Gezi Davası'nda CHP'li Gençlere AK Partili Avukat
MANİSA'nın Akhisar İlçesi'ndeki Gezi Parkı eylemlerinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla 83 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında ilginç bir durum yaşandı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre Otomatik CMK Atama Sistemi (OCAS) üzerinden sanıklar arasındaki CHP'li iki genç için AK Partili avukat Bahadır Yenişehirlioğlu'nun atanması şaşkınlık yarattı. Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan Yenişehirlioğlu, gençleri savunmasının etik olmayacağını belirtti. Dava bittikten sonra iki genç, Yenişehirlioğlu için azil dilekçesi verdi.
Akhisar'da, 2 Haziran 2013 tarihindeki Gezi Parkı eylemlerine destek için Tahir Ün Caddesi'nde yürüş ve protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşte hükümet ve dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan aleyhine slogan atıldı. Yürüyüşte slogan atarak Başbakana hareket ettikleri ileri sürülen 83 kişi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle Akhisar Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Bugün ilk duruşması görülen davada sanıkların tek tek ifadelerine başvuruldu. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan'ın da izlediği duruşmada, sanıklar arasındaki öğrenci olan ve CHP'li olduklarını belirten gençlerden A.G. ve D.K.'ye ifade için sıra geldiğinde, hakim avukatları olup, olmadığını sordu. İki genç avukatları olmadığını belirtip, CMK kapsamında avukat istedi. Anında, Otomatik CMK Atama Sistemi'ne (OCAS) girilerek avukat istendi.
OCAS tarafından atanan avukat Bahadır Yenişehirlioğlu duruşma sona ermek üzereyken salona geldi. Bu sırada salonda gülüşmeler ve şaşıranlar oldu. Avukat Yenişehirlioğlu, kendisinin AK Partili olduğunu belirtip, duruşmaya kendisinin girmesinin etik olmadığını söyleyip, katılmadı. CHP'li iki genç duruşma çıkışında dilekçe verip, kendilerini aile avukatlarının savunmasını talep etti. Diğer sanıkların CMK tarafından atanan 5 avukat tarafından savunulduğu davanın duruşması, ertelendi.
AVUKAT ATAMASI ENTERASAN
Sanıklara destek olmak için duruşmayı izlediğini belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sanık gençlerin çoğunun avukatlarının bulunmayınca barodan avukat görevlendirilmesi yapıldığını söyledi. Özel, 'Saat 09.00'da başlayan davada, iki saat sonra avukatlar atanmaya başlandı. Cep telefonlarına mesaj giden avukatlar salona gelmeye başladılar. Gelen avukatlardan bir tanesi salona girdiğinde bir anda tansiyon yükselmesi oldu. Şaşıranlar, gülüşenler ve tepki gösterenler oldu. Salona giren avukat Bahadır Yenişehirlioğlu'ydu. Tayyip Erdoğan'ın Akhisar'a geldiğinde evinde kaldığı, çocuğunun düğününde nikah şahitliği yaptığı, Akhisar'daki en güçlü savunucusu olan avukat, gençlerin avukatlığına atanmıştı. Ücreti devlet tarafından ödenecekti. Biz kendisini salona gelmesini beklemedik. Ya davaya gelmemesi veya davadan çekilmesi söz konusu olabilirdi. Ama dava zabtına ismini de yazdırdı. Ama gençlerden iki arkadaş Anıl ve Devrim, avukatın Tayyip Erdoğan'la yakınlığı çok iyi biliyorlardı. Bu nedenle iki genç Yenişehirlioğlu'nun avukatlığını kabul etmediler. Dava bittikten sonra iki genç azil dilekçesi verdi. Ama bir tarafta Türkiye'nin en kudretlisi, diğer tarafta zekaları ve espiri anlayışı dışında hiçbirşeyleri olmayan gençler. O gençlere de yine devletin en kudretlisinin en yakın dostlarından bir tanesinin avukat olarak atanması enterasandı' dedi. Özel, bu durumu Twitter hesabından da duyurdu.
'SON DERECE HUSURSUZ OLDUM'
Yaşanan ilginç olay nedeniyle huzursuz olduğunu belirten Avukat Bahadır Yenişehirlioğlu ise 'Böyle bir hadisenin içerisinde yer almış olmak ve ismimin de zikredilmiş olması beni rahatsız etti. Özel'in 'Baro Cumhurbaşkanımıza yakın birini sanıkları savunmak üzere atanıyor' şeklindeki spekülasyona açık ve tamamen gerçek dışı ve asparagas bir konuyu benim üzerimden, baro üzerinden dillendirmiş olmasını esefle kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı tanıyorum, biliyorum ve bir gönül birlikteliğim var. Özel'in bu şekilde bir açıklama yapmasını şiddetle reddediyorum. Kendisinin bu durumu düzeltmesini Manisa Barosu ile iletişime geçerek bu sistemin nasıl işlediğini nasıl avukat atandığını hususunu da sormasını, öğrenmesini ve sorumlu bir milletvekili olarak ondan sonra açıklama yapmasını kendisinden rica ediyorum' dedi.
Avukat Yenişehirlioğlu, yaşanan olayı ise 'Duruşmada avukat talebi olunca, OCAS, sırada ben olduğum için otomatik olarak beni görevlendirmiş, cep telefonuma mesaj geldi. Bize gelen atamalar ve mesajlarda davanın özelliği, cinsi belirtilmez. Sadece mahkemenin adı yazar ve suçlama ile bu şahsın kimin adına avukatlık yapmamız isteniyorsa, onun ismi zikredilir. Benim de telefonuma sabah iki mesaj geldi. Biri 10.59, diğeri 11.07'de. Mesajlarda, 'Akhisar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2014/479 numaralı dosyasında A.G., yine aynı dosya numarasında D.K. için avukat olarak atandınız' yazıyordu. bunun üzerine adliyeye gittim. Ancak, salona girdiğim esnada, duruşma bitmişti. Bu davanın özelliği nedir diye sorduğumda, Gezi olayları ile alakalı bir davan olduğunu söylediler. Oradaki zabıt katibi ile yaptığım görüşmede, sistem bizi otomatik olarak atadığı için zabıtta da isimlerimizin zikredildiğini öğrendim. Daha sonra atandığım arkadaşları dışarıya çağırıp, 'Sistem beni avukat olarak atamış ama bunun çok şık bir şey olduğunu düşünmüyorum' dedim. Kendileri bunun üzerine 'Aile avukatımızı tutmak istiyoruz' dediler. Dolayısıyla bu davada kendilerini savunmak üzere aile avukatlarını görevlendireceklerini ve dosyaya vekaletname koyacaklarını belirttiler. Benim de bu noktada avukatlık vazifem bitmiş olacak. Bu iki arkadaşı savunmam söz konusu olmayacaktır' diye konuştu.
'AVUKAT HANGİ DURUŞMAYA GİRECEĞİNİ BİLMEZ'
Manisa Baro Başkanı Avukat Zeynel Balkız da CMK'ya göre karakola, adliyeye ve savcılığa düşen kişilerin avukat isteme hakkı olduğunu belirtip, 'Avukata anında OCAS'dan mesaj gelir. Avukat hangi davaya gireceğini bilmeden duruşmaya katılır. Yenişehirlioğlu da duruşma biterken gelip, davanın ne olduğun öğrenip çekilmek istemiş' dedi.
- Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- Barış GEZİCİ/ AKHİSAR (Manisa),(DHA)