Dolarda Düşüş Sürer mi? Şirketler Kredi ve Dolar Seçiminde Zorlanır mı? Kararın Sonu Krize Gider mi?
BDDK bir karar açıkladı, pir açıkladı. Günlerdir tüm uzmanlar üzerinde yorum yapıyor içinden çıkamıyor. Bankalar işlem yaparken adeta kitap açık final sınavına giriyor. Şirketler kredi almak için taklalar atıyor. Kararda anlaşılmayan, netleşemeyen kısımlar için açıklamalar birbirini izliyor. Şirketlerin kredi ve döviz ilişkisi resmen etle-tırnak gibi olduğundan kararda nereyi seçecekleri ise hayati bir mesele haline geliyor.
Dolar/TL karar ile bir miktar gerilerken, yılbaşına göre yüzde 25, geçen yıl bugüne göre ise yüzde 90'nın üzerinde yükselmiş olduğu gerçeği değişmiyor.
Tüm bunların ışığında ekonomistler, uzmanlar, şirketler durumu nasıl görüyor? Videolar, twitler, değerlendirmeler için buyurun başlayalım👇
Ekonomistler BDDK kararının içinden bir şekilde çıkmaya çalışırken, kararın “sermaye kısıtlaması” olmadığını ancak o yolda bir adım olduğunu belirttiler.
Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz kararın alınırken Merkez Bankası’nın döviz satmaya devam ettiğini söylerken, uzun soluklu, makro çerçevesi olan adımlar olmadığının altını çizdi.
Kerim Rota kararın siyasi olduğunu belirterek, sermayedarlara bugüne kadar sağlanan avantajın geri istenmesi olarak görüldüğünü söyledi. Zorunlu olmayanlara bu hafta piyasalarda döviz işlemi yapmamaları konusunda uyarıda bulunan Rota, oynaklığa dikkat çekti.
Ekonomistler, kararların ekonomide yavaşlamaya da yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor
Doç. Dr. Atılım Murat, kısaca kamunun reel sektörün elindeki fazla miktarda döviz bulunduğunu düşündüğü için böyle bir adım attığını belirtti.
Ekonomist Arda Tunca karar sonrası şirketlerin olumsuz etkileneceğini belirterek, üretim ve ihracat için ithalat gerekliliğinden yola çıkarak, döviz alımının bir zorunluluk olduğunu belirtiyor. Şirketlerin döviz bozdursalar bile bir süre sonra ithalat için tekrar alım yapacaklarını farklı şekilde hayatta kalamayacaklarını açıklıyor.
Ekonomist Mahfi Eğilmez ise değerlendirmelerinde TL'nin dolar karşısında güç kaybetmesi olasılığının sürdüğüne değinerek atılan adımı sermaye kısıtlaması olarak tanımladı.
"Bir kez daha altta yatan probleme kalıcı çözüm geliştirilmeyip problemin yarattığı yan etkilerle mücadele çabasına şahit oluyoruz"
Sosyal medyada da konu halen güncelliğini korurken, yorumların sonu gelmiyor 👇
Plastik Sanayicileri Federasyonu Genel Sekreteri Murat İnkün kararın iş dünyasına dair etkileri için ithalat yapmak zorunda olan şirketlerin döviz bulundurmak zorunda olduğunu açıklayarak, ithalatın TÜİK verilerinde de görüldüğü gibi yüzde 90’ının hammadde, ara mamul ve sermaye malları olduğunu hatırlattı.
Halka açık şirketlerin yorumları ne oldu?
Prof. Dr. Burak Arzova da Devrim Akyıl ve Dr. Artunç Kocabalkan ile yayında karara ilişkin kredilerde yaşanan aksamaların reel sektörde kredi döndürülememesinin bankacılık sektörüne finansal kriz olarak yansıyabileceği konusunda uyardı
BDDK kararları için Cüneyt Akman ise sermaye kontrolü olmadığı ama peşrevi benzetmesi yaparken, bu tarz idari kararların etkisinin gitgide süre olarak kısaldığı konusunda da uyarıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın