'Erdoğan 11 Yıllık İktidarının En Zorlu Sınavıyla Karşı Karşıya'
Türkiye’nin yaklaşık bir aydır Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatması altındaki Kürt kenti Kobani için harekete geçmemesi, hem içerde hem de dışarıda yoğun eleştiri alıyor. Financial Times gazetesinin İstanbul temsilcisi Daniel Dombey’ye göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son 11 yıldaki en zorlu sınavıyla karşı karşıya.
Dombey’in ‘ Erdoğan siyasi kariyerinin en zorlu mücadelesiyle yüzleşiyor ‘ başlıklı yazısında, Erdoğan’ın tepkilere rağmen ‘karakeristik özgüvenli ve gürültülü hitabeti ‘nden vazgeçmediğini belirtti.
Bazı yorumcuların, ‘ Erdoğan’ın konumunun giderek daha riskli hale geldiği ‘ görüşünde olduğunu aktaran Dombey, yazısında eski AKP milletvekili Suat Kınıklıoğlu şu sözlerine yer verdi: “ Burada bir mutlu son yok, tüm seçenekler kötü. Erdoğan’ın Suriye’deki rejimi değiştirme saplantısı, pratik karar verme sürecini köreltiyor. ”
Dünyanın önceliği Esad değil, IŞİD
Türkiye’nin koalisyona katılmak için ‘ Esad şartı’ nı öne sürdüğünü hatırlatan Dombey, başta ABD olmak üzere birçok ülkenin önceliğinin artık Esad değil, IŞİD olduğunu yazdı.
Dombey’ye göre bu kriz tam da Türkiye’nin uluslararası şöhretinin, Erdoğan’ın ‘ otoriter eğilimleri ‘ nedeniyle kötülediği bir döneme denk geldi.
Erdoğan’ın IŞİD’le mücadelede baskı altında oluğunu belirten Dombey, ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanma talebini ve Birleşmiş Milletler’in Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın Kobani için acil müdahale çağırısını hatırlattı.
‘Ankara açık değil’
Ankara’nın, IŞİD politikasının yurtiçindeki sonuçlarını şimdiden hissetmeye başladığını belirten Dombey, “ Mezhepçi ve etnik şiddet Suriye’den yayılıyor; radikal İslamcılar ve öfkeli Kürtler Türkiye’de sokaklarda çatışt ı” diye yazdı.
Dombey yazısını, Türk dış politikası uzmanı William Hale’in sözleriyle noktaladı: “ Ankara’nın duruşu, Batı ile ilgili politikalarında ve ulusal çıkarlarında açık olmadığı hissine neden oluyor. ”
Diken
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!