Döviz Kurlarında Baskı İhracatçıyı İsyan Ettirirken, Dev Bankadan Kur Krizi Uyarısı Yapıldı
Euro/dolar paritesinde özellikle yaz aylarında yaşanan gerileme, ağırlık dolar maliyeti ve euro kazancı olan ihracatçılar derinden etkiledi. Bunu etkileri geçmeden bu kez baskılanan döviz kurları nedeniyle de sorunları artmaya başladığı ihracatçılarda, döviz ve finansmana erişim sıkıntıları hafiflese de sürerken, kur görüşleri de farklılaşmaya başladı. Bir kesim kurdaki baskının istihdamda kayba yol açacağını belirtirken, bir kesim de kurla gelecek çözümün kalıcı olmayacağını savunuyor. ancak temelde bakıldığında ana sorun yine enflasyon olarak görülüyor.
Diğer yandan dev Japon bankasının risk hesaplamalarında 1 yıl içinde kur krizi beklenen ülkelerin içinde Türkiye de bulunuyor.
Son dönemde kurdaki yatay seviyelerden sıklıkla şikayet eden ihracatçılar, yılbaşından beri enflasyon-kur makasının açıldığını söyledi.
Talepte düşüş ve finansmana erişimde güçlük çekilmesinin yanında kurda da rekabetçiliğin zayıflamasıyla ihracatçılar şikayetçi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, kurdaki mevcut seviyenin ihracatçıya destek olmadığını, son iki yılda ihracatta yakalanan ivmenin devam edebilmesi ve küresel pazarlarda Türkiye’nin payının artırılabilmesi için rekabetçiliğe dikkat çekti.
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, yeni yılda kurda bu seviyelerin kayıpları artıracağını söyledi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Laçin, kurların ekonomik parametrelere paralel olması gerektiğine işaret ederken, ihracatta en büyük problemin kârsızlık olduğunu söyledi.
TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, kur sorununa farklı bir bakış açısıyla içerideki tüketicinin alım gücündeki erimeyle yaklaştı.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, ÜFE ve TÜFE artışlarının üretici tarafında ciddi maliyet baskısını dile getirirken, ücretlerde de iyileşme gerektiğini, baskının bu şekilde artacağını anlattı.
Nomura, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan yedi ülke ekonomisinde kur krizi riskinin yükseldiğini açıkladı.
Analistler, Haziran 1999'da, Asya krizinin en ağır hissedildiği dönemde en yüksek seviye olan 2.692 zirvesinden uzakta olunmadığını söyledi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın