Gülen'e 'Hocaefendi' Diyen AKP'li Komisyon Başkanı Oldu: Muhalefet Tepkili
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığı'na, Gülen için geçmişte 'Hocaefendi' ifadesini kullanan Reşat Petek'in seçilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Muhalefet 'FETÖ'nün avukatlığını yapmakla' suçladığı Petek'in FETÖ ile bağının araştırılması gereken kişilerden biri olduğunu vurguluyor.
Öte yandan dinlenecek isimlerin tartışıldığı ilk toplantıda AKP’li bir komisyon üyesi, komisyonun ABD'ye giderek “Gülen’i dinlenmesini' talep etti. Bu öneri diğer AKP'li vekilleri şaşırtırken CHP'li bir vekil ise “Öneriye destek veriyorum. Gidip yüzüne soralım: darbeyi sen mi yaptın!' dedi.
BirGün'den Sebahat Karakoyun'un haberine göre FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştıracak komisyon, 5 Ekim'de yaptığı ilk toplantısında görev dağılımını ve çalışma koşullarını belirledi.
Gülen hakkında geçmişte yaptığı övgü dolu açıklamalar nedeniyle komisyona üyeliği tepkilere neden olan AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek, 15 üyeli komisyona 9 AKP’li üyenin oyuyla başkan seçildi.
Tartışmalara rağmen AK Parti’liler komisyonun Başkanlık Divanı’nda muhalefetin temsiline karşı çıkınca, CHP’nin Petek’in karşısına başkan adayı olarak önerdiği İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise 5 oy aldı.
Tek seçiçi başkan
Muhalefetin, davet edilecek isimlerin komisyon tarafından karara bağlanmasına ilişkin önerisi AKP’lilerin oylarıyla reddedildi, “uzmanların görevlendirilmesi, yazışmaların yapılması, davet edilecek kişi ve kurumların tespiti konusunda başkanın yetkili kılınmasına” karar verildi.
“İyi bir başlangıç olmadı”
Komisyonun CHP’li üyelerinden Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerin 16 Temmuz’da darbe girişimine karşı bildiriye imza attıklarını anımsatarak, “Oluşturulan araştırma komisyonunun başkanlık divanının da dört siyasi partiden oluşması gerekirdi” dedi.
Komisyonun iyi bir başlangıç yapmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Komisyona kimin çağrılacağına başkanın karar vermesi, yapılacak çalışmaları baştan zedelemiştir. AKP, komisyonu kendisine özel bir gündeme göre çalıştıracağını ilk toplantıdaki tutumuyla ortaya koymuş, kafalarda soru işaretleri uyandırmıştır.” dedi.
"Reşat Petek araştırılmalı"
"Bir dönem FETÖ'nün avukatlığını yapan bir şahsiyet"
Darbe Komisyonu Başkanlığı'na Petek'in seçilmesine tepki gösteren bir başka isim de Ergenekon kumpasının mağdurlarından CHP'li Dursun Çiçek'ti.
Çiçek, 'Reşat Petek'i ben Silivri zindanlarından hatırlıyorum. Programlarda Reşat Petek'i çok dinledik. Bir dönem FETÖ'nün avukatlığını yapan bir şahsiyetin bugün FETÖ'nün soruşturmasında başkan olması, başkanlık divanının tamamının AKP'den oluşması ne demokrasi ile ne bu örgütle mücadelede bir karşılığı olan konu değildir' dedi.
"Siyasi ayağının ortaya çıkarılmaması konusunda endişeler var"
Komisyonun HDP'li üyesi Mithat Sancar da, Gülen'i övücü değerlendirmeleri olan Petek'in komisyon başkanı olmasını eleştirerek, darbenin siyasi ayağının ortaya çıkarılmaması yönünde endişeleri olduğunu söyledi.
Reşat Petek Gülen'le ilgili geçmişte neler demişti?
Petek, 2011 yılında katıldığı bir tartışma programında 'Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi' ifadelerini kullanarak şunları söylemişti:
"Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi'nin beraat etmesine rağmen..."
“Hakkında açılan tüm davalardan, Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’nin beraat etmesine ve bu beraat kararının kesinleşmesine rağmen, Ergenekon yapılanmasının parlamentodaki uzantıları tarafından ‘çete’ diye hakkında Meclis kürsüsünden konuşma yapanlar oldu.”
Petek ise Gülen örgütü ile hiçbir bağının olmadığını savundu
Gelen tepkilerin ardından hakkındaki iddialara yanıt veren Reşat Petek ise cemaat olarak anıldığı dönemler de dahil hiçbir safhasında FETÖ ile hiçbir dönemde bağı veya bağlantısının bulunmadığını öne sürdü.
AKP'li vekil: "Gülen'in dinlenmesini talep ediyorum"
Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre komisyon 4,5 saat süren toplantısında yöntem ve dinlenecek isimleri tartıştı. AKP Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, “Fetullah Gülen'in dinlenmesini talep ediyorum. İade sürecine katkı sunacağını düşünüyorum” dedi.
Bu öneri diğer AKP'li vekilleri şaşırttı. CHP'li Aykut Erdoğdu ise “Öneriye destek veriyorum. Gidip yüzüne soralım: darbeyi sen mi yaptın!” şeklinde konuştu.
Ancak Gülen'in dinlenmesi için bazı girişimler gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla önce ABD'den Gülen'in iadesi talep edilecek. Bu öneri kabul görmezse komisyon üyeleri ABD'ye giderek Gülen'i dinlemeyi düşünüyor.
Bunun için Gülen'in ve ABD yönetiminin olumlu cevabı da gerekiyor. Komisyon Başkanı Reşat Petek, “Bu konudaki karar kesinleşirse, komisyon olarak ABD'ye gider dinleriz, sorularımızı sorarız” dedi.
Petek'in başkanlığına sosyal medyadan da tepki var: "Gözümüzün içine baka baka alay ediyorlar"
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Gülen'e "Bitsin bu hasret.Sizi aramızda görmek istiyoruz." diyen Akpli Cumhurbaşkanı oldu.
Akpnin icindeki fetoculer ayiklansa parti kalmaz zaten.o zaman tam kaos.al al dolar al.seneye 5 lira
Şu partiye oy veren okumuş tahsil görmüş insanlara acıyan gözlerle bakıyorum sen git oku meslek eline al sonra gel böyle bir partiye oy ver resmen kendi akli... Devamını Gör
Okumak cehaleti alır eseklik baki kalır. Gerçi bunlar hala cahil!