Rol Yaparak Akıl Hastanesine Yatan, Dünyayı 72 Günde Dolaşıp Rekor Kıran Harika Bir Kadın Gazeteci: Nellie Bly
Rol Yaparak Akıl Hastanesine Yatan, Dünyayı 72 Günde Dolaşıp Rekor Kıran Harika Bir Kadın Gazeteci: Nellie Bly
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Elizabeth Cochran Seaman, 1864 yılında Pensilvanya'da doğmuştu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pittsburg Dispatch gazetesinde "Kızlar Ne İşte Yarar?" isimli, kızların öncelikle bebek doğurmak ve ev işleri yapmak için var olduğunu anlatan köşe yazısı ile karşılaşan Elizabeth, gazeteye "Yalnız Yetim Kız" adı altında bir cevap yazdı.
Daha sonra Meksika'ya seyahat etti; henüz 21 yaşındaydı ve "hiçbir kızın daha önce yapmadığı bir şey" yapmakta kararlıydı.
Burada kendisine verilen görevlerden biri şuydu: "Deli" taklidi yaparak Blackwell's Adası'ndaki Kadın Akıl Hastanesi'ne girecek ve buradaki gaddarlığı ve umursamazlığı yazacaktı.
1888'de Bly editörüne Jules Verne'ün "80 Günde Devr-i Alem" eserini ilk kez gerçeğe dönüştüren insan olmak için bir fikir sundu. Bir yıl sonra 14 Kasım 1889 09.40'ta 40,070 kilometrelik yolculuğuna başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Seyahati oyunca Bly İngiltere, Fransa (Burada Verne ile de tanıştı), Brindisi, Süveyş Kanalı, Kolombo, Penang ve Singapur, Hong Kong ve Japonya'dan geçti.
1895 yılında 31 yaşındaki Nellie Bly, 73 yaşındaki milyoner imlatçı Robert Seaman ile evlendi. Adamın sağlığı kötüleşince Bly gazeteciliği bıraktı ve Iron Clad İmalat Şirketi'nin başına geçti. 1904'te Seaman hayatını kaybetti.
Bly, burada şirket için çeşitli icatlar yapmakla uğraşıyordu.
Gazeteciliğe geri dönen Bly, Birinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'nın Doğu Cephesi'ndeki aktivitelerle ilgili yazmaya başladı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Eğer filmi yapılmadıysa kesinlikle yapılmalı. İlginç bir hikaye 👍