın almanız gerekiyor bunu oyun içerisinde kazandığınız puanlar ile yapabildiğiniz gibi para ile de satın alabilirsiniz.

.

5. Workshop

5. Workshop

DotA 2 Valve tarafından geliştirildiği için oyun Steam üzerinden indirilip oynanmaya başladı. Ve her oyun gibi DotA 2 içinde bir workshop yani atolye eklentisi geldi. Böylece bir çok oyuncu artık her hero için birşeyler tasarlayıp bunu steam üzerinden oylamaya sunarak tasarımları kabul olduğu müddetçe bunun üzerinden para kazanmaya başlamış oldu. Aynı zamanda herhangi bir hero için 3 4 yada 5 farklı set üzerinden karma bir görünüm almamızada yardımcı olmaya başlamış oldu. Yani ben şu setin kollarını şu setin pelerinini ve şunun ayaklarını birleştirmek istiyorum gibisinden şeylerde ortaya çımaya başlamış oldu. LoL' de ise böyle bir imkan yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Skinler

6. Skinler

LoL' de workshop muhabbetinin olmaması yanı sıra şampiyonlar için skin muhabbeti getirilmiştir. Ama DotA 2 nin yanı sıra herolarda sadece kıyafet değişirken ( ölümsüz itemler olarak adlandırılan itemler hariç), LoL şampiyonlarında skin, kullanılan skiller ve efektlerinde değişme söz konusudur. Ama buradaki tek eksikleri skinlerin birbirleri ile birleştirilememesidir.

7. Geliştirmeler (DotA 2)

7. Geliştirmeler (DotA 2)

DotA 2 son günlerde yepyeni bir geliştirme ile oyuncuların karşısına. Reborn adını verdiği bu geliştirme şuan beta aşamasında ve DLC olarak oyunculara sunulmuştur. Peki neler değiştirilmiştir? her zaman gördüğümüz oyunun yanı sıra artık oyuna ilk girdiğimizde karşımıza bu tür bir konsept çıkmaya başlamıştır. bu konseptte ise artık heroların yeni çıkan item setlerine buradan göz atabilir ve daha çok şey öğrenebiliriz.

8. Geliştirmeler (LoL)

8. Geliştirmeler (LoL)

her iki oyun sık sık güncellenmesine rağmen LoL'ün daha çok güncellendiği konusunda hem fikir olabiliriz. Çünkü sürekli bir geliştirme içerisinde olan oyunda herhangi bir bug'da yada bir şampiyonun özelliğinde artış yada azalış gibi bir problem olursa hemen yeni bir güncelleme ile sorunları çözüyor. Tabi gel gelelim yepyeni bir versiyon çıkardığını göremeyeceğiz.

9. Deneme Modu

9. Deneme Modu

DotA 2 Reborn'un çıkmasıyla bizi bekleyen en büyük şeylerden biri ise deneme modu. Yukarıdan kahramanlar sekmesine tıkladığımızda artık istediğimiz heronun hangi setlerine sahip olduğumuzu ve hangi setlerin satışta olduğunu ayrıca satın almadığımız set ve itemlerin oyuncunun üzerinde nasıl duracağını bırakın size deneme modunda bunu deneme şansıda vermiş bulunmaktadır. Böylelikle hanisini almak istediğiniz konusunda bir seçim yapabilirsiniz. Şahsen LoL'de ise direk olarak şampiyonların resim olarak karşımıza çıktığını da belirtmek isteriz.

10. Server'lar (LoL)

10. Server'lar (LoL)

İşte burada bir iyi birde kötü haberimiz var. İyi haber Türkiye serveri olması. Bu konuda LoL oyuncuları mutlu. Çünkü en azından bir ping yada fps sorunu yaşamıyorlar. Ama kötü haber ise başka bir servera geçmek için yine belli bir miktar ödeme yapılması. Yada başka bir servera geçtiğinizde oyuna yeniden başlama. bu yüzden LoL server konusunda kendini biraz daha geliştirmesi gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Server'lar (DotA 2)

11. Server'lar (DotA 2)

Size burada da bir iyi bir kötü haberim var. Önce kötü haber: Türkiye serverı yok. Bu yüzden (En çok tercih edilen) serverlara yani Avrupa doğu ve Avrupa batı serverlarına bağlanır sevgili Türk oyuncularımız. Bu kötü haberin içindeki başka bir kötü ise rus oyuncular. Abi sen adamlara server açmışsın iyi güzel ama adamlar hala Avrupa serverlarına bağlanıp oyunlarımızı bir tecavüz misali batırdıklarını çok iyi biliyoruz. yani eğer takımınızda birden çok rus oyuncu varsa çıkın oyundan. zaten kaybemişsinizdir. İyi haber ise istediğiniz serverda oyun aratabiliyor olduğunuzdur.

12. Oyunlardaki Haritalar

12. Oyunlardaki Haritalar

Her iki oyunun haritası açısından ciddi farklılıkları bulunmaktadır. Örneğin LoL haritasında yükseltiler yer almamaktadır. Ancak DotA 2'de yükseltiler yer almaktadır. Bu olaya bir örnek vermek gerekirse bir yükseltinin üstünde bulunan bir oyuncuya o yükseltiden daha alçak bir yerden vurmaya çalışırsanız DotA 2'de saldırınızın ıska geçme şansı vardır. Ayrıca bu yükseltilerde bulunduğunuzda daha fazla alanı görebilirsiniz.

