Ekonomide Artan Eşitsizliğin Sebebi Makineleşme ve Teknolojinin Gelişmesi mi?
Ekonomide Artan Eşitsizliğin Sebebi Makineleşme ve Teknolojinin Gelişmesi mi?
Ekonomi gelişiminde teknolojinin ön planda olması işçi ihtiyacının önüne mi geçiyor? Dünyaca ünlü ekonomistlerin bu konuyla ilgili yaptıkları açıklamaları sizler için derledik. Siz de içeriğimizi merak ediyorsanız sizi şöyle alalım.👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Makinelere ve yazılımlara yatırım yapmanın ekonomi çapında getirisi, anlaşılması zor konulardan bir tanesi olmuştur ancak bu yatırımlardan ve onları teşvik eden kamu politikasından kaynaklanan artan eşitsizliğin olduğu Massachusetts Institute of Technology'de ekonomist olan Daron Acemoğlu tarafından belirtiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Acemoğlu, küreselleşme ve sendikalaşma bu konuda rol oynasa da en önemli faktörün otomasyon olduğunu belirtti.
Virginia Üniversitesi'nde ekonomist olan Anton Korinek ve Columbia Üniversitesi'nde Nobel ekonomisti Joseph Stiglitz, girişimcilere emek dostu yenilikleri takip etmeleri için vergi değişikliklerine kadar adımlar öneren “Teknolojik İlerlemeyi Yönlendirmek” adlı bir makale yazdı.
Brynjolfsson, yapay zekanın insanların performanslarını artırmaktan ziyade çalışanların yerini almak üzere tasarlanmış sistem olduğunu ve bunun bir hata olduğunu belirtti.
Acemoğlu, geçtiğimiz kasım ayında Ekonomik Eşitsizlik ve Büyümede Adaletle ilgili Meclis Seçim Komitesi önünde teknolojik yenilik, otomasyon ve işin geleceği üzerine bir oturumda konuşma yaptı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomistler, 1950'den 1980'e kadar olan savaş sonrası yıllara, teknolojinin ilerlediği ve işçilerin artan gelirlerin tadını çıkardığı altın bir çağ olarak işaret ediyor.
Artan uluslararası ticaret, şirketleri otomasyon stratejilerini benimsemeye teşvik etme yönünde şekillendirdi. Örneğin, Japonya ve Çin'den gelen düşük maliyetli rekabetten endişe duyan şirketler, işçilerin yerini almak için makinelere yatırım yaptı.
Acemoğlu'nun bu noktada teknoloji düşmanı olmadığını belirtmemiz gerekiyor.
Acemoğlu'nun son on yılda maaşlarda artan uçurumun teknolojiden kaynaklandığına dair tahmini, Boston Üniversitesi'nde ekonomist olan Pascual Restrepo ile birlikte geçen yıl yayınlandı.
Örneğin otomobil endüstrisinin yükselişi, otomobil bayileri, reklamcılık, muhasebe ve finansal hizmetlerde istihdam yarattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Önerdiği önemli bir politika adımı ise insan emeğine adil vergi muamelesi yapılması.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Daron bey'e hayranım, Deva partisine bazı konularda tavsiye vermesi mükemmel bir olay