'Göklerin Kızı' Sabiha Gökçen 105 Yaşında!
'Göklerin Kızı' Sabiha Gökçen 105 Yaşında!
Öyle bir kadın düşünün ki kendi şansını kendi yaratan, çocuk yaşında Atatürk'ün karşısına geçip hayallerinden bahseden, cesareti ve azmi ile tüm dünya kadınlarına örnek olan, yaşamı boyunca sayısız ödül alan Türkiye Cumhuriyeti'nin gururu bir efsane. Tüm dünyada 'Göklerin Kızı' olarak anılan bu muhteşem kadının zafer dolu yaşamına gelin hep birlikte bakalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Atatürk'ün manevi kızı, Türkiye'nin ilk kadın pilotu, Dünya'nın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen bugün 105 yaşında.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sabiha, 22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya geldi. Babası Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey, “Jön Türk” olduğu gerekçesiyle Bursa’ya sürülmüştü. Bu hadise Sabiha'nın hayatını tamamen değiştirecekti.
Herkesin hayatında bir dönüm noktası vardır. Sabiha ise kendi şansını cesareti ile yarattı. Henüz 12 yaşındayken Atatürk'ün Bursa'yı ziyareti esnasında ne yapıp edip karşısına çıktı ve ona okumayı çok istediğini söyledi.
Bu hadisenin üstüne Atatürk Sabiha'yı evlat edinerek Ankara'ya getirdi. Burada eğitim hayatına başlayan Sabiha için artık tüm hayallerini gerçekleştirmenin vakti gelmişti.
Son derece başarılı bir öğrencilik sürdürürken rahatsızlandı ve öğrenimini yarıda bıraktı. Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü. Bir yandan da yeni bir dil öğrenmek istedi ve Fransızcasını geliştirmek için bir süre Paris’te yaşadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Atatürk, 1934’te kabul edilen Soyadı Kanunu üzerine, Sabiha’ya 'göklere bağlı' anlamına gelen Gökçen soyadını verdi. İlginç olan şudur ki Sabiha Gökçen, bu olaydan bir yıl sonra havalarda süzülmeye merak salacaktı…
1935 yılı Türkkuşu’nun açılış töreninde planör gösterilerini izlerken Sabiha o anda havacılığın tutkusuna kapıldı. Atatürk'ün desteğiyle Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na kaydoldu.
Şimdi hedefinde Moskova’da motorlu uçak okuluna gitmek vardı. Ancak bu sırada manevi kız kardeşi Zehra’nın ölümü ile sarsıldı. Planını bozdu ve ülkesine döndü.
Atatürk'ün ısrarları üzerine eğitimine devam etti ve 25 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. Atatürk, kızı üzerinde kararını vermişti. "Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın." dedi.
O yıllarda kızlar askerî okullara alınmıyordu. Bu sebepten ona özel bir üniforma hazırlandı ve Eskişehir Uçuş Okulu’nda 1936 – 1937 döneminde 11 aylık özel bir eğitim aldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu esnada 1937’de Tunceli’de bir ayaklanma çıktı ve Dersim Harekatı başlatıldı. İşte bu harekatın hava saldırısı safhasında yer alan Sabiha, 'Dünyanın ilk kadın savaş pilotu' olmuştu. Kendisine “Türk Hava Kurumu Murassa Madalyası” verildi.
Sabiha Gökçen, artık bir savaş pilotuydu ve şimdi de Atatürk'ün emri ile Hatay sınırında bir kez daha üniformasını giydi.
1938 yılında, beş gün süren Balkan turuna tek başına çıkan Gökçen, artık tüm dünyada 'Göklerin Kızı' olarak ün salmıştı.
Aynı yıl Atatürk'ün ölümünden sonra Türkkuşu Uçuş Okulu’nda 'başöğretmen' olarak görev almaya başladı. Amacı ise kendi gibi cesur pilotlar yetiştirmekti.
Sabiha Gökçen 1940 yılında Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi ve kocasına kendi soyadını verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kariyeri boyunca pek çok ödül alan Sabiha Gökçen, 1996’da Amerikan Hava Kurmay Koleji “Kartallar Toplantısı”na onur konuğu olarak katıldı ve “Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Üstelik bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacıydı.
Son uçuşunu 83 yaşındayken Fransız Pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağı ile yaptı.
Sabiha Gökçen 3 Mart 2001’de, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Geriye başarı ve zaferle dolu, tüm dünyaya özellikle de kadınlara ilham olan bir yaşam bıraktı.
Gökyüzünde ruhunun kanatları ile uçan, manevi babasını da kalbini de gururlandıran muhteşem bir insan geçti bu dünyadan. İyi ki doğdun Sabiha Gökçen...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
idolümdür tanışmayı çok isterdim. aynı gün doğmuşuz. iyi ki doğdun sabiha gökçen❤️❤️
nedense gözlerim doldu
Ne büyük onur.