Görüş Bildir
Haberler
Çanakkale'de Altın Madeni İçin 195 Bin Ağaç Kesildi: 'Müthiş Bir Katliam'

etiket Çanakkale'de Altın Madeni İçin 195 Bin Ağaç Kesildi: 'Müthiş Bir Katliam'

Çanakkale'nin Kirazlı köyünde altın madeni arama projesi nedeniyle 195 bin ağaç kesildi. ÇED raporunda ise bölgede 45 bin ağacın kesileceği ön görülmüştü. Avukatlar projeyi yürüten Alamos Gold Şirketi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylerken Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, ağaç kesiminden sonra oluşan uydu görüntüleri için, 'Müthiş bir katliam' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazete Duvar'dan Hacın Bişkin'in aktardığı bilgiye göre, bir dönem Çanakkale’de baroda görevli Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan da, yetkililere çağrıda bulunarak, “ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı” dedi.

Oğuz, ÇED raporuna aykırı hareket edildiği için de suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek, “Başvurularımızdan sonra ceza yaptırımı olsa bile o ağaçlar geri dönmeyecek. Şu an telafi imkansız zararlarla karşı karşıyayız. Olanları tahmin ettiğimiz için yürütmenin durdurulması talebinde bulunduk” dedi.

Dereler ve içme suyu kullanılamaz hale geldi

Dereler ve içme suyu kullanılamaz hale geldi

Uydu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla birlikte projeyi yürüten Alamos Gold şirketinin ÇED raporuna aykırı hareket ettiği ortaya çıktı. Kaz Dağları’nın başı termik santrallerle zaten beladayken şu anda Alamos Gold şirketinin bölgede iki tane daha ruhsatı bulunuyor.  Altın arama projesi nedeniyle dereler ve içme suyu da kullanılamaz hale geldi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, bölgede 10 tane projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) aşamasında olduğunu söyledi. Doğan, “Zaten beş santral bölgenin akciğerini mahvediyor. Diğer projeleri engellemek için mücadele ediyoruz. Bu kadar iklim krizi varken hala termik santral yapılmasını anlamlandıramıyoruz. Şu an bölgede 100’ün üzerinde arama ruhsatı var. Yaklaşık 40 tane de işletme ruhsatı var” dedi.

"Bu daha başlangıç"

"Bu daha başlangıç"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan, 195 bin ağacın kesilmesi için, “Bu daha işin başlangıcı” diyerek şöyle devam etti: “Bu müthiş bir katliam. Ağaç kesim sayısı daha da aratacak. Bu sadece bir alan… Alamos Gold Şirketi’nin bölgede iki ayrı ruhsatı daha var. Bu alanlarda da en az bu kadar ağaç kesilecek. Bütün bölge ormansızlaştırılacak. Zaten proje ilk başlandığı anda yer altı suyu kirlenmeye başlıyor. Derelerden bulanık su akmaya başladı. Şahinli köyünde maden arama aşamasında hem içme suyu hem de dere suları kirlendi. Köylüler artık içme suyuna ulaşamıyor.”

Doğan, ağaç kesiminin durdurulması için yetkililere çağrı yapıyor: “Bölgeye inceleme heyeti gönderilsin. ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı. Bölgedeki tüm altın maden arama projeleri iptal edilmeli. Bütün kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu işin siyasi bir boyutu yok. Her görüşten insanı bölgeye sahip çıkmaya davet ediyorum.”

Soru önergesi verildi: "Şirket hakkında işlem başlatıldı mı?"

Soru önergesi verildi: "Şirket hakkında işlem başlatıldı mı?"

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 195 bin ağacın kesilmesini sorarak, ağaç kıyımıyla ilgili bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Kenanoğlu, Kurum’a verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

  • ÇED raporunda belirtilenden yaklaşık 4 katı büyüklüğünde ağaç katliamına imza atarak yasadışı bir süreç işleten Doğu Biga Madencilik A.Ş hala faaliyetlerini sürdürmekte midir? Bu şirket hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?

  • Kirazlı Maden Ocağı’nın bölge halkının içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında kurulmasına hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

  • Yüzde 98,7’si ormanlık alan içerisinde kalan Kirazlı Maden Ocağı’nın kurulmasına Bakanlığınız tarafından hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

Komisyon kurulması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Komisyon kurulması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da Meclis’te doğa katliamlarıyla ilgili araştırma yapılması için komisyon kurulmasını istedi. Ceylan, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “Vicdanlarınız kabul ediyorsa söyleyecek hiçbir sözüm yok. Firma Ali Cengiz oyunları yaparak işletme ruhsatı almış ve daha ÇED raporuyla ilgili süreç tamamlanmadan mülki idarenin gözetim ve denetiminde 196 bin ağacı katletmiştir” dedi. Yapılan oylama sonrası ise AK Parti ve MHP’li vekillerin oylamalarıyla önerge reddedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şirket 1 milyar dolar bütçe ayırdı

Şirket 1 milyar dolar bütçe ayırdı

Alamos Gold Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik Ülke Müdürü Metin Demir,

Alamos Gold Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik, geçtiğimiz aylarda projeyle ilgili açıklamada bulunmuştu. Şirket, Kirazlı Altın madeni ve Çanakkale’deki çalışmalarına toplamda 1 milyar dolar bütçe ayırdı. Ayrıca şirket yetkilileri Kirazlı projesinde Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisine siyanür veya başka bir kimyasal ve solüsyon kullanıldığı iddialarını da reddetmişti.

Öte yandan TEMA Vakfı altın madeninin durdurulması için harekete geçti. Vakıf tarafından change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
402
161
77
15
8
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Happy Quokka

İyi b.k yediniz. Nefessizlikten ölürsünüz yok olursunuz umarım.

SevgiDilki

neden hersey akp ve mhp tarafindan reddediliyor, tabiki ceplerine daha fazla girebilsin diye. Inanilmaz!.

Emine hanim

AKP sayesinde ağaçlar, dereler, madenler ve bir çok doğa mahvedildi. Seçmenleri bunlara karşı kör. Geleceğimiz tehlike altında. Kimin umrunda?