onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Özgürlükler Raporu: Türkiye Son 10 Yılda En Çok Gerileyen İkinci Ülke

Dünya Özgürlükler Raporu: Türkiye Son 10 Yılda En Çok Gerileyen İkinci Ülke

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) “Dünyada Özgürlükler 2020” raporunu açıkladı. Türkiye bu yıl da 'özgür olmayan ülkeler' kategorisinde yer aldı. Türkiye ayrıca dünyada son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

“Demokrasi İçin Lideri Olmayan Bir Mücadele’’ başlıklı raporda 195 ülke ve 15 bölge değerlendirildi. Raporda 83 ülke “Özgür’’, 63 ülke “Kısmen Özgür’’, 49 ülke ise “Özgür Olmayan’’ kategorilerinde sınıflandırıldı. Özgür ülkelerin sayısı geçen yıla göre üç azaldı. Son 10 yılda ise özgür ülkelerin sayısı yüzde üç oranında azaldı. Kısmen özgür ülkeler %2, Özgür Olmayanlar %1 arttı.

Türkiye, geçen yıl olduğu gibi gibi bu yıl da “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer aldı. 49 ülke arasında en kötü durumda olan 10 ülke Tacikistan, Libya, Somali, Suudi Arabistan, Ekvador Ginesi, Kuzey Kore, Türkmenistan, Güney Sudan, Eritre ve son olarak Suriye sayıldı.

Amerika'nın Sesi'nden Dilge Timoçin'in aktardığı bilgiye göre, Türkiye son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu. 10 yılda 31 puan gerileyen Türkiye’nin önündeyse 32 puan kayıpla Orta Afrika ülkesi Burundi yer aldı.

Yerel seçim sonuçları olumlu karşılandı

Yerel seçim sonuçları olumlu karşılandı

Raporun Avrupa kısmında değerlendirilen Türkiye için son yerel seçim sonuçları, liberal demokrasi adına gelişme olasılığı olarak tanımlandı. Raporda, “Türkiye’deki seçmenler Ankara ve İstanbul belediye başkanlıklarında Adalet ve Kalkınma Partisi’ni yerinden etti’’ denildi.

2020’de yakından izlenecek 10 ülke arasında yer alan Türkiye için “Belediye seçimleri, zafer kazanan muhalefet için dönüm noktası olsa da temel insan haklarında kısıtlamalar sürdü. Suriye’nin kuzeyinde devletin düzenlediği harekata karşı seslerini yükseltenlere baskı uygulandı’’ ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesiyle oluşan boşluğu Rusya ve Türkiye’nin doldurmasıyla, bölgedeki Kürt nüfusa karşı yeni bir kötü muamele dalgasının yayıldığı ve IŞİD’le mücadelenin tehlikeye girdiği de savunuldu.

Suriye’nin peşi sıra Libya’da karmaşıklaşan çatışmalarda Rusya ve Türkiye’nin rollerine de raporda dikkat çekildi.

Freedom House'un 2020 Dünya Özgürlük Haritası'nda yeşil alanlar ''Özgür'', sarı alanlar ''Kısmen Özgür'' Türkiye'nin dahil mor alanlar ''Özgür Olmayan'' ülkeleri gösteriyor

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

ABD giderek geriliyor

ABD giderek geriliyor

Raporda özgür ülkeler arasında olan ABD son 10 yılda 8 puan kaybetti ve Slovakya, Letonya ve Slovenya gibi ülkelerin de gerisine düştü.

ABD’ye sert eleştirilerin getirildiği raporda “Trump yönetimi demokrasi ve insan hakları ilkelerine dayalı bir dış politikaya sürekli bağlılık göstermekte başarısız oldu. Başkan Venezuela ve İran gibi ABD düşmanı ülkelerdeki otoriter suistimalleri açıkça kınasa da Türkiye ve Mısır gibi geleneksel güvenlik ortaklarının açık hak ihlallerini mazur gördü’’ ifadeleri kullanıldı.

Freedom House, Trump’ın diplomatik desteklerini kazanmak için Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un gibi otoriter liderleri hoş gördüğünü de yazdı.

Raporda, ABD’de başta Başkan olmak üzere siyasi liderlerin basına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin diğer unsurlarına şiddetli saldırdığı yer aldı. Bu saldırılar nedeniyle de, rapora göre, ABD’nin diğer ülkeleri temel insan hakları ve özgürlükleri savunmaya ikna etmesi zorlaştı.

Özgürlükler 14 yıldır düşüşte

Özgürlükler 14 yıldır düşüşte

Freedom House'un özgürlük raporuna göre 2019 yılı, tüm dünyada özgürlüklerin art arda giderek gerilediği 14'üncü yıl oldu. Rapora göre 2019’da 64 ülkede halkların siyasi hakları ve sivil özgürlüklerinde gerileme yaşandı; bu alanlarda sadece 37 ülkede ilerleme kaydedildi. 2018’de ilerleme kaydedilen ülke sayısı 50’ydi.

2019’un en fazla kayıpları da en büyük kazanımları da Afrika ülkelerinde kaydedildi. Sudan, Madagaskar ve Etiyopya, en çok demokratik kazanımı elde ederken, Benin, Mozambik ve Tanzanya ise seçimlerdeki yolsuzluklar ve devletlerin baskı politikaları nedeniyle en fazla gerileyen ülkeler oldu.

Son 20 yıldır “Özgür’’ kategorisinde yer alan ve demokrasi örneği sayılan 41 ülkenin 25’inin puanlarındaysa bu yıl net düşüşler kaydedildi. Mesela Pekin yönetimi karşıtı protestoların düzenlendiği Hong Kong’da polisin baskısı ve hükümet yanlısı grupların saldırıları nedeniyle dört puanlık düşüş yaşandı.

Çin’in Uygurlar’a baskısı da raporda yer aldı

Çin’in Uygurlar’a baskısı da raporda yer aldı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çin’de rejimin Uygurlar’a ve diğer Müslüman gruplara yıllardır kültürel imha siyaseti uyguladığı belgelenmiştir’’ diyen Freedom House Hindistan’da Müslümanlar’a ayrımcılık yapan yeni vatandaşlık yasasına ve Başbakan Narendra Modi hükümetinin Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasına yer verdi.

Raporda, “Dünyanın nüfusu en yüksek 25 demokrasisi arasından sıralamada en çok puan kaybeden ülke olan Hindistan, bölgesinde otoriter Çin’e karşı demokratik bir karşı unsur olarak görülüyordu. Ancak şu anki Hindistan hükümetinin demokratik kurallardan endişe verici şekilde sapması, Pekin ile Yeni Delhi arasındaki ayrımı bulanıklaştırıyor’’ ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
34
18
17
16
9
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cyanide

Gerileme değil. Negatif ilerleme. Biraz iyimser olalım.

Resho

Sadece bugün OdaTV ve diğer kişilik ve basın haklarına müdahaleler bile bu raporu doğrular nitelikte. Cidden bu ülke ne hale geldi böyle? Yahu biz eskiden je... Devamını Gör

viskoo visko

Olsun ya bizim duble yollarımız var.