Kaynak: Webtekno

13. Deny(Reddetme) Sistemi

14. Custom Games

14. Custom Games

Bu konuda DotA 2 almış başını gidiyor. LoL'de sadece 4 çeşit oyun varken DotA 2 yeni çıkardığı reborn sürümü ile beraber artık yepyeni custom oyunların oyun içerisinde yüklenip 50 yada 60 ya yakın istediğiniz gibi oyunları oynama seçeneği sunuyor ve en bomba özellik ise sizin indirdiğiniz bu DLC sayesinde sizde kendinize custom game yapabileceğiniz bir ekipman programı sunuyor. bence çok cool yani

15. The International(Dota 2)

15. The International(Dota 2)

Artık her online oyunda birer turnuva olduğunu görmeye başladık ve bunların şuana kadar en populer turnuva ise DotA 2'nin Her yaz Seattle'da KeyArena'da gerçekleştirdiği The International turnuvasıdır. Milyonların izlediği bu turnuvada her sene büyük para ödülleri yer almaya başlamıştır. Oyunun içinde turnuvaya özel compendium denilen bir bilet ve kitap sistemi vardır. 10 dolara satın aldığımız bu kitap sayesinde her compendiumdan alınan %25 gelir bu turnuvanın para havuzuna eklenir olmuştur. geçen sene  milyon dolar olan ödül havuzu bu sene 18 milyon dolar olmuştur ve bu sene kazanan takım 6 milyon dolar alacaktır. 6. olan takım bile 1 milyon dolar alırken yanlış anlamayın ama LoLde o parayı sadece birinci olan takım alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. World Championship (LoL)

16. World Championship (LoL)

Kabul ondan önceki senelerde turnuvayı 32 milyon kişi izlemiş. Bu çok iyi bir sayı. Destansı finaller yapıldığını da elbette gördük. Ve tabiki para ödülüne gelecek olursak geçen sene ödül hauzu 2 milyon(cuk) doları geçmişti. Turnuvayı kazanan 1 milyon dolarlık ödülü paylaşıyor tabi. İkinci olan takım  bin dolar, üçüncü ve dördüncü ise 'şer bin dolar alıyor. Ama bu turnuvanın asıl gösterişi ise Sihirdar Kupası. Bu heybetli kupamı kocaman, parıldıyor ve üzerine LoL World Championship galiplerinin adı işleniyor. Yani ölümsüzlüğe doğru bir yol.

17. Turnuvaları izleme sorunları ve kolaylıkları

17. Turnuvaları izleme sorunları ve kolaylıkları

Her iki tarafında iyi ve kötü tarafı var. Lolden başlayalım. LoL'de turnuva maçlarını izleyebilmenin tek yolu ne yazık ki twitch. Çünkü oyunun konseptinde belli bir sistem tam olarak geliştirilemedi. Yani turnuvaları rahatlıkla izleyebilmek için twitchte canlı yayınları izleyebilmemiz gerekiyor. Dota 2'de ise iki durum var. Birincisi daha yeni bahsettiğimiz compendium. bu compendium 10 dolar  vebu 10 dolara aslında bir çok şey yapılabilmesi mümkün. Çünkü compendium sayesinde oyun size bir çok ödül veriyor ve compendiumun kendi seviyesini arttırmanız takdirinde daha çok ödül kazanabilmeniz mümkün. ve en güzeli oyunun içinden bütün turnuvayı canlı olarak yada tekrarlarını aynı zamanda oyunun içinde bir anı kaçırmanız takdirine canlı yayında geriye sarıp tekrar canlı yayına dönüp her istediğiniz The Internaional maçlarını izleyebiliyorsunuz. İkinci durum ise 10 doları olmayan arkadaşlar... Benim gibi comendium alıp 10 dolara üzerine 50 dolar daha koyup daha çok ödül kazanıp arcana item çekmiyor tabi kendine. Onlarda LoL oyuncuları gibi twitche mahkum kalıyorlar.

18. Son Söz

18. Son Söz

Konuyu sonlandırmadan önce bir konudan daha bahsetmek istiyorum. LoL'de iyi kasmış bir takım genel olarak rakibinden daha üstündür. Aynı şey Dota 2 için de geçerli tabi ki ancak arada bir fark bulunuyor. Örneğin Dota 2'de doğru zamanlarda push yapan bir takım altın ve exp avantajını kayıp etmiş olsa dahi oyunu kazanabiliyor. Bu konuya en güzel örnek iki sene önce düzenlenen Dota 2 International'ın final maçında yaşandı. Alliance ve Na'vi takımları arasında ki mücadele de Na'vi daha üstün gidiyor ve takım olarak yapılan savaşları kazanıyor. Ancak Alliance takımı doğru zamanda yaptığı push ile oyunu kazanıyor. Genel bu gibi şeyleri LoL'de görmek daha zor oluyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
170
131
29
24
15
11
10