onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Günlük Yaşantımızı Sürerken Farkına Varamadığımız Ama Aslında Beynimizi Öldüren 9 Zararlı Alışkanlık

Günlük Yaşantımızı Sürerken Farkına Varamadığımız Ama Aslında Beynimizi Öldüren 9 Zararlı Alışkanlık

Nafakaaa
19.06.2022 - 21:56

Bazı günlük alışkanlıklarımızın beynimize zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Hem de bu zarar sadece mental açıdan değil aynı zamanda beyinin kendisine de bir zarar veriyor. Bu da demans, alzaymır gibi hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Gelin bu alışkanlıklara yakından bakalım... 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Çok sık karanlıkta durmak.

1. Çok sık karanlıkta durmak.

Karanlıkta daha iyi uyuyabileceğinizi düşünüp uyuyamıyor musunuz? Gündüzleri bile karanlıkta durmaktan mı hoşlanıyorsunuz? Yeterince güneş ışığı almamak sizi depresif yapabilir ve bu beyninizde olumsuz etkiler meydana getirebilir. Güneş ışığı beyninizin düzgün biçimde çalışmasına yardımcı olur. Güneş ışığı olmadan beyniniz melatonin hormonunu ne zaman salgılayacağını bilmez ve bu nedenle de garip ama, karanlıkta uzun süre kalmak uykunuzu kaçıracaktır.

2. Çok fazla kötü haber okumak

2. Çok fazla kötü haber okumak

Her gün saatler geçirdiğimiz medyanın duygularımızı, düşüncelerimizi ve hatta davranışlarımızı etkileyebileceğini biliyor musunuz? Psikoterapist Annie Miller’a göre sürekli negatif haber okumak/ maruz kalmak beyninize zarar verebilir. Olumsuz haberlere fazla maruz kalmak fiziksel, duygusal ve mental sağlığınıza zarar verebilecek “savaş ya da kaç” tepkinizi tetikleyebilir. Not: Savaş ya da kaç tepkisi, algılanan zararlı bir olaya veya hayati tehdide karşı olarak ortaya çıkan fizyolojik tepkidir. 

3. Aşırı yüksek sesli müzik dinlemek

3. Aşırı yüksek sesli müzik dinlemek

Fazla yüksek sesle müzik dinlemenin beyninize zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Kulaklıkla müzik dinlemek rahatlatıcı gelse de uzun süre yüksek sesle müzik dinlemek sizi rahatlatmaktan çok beyninize zarar verebilir. Uzmanlar yüksek sesli müzik dinlemenin işitme kaybına yol açabileceği ve bunun da ileride hafıza bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.

4. Sosyal izolasyon

4. Sosyal izolasyon

Etkinliklerden veya buluşmalardan kaçıyor musunuz? Sosyal izolasyonun depresyon gibi mental sağlık sorunlarına yol açtığı ortada ama buna ek olarak beyin üzerinde de olumsuz etkilere yol açtığı gözlemlenmiştir. Hatta The Ohio State University’de yapılan bir araştırmaya göre sosyal izolasyon gibi kronik sosyal stresin çeşitli felçlere yol açtığı ortaya çıkmıştır.

5. Ekran karşısında çok fazla vakit geçirmek

5. Ekran karşısında çok fazla vakit geçirmek

Günümüzde ekran karşısında saatler geçirmemek mümkün değil ama çok fazla ekrana bakmak sadece mental sağlığınıza zarar vermez bunun yanı sıra beyindeki ön lob gibi önemli kısımlarında da çeşitli zararlara yol açar. Şu devirde sosyal medyadan ve teknolojiden uzaklaşmak neredeyse imkansız ve tamamen kesmek çok zor ama ekran sürenizi azaltmak çok çok önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Çok fazla şeker tüketmek

6. Çok fazla şeker tüketmek

Uzun ve yorucu bir günün ardından canınız sürekli tatlı bir şeyler mi çekiyor?  Bunun nedeni canınızın tatlı çekmesinin beyninizin stresle başa çıkma yollarından biri olması olabilir. Kontrollü şeker tüketmek oldukça önemli… Çünkü çok fazla şeker tüketmek vücuttaki besin dengesizliğine yol açabilir ve bu da beyin fonksiyonlarını bozmaya kadar gidebilir.

7. Kahvaltı etmemek

7. Kahvaltı etmemek

İster sabahın erken saatlerinde uyanıp kahvaltı etmeye zaman bulamayın, ister acıkmamış olun... Her ne olursa olsun günün ilk öğünü olan kahvaltıyı atlamamanız önemlidir. Kahvaltıyı es geçmek beyninizin fonksiyonlarını bozabilecek bir başka alışkanlık. Şimdi şöyle düşünün, uyuyorken vücudunuza yaklaşık 8 saat boyunca hiçbir besin girmedi. Bu nedenle, gün boyunca zinde olabilmeniz ve en verimli şekilde çalışabilmeniz için geceleri kaybedilen tüm enerjiyi geri kazanmak, yani kahvaltı etmek çok önemlidir.

8. Az hareket etmek

8. Az hareket etmek

Ne sıklıkla egzersiz yapıyorsunuz? Sabahları kısa bir yürüyüş gibi küçük de olsa yapılan egzersizler beyin fonksiyonlarının gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Egzersiz yapmak beyninizin oksijenat vermesine yardımcı olur ve büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Bu nedenle hareketsiz olmak beyin gelişimini engelleyebilir ve zaman içerisinde de hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

9. Kötü uyku düzeni

9. Kötü uyku düzeni

Yeteri kadar mı uyuyorsunuz yoksa çok fazla mı uyuyorsunuz? Ne kadar uyuduğunuz ve uyku şekliniz, enerjinizi, mental sağlığınızı ve hatta beyin fonksiyonlarınızı, hafızanızı etkileyebilir. Az uyumak, beyindeki uzun süreli belleği olumsuz etkileyebilir ve beyninizin hiç alışık olmadığı şekilde çalışmasına neden olabilir. Ayrıca başınızı örterek uyumak beyniniz ve vücudunuz arasındaki oksijen akışını bozar.

Bu alışkanlıkları erkenden tespit etmek ve değiştirmek için çabalamak beyin dokunuza zarar verme riskinizi en aza indirecektir!

Bu alışkanlıkları erkenden tespit etmek ve değiştirmek için çabalamak beyin dokunuza zarar verme riskinizi en aza indirecektir!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
8
6
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KürŞad

Full çektik..

PureCoffee

Kahvaltı olayına katılamıyorum maalesef. Bir kaç aydır kahvaltıyı kestim yerine sade filtre kahve içiyorum , gayet zinde bir şekilde işime gücüme bakıyorum.

indie

9/9 süper